JxSí refreda el xoc amb la CUP per encarrilar els pressupostos
S’intensifiquen les assemblees per evitar una votació a cara o creu
BarcelonaDesprés del xoc que va suposar el paper dels Mossos d’Esquadra en la detenció de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, Junts pel Sí va intentar ahir millorar les relacions amb la CUP per encarrilar els pressupostos del 2017 de la Generalitat. Tant la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, com el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, van esforçar-se a deixar enrere la polèmica perquè no afecti la negociació dels comptes amb l’esquerra anticapitalista. “No volem amplificar cap tipus de discrepància”, va apuntar Pascal després de l’executiva del partit. “No podem vincular una cosa amb l’altra”, reblava Sabrià des de la seu dels republicans.
Tots dos maldaven per superar un episodi que ha tensat les relacions entre els partits independentistes. Malgrat remarcar el suport del PDECat al Govern i els Mossos i insistir a no posar els funcionaris “al centre del debat”, Pascal va apostar per no abonar la confrontació i va fer una crida a l’independentisme per no “confondre’s d’enemic”. El mateix argument va fer servir el portaveu d’ERC, que va reclamar no caure en el parany i que “l’Estat no aconsegueixi el seu propòsit de dividir i confrontar” els independentistes. A més, va avalar la petició del PDECat de deixar els funcionaris fora del debat polític. “No podem demanar als Mossos que facin política, la política l’hem de fer nosaltres”, va opinar.
El dirigent republicà es va mostrar convençut que la topada no afectarà la negociació dels pressupostos i va vaticinar que s’imposarà l’objectiu comú de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP d’avançar cap al referèndum. Sabrià va evitar, però, concretar la data en què es presentaran els comptes -els negociadors calculen que el 22 o el 29 de novembre, per la qual cosa es començarà el 2017 amb els pressupostos prorrogats- i va justificar que el més important és garantir que la proposta que faci l’executiu català tindrà suports “suficients” per prosperar. De fet, a la CUP donen per fet que el Govern no portarà els comptes al Parlament fins que no hi hagi algun preacord, almenys perquè es discuteixin en seu parlamentària.
“Contactes permanents”
De moment, segons va dir ahir Sabrià, es mantenen els “contactes permanents” entre el Govern i els cupaires. Uns contactes que també s’han intensificat en clau interna a la CUP. Amb l’objectiu d’evitar una votació a cara o creu (com va passar en la investidura o en els pressupostos al juny), el consell polític de la CUP es reunirà cada dues setmanes i no cada mes, com fins ara, per establir un intercanvi d’informació més regular amb les bases, perquè segueixin l’evolució de les converses, es pugui crear un debat “constructiu” i s’evitin “episodis de tensió” que reobrin la divisió interna.
A la CUP mantenen la prudència -la decisió la prendran les assemblees-, però admeten que el clima és molt millor que en anteriors negociacions. S’ha avançat pel que fa a la partida per al referèndum i hi ha optimisme en relació al capítol d’ensenyament, mentre que la fiscalitat -per a la CUP és imprescindible apujar els impostos a les rendes altes- segueix sent el principal escull. De fet, segons fonts de la negociació, aquest és l’únic àmbit en què també participa directament, a més del Govern i la CUP, el PDECat.
El PDECat perfila el seu consell nacional
Els 11.130 associats del PDECat escolliran aquest dissabte els integrants del consell nacional, el màxim òrgan entre congressos. Es triaran 125 representants entre els 214 candidats, als quals s’hauran de sumar els membres nats del consell. A més, també es ratificaran els líders de cada àmbit -les antigues sectorials-, entre els quals sobresurten l’exconseller Jordi Ciuraneta (Agricultura) o Francina Vila (Relacions Institucionals). Entre els noms destacats hi ha el de Josep Lluís Sanfeliu, fundador d’Ysios Capital, que, a proposta de Marc Guerrero, portarà l’àmbit de Relacions Internacionals.