Junqueras demana al Suprem que freni la decisió de la JEC d'inhabilitar-lo com a eurodiputat

L'alt tribunal preveu abordar dijous si paralitza el veto de l'òrgan electoral al líder republicà

El president d’ERC, Oriol Junqueras, durant la sessió de constitució del Congrés.
Quim Bertomeu
07/01/2020
2 min

BarcelonaNou moviment de l'equip jurídic del president d'ERC, Oriol Junqueras, per intentar frenar la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar-li la condició d'eurodiputat. Si diumenge ja va presentar un recurs davant la mateixa JEC, aquest dimarts ho ha fet davant del Tribunal Suprem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'advocat del líder republicà que firma el recurs, Andreu Van den Eynde, demana a l'alt tribunal espanyol que suspengui l'execució de la decisió de la JEC que li impedeix exercir com a eurodiputat, ja que, en cas contrari, li podrien provocar al seu client danys de caràcter "irreversible" i perjudicis "d'impossible reparació".

Entre altres arguments per frenar la Junta Electoral Central, Van den Eynde al·lega que la JEC és "incompetent" per vetar Junqueras com a europarlamentari i recorda la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat del president d'Esquerra. També sol·licita a la sala contenciosa administrativa del Suprem que prengui "mesures cautelaríssimes", és a dir, que actuï amb especial urgència i prengui una decisió en 48 hores.

Per què aquesta urgència? Segons argumenta la defensa de Junqueras, el Parlament Europeu ja s'ha pronunciat establint el 13 de gener com a data per habilitar com a eurodiputat el líder republicà -a més de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, els dos de JxCat-. A més, considera que cada dia que passa des de les eleccions europees (maig del 2019) i des que es va pronunciar el TJUE (desembre) i Junqueras no pot exercir, s'està produint una "vulneració" dels seus drets "constant i permanent".

El recurs del líder d'ERC també exposa que la JEC no podia prendre aquesta decisió i que una prova evident d'aquest fet és la controvèrsia interna que li va generar: sis membres de l'òrgan electoral van emetre "vots particulars contraris" a inhabilitar Junqueras. "No caldria afegir res més que el fet constatat que quasi la meitat dels membres de la JEC consideren que aquesta no hauria d'haver-se pronunciat", conclou Van den Eynde. El recurs també argumenta que no és la JEC sinó el propi Suprem qui hauria de pronunciar-se sobre el futur de Junqueras.

Dues decisions claus

L'escrit presentat aquest dimarts davant del Suprem demana que no només se suspengui la decisió de la JEC, sinó que també es comuniqui al Parlament Europeu. Així doncs, el líder republicà ha d'estar pendent en els propers dies de dues decisions clau del Suprem sobre el seu futur polític. La primera, aquesta petició de mesures cautelaríssimes. La segona, sobre si el deixa en llibertat per poder exercir com eurodiputat. La decisió del Suprem sobre les mesures cautelaríssimes podria saber-se ja aquesta setmana. Fonts jurídiques citades per l'agència Efe han explicat que els magistrats preveuen debatre el proper dijous 9 de gener si estimen o no les mesures que aquest dimarts ha demanat Junqueras.

De moment, l'equip jurídic del president de la Generalitat, Quim Torra, encara no ha optat per la via de les cautelaríssimes al Tribunal Suprem. Des de JxCat s'ha presentat un recurs a la Junta Electoral Central.

stats