JxCat, ERC i la CUP insten el Parlament a adoptar mesures que garanteixin el dret de Puigdemont a ser investit
Torrent convoca un ple per debatre aquesta qüestió per aquest dimecres a les 10 del matí
BarcelonaDesprés de la detenció de Carles Puigdemont i dels empresonaments, divendres, de cinc líders independentistes, les tres formacions republicanes volen donar una resposta conjunta a la situació política i denunciar la repressió.
És per això que, un cop l'ONU ha dictat mesures cautelars en què reclama a Espanya que garanteixi els drets polítics de Jordi Sànchez, els independentistes volen reflectir aquesta resolució favorable al Parlament. Aquest dilluns, JxCat, ERC i la CUP han presentat dues resolucions conjuntes en què es demana al Parlament que es "garanteixin" els drets polítics de Carles Puigdemont, així com també Jordi Sànchez i Jordi Turull, inclòs el seu dret de presentar-se a la investidura per ser president de la Generalitat. Una elecció que fins ara ha estat vetada pel Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem.
En aquest sentit constaten, en l'exposició de motius, un altre cop, que Puigdemont és qui reuneix la majoria per ser investit després de les eleccions del 21 de desembre. Ara bé, això no vol dir que els grups tornin de moment al punt de partida i vulguin proposar ara formalment Puigdemont de candidat. De fet, ERC ja ha posat el fre: aquest matí ha evitat parlar d'una investidura del president i ha dit que la "prioritat" és que surti en llibertat.
Aquest dimecres a les 10h del matí els diputats de la cambra debatran aquesta qüestió en un ple d'urgència que Torrent ha convocat aquest dilluns a la tarda, després d'una nova reunió de la mesa i la Junta de Portaveus en què s'han admès a tràmit les propostes de resolució dels grups parlamentaris i s'ha decidit l'ordre del dia de ple. En la reunió de la junta de portaveus d'aquest matí, els independentistes han demanat un ple per debatre aquestes propostes de resolució i per discutir, a més, l'informe del Síndic de Greuges sobre l'1 d'octubre, que també es refereix a la regressió de drets polítics a Espanya.
El diputat d'ERC, Gerard Gómez del Moral, ha justificat la convocatòria del ple per aquest dimecres perquè consideren que "s'ha de debatre sobre la situació excepcional" que viu Catalunya. "No podem permetre que dia rere dia es vulnerin els drets polítics i fonamentals dels diputats del Parlament", ha justificat el diputat republicà.
El PP, per la seva banda, ja ha demanat que es desconvoqui el ple d'aquest dimecres perquè "insta a desobeir les lleis i a demanar la llibertat dels diputats processats", ha expressat Xavier García Albiol en un tuit. "El Parlament no es pot denigrar més encara", ha afegit.
En aquest sentit, els populars ha registrat una petició de reconsideració d'una part de la proposta de resolució de JxCat, ERC i la CUP que estableix que el Parlament es compromet a adoptar les mesures necessàries per garantir que Carles Puigdemont i Jordi Turull puguin exercir els seus drets polítics. El PP defensa que aquest apartat contravé la Constitució i l'Estatut, les mesures cautelars dictades pel Tribunal Constitucional en relació a la investidura de Puigdemont i també l'article 155.
Els comuns també demanaran la llibertat dels presos
Catalunya en Comú-Podem també ha presentat una proposta de resolució perquè es debati en el ple d'aquest dimecres i on denuncien "l'actitud irresponsable de Mariano Rajoy que ha portat als tribunals la política", l'alliberament dels presos polítics i també que es garanteixin els drets polítics de tots els diputats. La diputada d'aquest grup, Elisenda Alamany, ha demanat construir "grans majories dins la cambra" per tal de garantir la "llibertat i la justícia" a Catalunya. Alamany ha reiterat que la "millor manera" de revertir la "regressió de drets" a Catalunya és formar un "govern efectiu".
En aquest sentit, Alamany ha criticat que JxCat hagi tornat a posar sobre la taula el nom de Carles Puigdemont per poder ser investit, una acció que no apropa les posicions dels comuns: "L'escenari no s'ha mogut. Si el que es vol es arrossegar majories àmplies, el lideratge de JxCat ho obstaculitza". Així, la diputada dels comuns ha tornat a demanar a les formacions independentistes que busquin un escenari amb "majories àmplies" per sortir d'aquesta situació.
Ciutadans demanarà la dimissió de Torrent en el ple de dimecres
Ciutadans també ha presentat una proposta de resolució per què es debati en el ple de dimecres, en què demana la dimissió de Roger Torrent, tal com ha anunciat Inés Arrimadas en roda de premsa aquest matí, on també ha explicat que també li ha fet arribar aquesta petició en una conversa telefònica amb Torrent. El partit taronja demana que el Parlament escolli un nou president del Parlament que "pugui i vulgui complir les seves funcions adequadament". Ciutadans també demana a Torrent que acabi amb "l'estratègia d'utilització partidista del Parlament" perquè això genera "divisió a la societat catalana".
Aquesta proposta de Ciutadans es debatrà aquest dimecres, però el partit taronja s'ha negat a incloure a l'ordre del dia la que feia referència a la compareixença de Roger Torrent davant del ple que havien demanat fa una setmana. Una negativa que ha criticat el diputat d'ERC Gerard Gómez del Moral: "Qui endarrereix el debat d'aquesta proposta de resolució és Ciutadans". Aquest matí, la líder del partit taronja, Inés Arrimadas, ha anunciat que presentaran un recurs d'empara al Tribunal Constitucional perquè Torrent havia decidit convocar un ple per aquest dimecres, abans que el que demanaven ells per tractar la compareixença de Torrent. "Que deixin d'utilitzar el Parlament com si fos un plató de televisió", ha demanat Gómez del Moral.
Per la seva banda, el PSC també ha registrat una proposta de resolució a través de la qual vol que el Parlament rebutgi "qualsevol proposta unilateral i il·legal" i aposti per un projecte polític "col·lectiu" que enceti un procés de "reconciliació nacional". El text dels socialistes demana que s'enceti un marc de diàleg entre les forces polítiques i socials "a fi de trencar la dinàmica d'enfrontament i bloqueig actual" i estableixi les pautes del procés de reconciliació després dels "traumàtics" esdeveniments dels darrers mesos.
Ple ordinari el 5 d'abril
D'altra banda, la setmana que ve, el 5 d'abril, està previst un ple ordinari en què s'han de convalidar dos decrets llei -un de pressupostos i el de la paga extra de funcionaris-, la creació de la comissió d'investigació sobre els atemptats del 16 d'agost a Barcelona i Cambrils, i la designació de diputats per debatre al Congrés la iniciativa de l'eutanàsia. A més, també es votarien els nous senadors per designació autonòmica i es nomenarien els diputats interventors.