El Govern avisa la CUP que la qüestió de confiança i els pressupostos del 2017 "aniran lligats"
Oriol Junqueras no tanca la porta a incloure un referèndum unilateral d'independència en el full de ruta, tal com reclama la CUP i debat internament l'ANC
BarcelonaLa negociació de la qüestió de confiança anirà força vinculada a la dels pressupostos del 2017. Així ho ha deixat clar aquest dimarts el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', on també ha afirmat que encara no s'han obert converses amb la CUP per a aquesta qüestió, sinó que ara mateix s'estan distribuint internament els sostres de despesa en els diversos departaments.
"Hi haurà un vincle molt estret entre la qüestió de confiança i l'estabilitat pressupostària", ha asseverat el també president d'ERC. I és que, segons opina, no té sentit tornar-se a encallar després de la qüestió de confiança amb uns pressupostos que han dut precisament a aquesta votació, després que els del 2016 ni tan sols superessin el debat a la totalitat. "Inevitablement aniran lligats", ha insistit Junqueras, que ha deixat obert "com es concreta exactament aquest vincle".
Unes hores després, la portaveu del Govern català, Neus Munté, ha confirmat que "d'una manera o una altra" la qüestió de confiança estarà relacionada amb l'aprovació dels pressupostos perquè, segons ha dit, "no tindria cap sentit que estiguessin desvinculats". En un avís a la CUP, Munté ha argumentat que els pressupostos són "la translació i l'eina indispensable" per dur a terme el full de ruta que plantejarà Carles Puigdemont.
Munté ha explicat que tant el Govern com el grup parlamentari de Junts pel Sí està treballant en aquesta qüestió de confiança, però, tal com va avançar el mateix Puigdemont, ha assegurat que no s'arribarà a cap pacte previ amb cap partit. Ara bé, Munté ha dit que això no significa que l'executiu no "parli i dialogui amb tothom" perquè l'objectiu és "obtenir una majoria" per superar la qüestió de confiança.
Possible RUI si permet sumar suports al procés
Pel que fa al full de ruta cap a la independència, Junqueras ha defensat el que hi ha vigent, que consisteix a aprovar les tres lleis de desconnexió, celebrar unes eleccions constituents, i després d'elaborar una Constitució sobirana, validar-la en un referèndum. Tot i això, no ha tancat la porta a altres opcions, com el referèndum unilateral d'independència que reclama la CUP i que l'ANC debat internament: "Estem oberts a tots els escenaris democràtics perquè aquest país decideixi el seu futur".
Sobretot si aquestes propostes permeten "sumar noves formacions" al procés, com Catalunya Sí que es Pot o En Comú Podem, a qui ha demanat que, "si volen fer un referèndum, que reforcin el nostre camí referendari per donar opcions als ciutadans perquè decideixin el seu futur, encara que sigui per votar que no", sobretot després que els resultats del 26-J impedeixin ara per ara que el Congrés permeti una consulta pactada com la que reclamen els 'comuns'. Malgrat tot, ha admès que no lidera ell les negociacions amb altres partits, sinó que ho fa la secretària general, Marta Rovira, i els dirigents d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián i Joan Tardà.
No es mulla sobre la nova CDC
Quant al nou Partit Demòcrata Català, Junqueras no ha volgut posicionar-se sobre quins líders prefereix ni ha volgut situar-lo com un partit de dretes, com sí que va fer dilluns el portaveu dels republicans, Sergi Sabrià. Tot i això, sí que ha marcat diferències en afirmar que ERC té 85 anys d'història, no ha votat la llei d'estabilitat financera o les reformes laborals, i no està d'acord a mantenir les subvencions a les escoles que segreguen per sexe. "Estem en una situació central de la societat", ha resumit.
Pel que fa a les negociacions a Madrid, el líder d'ERC ha tornat a recordar que el que reclama el seu partit per investir un president és que aquest avali un referèndum d'autodeterminació.
Germà Bel veuria un RUI com un "9-N però patètic"
Qui no veu tan clar obrir el debat del RUI és el diputat independent de Junts pel Sí Germà Bel, que ha afirmat en una entrevista a Vilaweb que obrir ara aquest meló significaria pretendre que la coalició sobiranista trenqués el contracte amb la ciutadania. Assegura també que un RUI "serà un 9-N però patètic". "Per parlar d'instruments cal avaluar les conseqüències i les necessitats tècniques d'aplicar els resultats. Si no, fem una discussió al vent i estàtica", assenyala, i afegeix que és la CUP qui ha de superar una qüestió de confiança perquè hi ha un pacte "que no han complert".
A més, ironitza que és "interessant que ho consideri una de les associacions que va participar en l'elaboració d'aquest contracte i va demanar a la gent que anéssim a les llistes a defensar-lo", en referència a l'ANC. "Fem un estat o fem una falla?", es pregunta Bel.