JxSí i la CUP presenten el nou impost sobre iots, avions, pisos i cotxes de luxe
ERC presumeix d'empremta social als pressupostos i el PDECat dóna per tancats els canvis als comptes
BarcelonaJxSí i la CUP han registrat aquest dilluns al Parlament la proposició de llei que crea el nou impost sobre els béns improductius de les empreses. És la gran cessió del Govern als anticapitalistes, que veuen en aquest nou tribut la via per fer contribuir més els rics, un cop l'executiu ha descartat modificar el tram autonòmic de l'IRPF i els impostos de Successions i Patrimoni. L'impost grava la tinença de béns immobles, de vehicles de motor igual o superior a 200 cavalls, d'embarcacions de lleure de més de 8 metres d’eslora i d'aeronaus. Aquests béns tributaran sempre que no diguin a terme cap activitat econòmica per a l'empresa ni cap servei públic. "S'ha acabat posar el cotxe o el vaixell a nom de l'empresa", ha subratllat el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, en la roda de premsa posterior a la reunió de la direcció.
Per determinar quant haurà de pagar l'empresa, se sumarà el valor de tots els béns que es considerin improductius. El mínim exempt serà de 500.000 euros per tal de no afectar les petites i mitjanes empreses o de 100.000 euros si no incorpora cap immoble. El tipus impositiu que s'aplicarà és progressiu, fins a un màxim de l'1%, similar al que la Diputació Foral de Guipúscoa va establir en l'impost a les grans fortunes, tot i que en el cas basc tributen les persones i no les empreses.
El Govern va decidir no incorporar l'impost sobre els béns improductius de les empreses a la llei d'acompanyament dels pressupostos perquè encara no estava "madur", segons va explicar el secretari d'Hisenda del Govern, Lluís Salvadó. La intenció sempre ha estat, però, que aquest nou tribut comenci a funcionar el 2017 –es meritarà a data 30 de juny de cada any–. L'executiu encara no ha fet públiques les previsions de recaptació de l'impost, que té l'objectiu de lluitar contra el frau fiscal i, per tant, teòricament la recaptació hauria d'anar decreixent cada any.
"L'empremta social d'ERC als pressupostos"
Aquest dimarts el consell executiu del Govern aprovarà el projecte de pressupostos del 2017 amb la garantia que, a diferència del mes de juny passat, els comptes es discutiran al Parlament. "Una altra vegada seran els pressupostos més socials de la història", ha explicat Sabrià en la jornada prèvia. El percentatge de la despesa social sobre el total del pressupost es mantindrà per sobre del 70% i hi haurà 1.000 milions més destinats a educació, sanitat i benestar social en relació amb els últims pressupostos aprovats, els del 2015.
"Des del 2012 hem aconseguit fer passos cap a un sistema més progressiu i just", ha destacat Sabrià. Els republicans es mostren orgullosos de "l'empremta social" que estan convençuts que han incorporat als pressupostos des de fa 4 anys, abans amb un pacte des de l'oposició i ara encapçalant la conselleria d'Economia. "Des del 2012 hem aconseguit 1.280 milions més en impostos que han anat directament a consolidar la recuperació i ajudar les classes treballadores", ha indicat, i ha recordat els canvis impositius d'aquest període.
Fa setmanes que ERC reclama a la CUP que es comprometi a aprovar els pressupostos i no només a acceptar-ne el debat al Parlament. Aquest dilluns Sabrià ha evitat carregar contra els anticapitalistes i simplement ha insistit en la importància dels comptes per afrontar l'emergència social i per culminar el procés sobiranista.
El PDECat dóna per acabats els canvis als pressupostos
Amb la creació d'aquest impost, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha donat per acabades les "modificacions" en els pressupostos dirigides a aconseguir el suport de la CUP. Segons ha raonat Pascal, els comptes no s'han de tocar perquè aquest és un pressuposto molt treballat. "No hi ha d'haver més modificacions", ha afegit.
Sobre el nou impost, Pascal ha celebrat que persegueixi aquells que "amaguen el seu patrimoni a través de les empreses", i s'ha mostrat "contenta" pel fet que la CUP hagi entès "que l'objectiu és lluitar contra el frau fiscal" i no només gravar les rendes més altes.
Els càrrecs electes d'ERC treballaran el 6-D
Cada municipi decidirà de quina manera se suma a la jornada "laboral" en què bona part de l'independentisme vol convertir el proper 6 de desembre, Dia de la Constitució. "Una majoria molt important dels càrrecs electes d'ERC ha expressat la voluntat de treballar el proper dia 6", ha apuntat Sabrià. La direcció del partit ja els havia encoratjat a fer-ho, i en funció de les majories de cada consistori on Esquerra estigui representada s'escollirà una o altra via per demostrar que el partit no celebra l'aniversari de la Constitució espanyola.
"La gran majoria de càrrecs nacionals també tindran agenda púbica el 6-D", ha afegit Sabrià. En el cas dels diputats, no podran treballar al Parlament perquè la presidenta, Carme Forcadell, ja va anunciar que la cambra romandria tancada.