Junqueras i Romeva també demanen recusar els magistrats que han de jutjar la causa del Procés

Argumenten que no es garanteix la seva "imparcialitat" perquè han pres part en la instrucció

El vicepresident econòmic del Govern, Oriol Juqnueras, i el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, en una imatge d'arxiu
Ara
30/07/2018
2 min

BarcelonaOriol Junqueras i Raül Romeva han enviat un escrit a la sala penal del Tribunal Suprem per demanar la recusació dels magistrats que han de jutjar la causa contra el Procés. Concretament, els dos exconsellers demanen la recusació de Manuel Marchena, Andrés Martínez Arrieta, Juan Ramon Berdugo, Luciano Varela Castro i Antonio del Moral. Com van fer la setmana passada Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, Junqueras i Romeva recorden que tenen dret a un "tribunal imparcial" i a un "procés públic en plena igualtat i amb totes les garanties".

L'advocat dels dos consellers, Andreu Van den Eynde, argumenta que els quatre jutges que han de jutjar la causa contra l'1-O han pres part en la fase d'instrucció del processament, cosa que posa en dubte, assegura, la seva "imparcialitat" durant el judici. A més, el lletrat també argumenta que dos dels magistrats que han de jutjar la causa ja van formar part de la sala d'enjudiciament contra l'exconseller Francesc Homs en el processament pel 9-N.

D'altra banda, tal com va fer fa uns dies el lletrat Jordi Pina –de la defensa de Jordi Sánchez, Jordi Turull i Josep Rull- Van den Eynde també exposa que quatre dels magistrats estaven a la sala que va admetre a tràmit la querella sobre els mateixos fets de l'exfiscal general, José Manuel Maza, el 31 d'octubre. Així, creu que "l'evident relació" entre el jutge instructor i la Sala que jutjarà els polítics empresonats "pot generar sospites més que evidents de contaminació dels integrants de la Sala del judici, companys de Sala de plets i de resolucions amb el mencionat instructor".

Critica, a més, que els magistrats hagin assumit que el Tribunal Suprem és qui té les competències per jutjar-los, una decisió que "no només és indeguda i vulneradora de drets fonamentals rellevants, sinó que està en la clau de tota l'estratègia d'indefensió".

En l'escrit, l'advocat també addueix el "component polític indiscutible" que assegura que té la causa de l'1-O. "La ideologia dels jutjadors podria arribar a suposar una barrera [...] al dictat d'una sentència imparcial", exposa Van den Eynde. En aquest sentit, denuncia la "politització general de la justícia", a més de la "politització concreta d'aquest plet". Subratlla, a més, que el sistema d'elecció de la cúpula judicial ha estat "criticat internacionalment per la seva permeabilitat en les decisions polítiques".

stats