El Parlament exigirà responsabilitats polítiques i penals a Rajoy per l'operació Catalunya

JxSí, CSQP i la CUP aproven per unanimitat les conclusions de la comissió parlamentària

Membres de la comissió de l'operació Catalunya del Parlament
Ara
29/08/2017
3 min

BarcelonaJxSí, CSQP i la CUP han votat favorablement les propostes de conclusions dels grups, amb què s'elaborarà el dictamen que es votarà al ple de la setmana vinent. Els representants dels tres grups parlamentaris han celebrat l'última sessió de la comissió aquest dimarts, en què s'han exposat els documents de cada grup i s'han votat tots favorablement per unanimitat.

Els tres partits consideren que queda acreditada l'existència d'una branca paral·lela de la policia que, orquestrada pel ministeri de l'Interior, va perseguir polítics sobiranistes per desprestigiar-los, atribuint-los casos de corrupció. Tot plegat, amb el coneixement del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a qui tots els grups demanen la dimissió, juntament amb altres membres del seu executiu.

El portaveu de CSQP al grup de treball, Albano Dante Fachin, ha subratllat que PSC, PP i Ciutadans va vetar compareixences a la comissió que va tenir lloc al Congrés dels Diputats. "No és una opinió, és un fet", va relatar Patricia López, periodista de 'Público' en la seva compareixença a la cambra catalana. Fachin ha advertit, però, que "no val utilitzar la guerra bruta com a disculpa de la corrupció que ha existit a Catalunya". "A la sanitat catalana hi ha hagut tones de corrupció i opacitat, al Palau hi ha hagut tones de corrupció...", ha assenyalat.

Per part de la CUP, s'inclourà al dictamen final una introducció que parla de les "moltes 'operacions Catalunya'" que han caracteritzat la manera de fer de l'Estat. "És un 'modus operandi' que s'ha repetit des dels anys 70", ha apuntat Mireia Boya fent referència a l'operació Garzón o als GAL. Tot i les intencions de la conxorxa, Boya s'ha congratulat que la "guerra bruta no acabarà amb el procés independentista" i ha enviat un missatge als actors contraris al moviment. "Que no ens diguin que no som demòcrates, perquè els corruptes són ells".

El portaveu de JxSí a la comissió, Lluís Guinó, al seu torn, ha fet palesa la seva "sensació de cansament i indignació" pels fets investigats i ha insistit en la necessitat d'emprendre accions legals perquè el "tipus penal els sigui imputat" a les persones responsables de l'operació. "Hauran de respondre davant el jutge per què no han comparegut a la comissió", ha reiterat Guinó.

"No pretenia substituir cap procediment judicial"

L'última sessió de treball també ha servit perquè la presidenta, Alba Vergés, fes balanç del funcionament de la comissió. Segons ha explicat, ha vetllat perquè "tothom pogués preguntar" i ha destacat que no comparteix "que s'hagi fet un ús partidista de la comissió", tal com han denunciat PP i Ciutadans, motiu pel qual van decidir abandonar-la. En la mateixa línia, ha recordat que des de l'inici va deixar clar que no es pretenia "substituir cap procediment judicial", sinó esclarir com havia actuat l'anomenada 'brigada patriòtica' de l'Estat.

En clau política, Vergés s'ha mostrat esperançada que més enllà de si Catalunya esdevé o no un nou país, es construeixi un futur que no compti amb aquestes "estructures paral·leles" persecutòries.

Conclusions desvirtuades

Per al PP, les conclusions d'una comissió on fins a tres grups han decidit no participar queden "desvirtuades". Així ho ha afirmat el portaveu parlamentari del partit a Catalunya, Alejandro Fernández, en roda de premsa al faristol del Parlament, des d'on ha qualificat els treballs de la comissió d'"una mena de 'yo me lo guiso, yo me lo como' de Junts pel Sí i la CUP. Haurien d'haver desenvolupat amb el mateix entusiasme el pla de treball de la comissió del cas Vidal, i s'hi van negar", ha retret a les forces independentistes.

stats