Jorge Fernández respon a Mas "que s'apliqui la medicina" i dimiteixi si l'Audiència arxiva el cas de la xivatada

El ministre veu "lamentable" que una monja es dediqui a fer política i acusa CiU de voler tornar al "nacionalcatolicisme"

Jorge Fernández Díaz, en una atenció als mitjans aquest dissabte a Rubí / ACN
Mario Martín Matas
20/05/2015
3 min

CastelldefelsEl ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha respost al president de la Generalitat, Artur Mas, "que s'apliqui la mateixa medicina" que ha demanat, en relació amb el cas de la xivatada de la Policia Nacional a dos presumptes jihadistes, i per tant, que dimiteixi si s'acaba demostrant que no hi ha base per fer aquesta acusació i l'Audiència Nacional torna a arxivar la denúncia presentada per part dels Mossos d'Esquadra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas havia dit aquest matí que en qualsevol país normal aquest cas hauria causat "autèntics estralls i hauria provocat dimissions en cadena", però malauradament això a Espanya no passa. Fernández Díaz, que aquest dimecres era a Castelldefels amb l'alcalde i candidat a la reelecció per part del PP, Manuel Reyes, ha donat per bones les queixes que ja havia formulat ell mateix per la denúncia presentada pels Mossos i, lluny de rebaixar la tensió, ha reiterat que és "gravíssim" que una policia n'acusi una altra de revelació de secrets i col·laboració amb organització terrorista, uns fets que "no tenen precedents". El ministre ha recordat que el jutge de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, ja va arxivar una vegada aquesta denúncia i, a l'espera que s'estudiïn les noves proves aportades pels Mossos, Fernández Díaz ha insistit que creu que els dirigents de la policia catalana han tingut un comportament "mesquí i lamentable".

També ha revelat que, després de la primera denúncia, va haver-hi una reunió entre membres del CNI, Policia Nacional i Mossos d'Esquadra i "semblava que el tema havia quedat resolt". Per això, creu que la insistència en la denúncia només pot respondre a una "operació política" per part de la Generalitat. Preguntat sobre la possible nova reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya que va demanar ahir la Generalitat –un organisme de coordinació policial format per cinc representants de la Generalitat i cinc mes del govern central–, Jorge Fernández ha assegurat que li sembla bé i està "absolutament obert" a aquesta convocatòria, però ha puntualitzat que caldria veure quin ordre del dia es fixa. "La Junta de Seguretat ha de servir per formalitzar acords i no per escenificar desacords", ha precisat.

En tot cas, ha explicat que per part del govern espanyol seria interessant "aclarir les competències" de cada cos policial i reforçar la col·laboració en matèria de lluita antiterrorista. Sobre aquest punt, ha assegurat que el terrorisme és una "política d'estat" i que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil tenen "competència plena", sense impedir que les policies autonòmiques puguin col·laborar-hi. En aquest punt ha recordat que en l'últim any s'han produït a Espanya 12 operacions antijihadistes en què s'han detingut 45 presumptes terroristes. Sis d'aquestes operacions i 27 detencions s'han produït a Catalunya, i els Mossos només n'han protagonitzat una, ha insistit.

Religió i política

Preguntat també per les crítiques de la monja sor Lucía Caram sobre les suposades pressions de l'Estat per apartar-la de la política, Jorge Fernández Díaz ha assegurat que "és lamentable que una monja es dediqui a fer política", tot i que ha negat taxativament que ell hagi pressionat perquè deixi de fer-ho. "Tinc coses més importants a fer", ha assegurat.

En la mateixa línia, el ministre ha considerat "trist" que hi hagi polítics que es prestin a aquest joc, i encara ha anat més enllà i ha acusat CiU –sense citar-los– de voler tornar al nacionalcatolicisme en barrejar Església i estat, però des d'una òptica nacionalista catalana: "Alguns volen reivindicar el nacionalcatolicisme, però des del nacionalisme català", ha considerat, una pràctica que forma part de "moments del passat ja superats". "És molt trist que al segle XXI es confonguin institucions com l'Església i la política", ha reblat, recordant que ell té un gran respecte pel fet religiós.

En la mateix línia, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha lamentat la presència de monges en campanya electoral, en al·lusió també a Teresa Forcades, tot i que ha centrat les seves crítiques en l'acte de Xavier Trias i Artur Mas aquest dimecres amb sor Lucía Caram: "Potser Trias i Mas ja no poden ells sols i necessiten ajuda", ha ironitzat.

Estelades als ajuntaments

En relació amb la prohibició de la Junta Electoral Central sobre la presència d'estelades en llocs públics, el ministre també ha lamentat "l'incompliment sistemàtic" per part de la Generalitat de determinades resolucions judicials, i ha considerat que això dóna molt mala imatge del Govern i es "molt greu", perquè sota el seu parer invalida la Generalitat per, després, demanar el compliment de les lleis per part dels ciutadans.

stats