Jordi Sànchez té intenció de deixar l'acta de diputat les pròximes setmanes

La seva defensa ha comunicat al Suprem la decisió, que obeeix a un intent d'obtenir la llibertat

Un dels furgons policials en què la Guàrdia Civil ha traslladat els diputats presos fins als calabossos de l'Audiència Nacional. ACN
Mariona Ferrer I Fornells
20/03/2018
2 min

MadridGir de guió d'última hora al Tribunal Suprem. La defensa de Jordi Sànchez ha comunicat aquest dimarts a la sala d'apel·lacions la intenció de l'encara candidat a la presidència de la Generalitat de renunciar al seu escó al Parlament les pròximes setmanes per poder sortir en llibertat, segons han avançat amb matisos fonts jurídiques i després ha confirmat Junts per Catalunya. Segons fonts presents en la vista al Suprem, l'advocat de Sànchez, Jordi Pina, ha dit que el diputat de JxCat "està disposat" a renunciar a la política i tornar a la docència a canvi de sortir en llibertat i poder "abraçar les seves filles". S'acosta així a la via de Joaquim Forn, que ja va renunciar a l'acta de diputat i va assegurar que no tenia intenció de ser conseller. En la vista anterior a la de Sànchez, la fiscalia ha demanat llibertat sota fiança de 100.000 euros per a Forn al·legant que ja no hi ha risc de reiteració delictiva i que, a més, pateix una malaltia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però la fiscalia ha tornat a sol·licitar que es mantingui Sànchez a la presó perquè considera que existeix un "extraordinari risc de reiteració delictiva". Ser candidat a la presidència de la Generalitat és una raó de pes per a la fiscalia perquè Sànchez no surti en llibertat. També ho ha fet Vox, com ja és habitual en totes les decisions del Suprem. En una vista de més d'una hora i mitja -gairebé el triple que la de Forn-, el també exlíder de l'ANC ha defensat que és un home de pau, que és un diputat de nova elecció i que mai va rebre cap avís per part del Tribunal Constitucional a les portes de l'1-O. La vista, però, se centra en un recurs en contra de la decisió del jutge instructor Pablo Llarena del 6 de febrer en què li tornava a denegar la llibertat.

Ara la sala d'apel·lacions del Suprem, integrada per tres magistrats, haurà de resoldre sobre la llibertat de Sànchez. La setmana passada ja va dir que no, de forma taxativa, a deixar-lo sortir, juntament amb el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, per a plens puntuals al·legant que era un "líder carismàtic". Sobre aquest punt, Sànchez ha negat aquest fet i ha defensat que ell era llavors només líder de l'ANC.

No demana un permís extraordinari

Sànchez, a diferència de Forn, s'ha defensat davant del tribunal. Ha sigut traslladat des de la presó de Soto del Real de bon matí fins als calabossos de l'Audiència Nacional, i després l'han traslladat fins al Suprem, també en furgó policial. La vista ha començat a les 10.54 h, però, a diferència del que estava previst, a última hora no ha defensat ni ell ni el seu advocat obtenir un permís extraordinari per assistir al ple d'investidura. En les qüestions prèvies abans de la vista s'ha resolt que no es tractarien temes recents, ja que la qüestió de fons era el 'no' a la llibertat de Llarena del 6 de febrer. Sànchez en cap cas ha insistit en el tema, segons fonts jurídiques, com tampoc ha sigut ell qui ha anunciat que està "disposat" a deixar l'escó. El president del tribunal li ha deixat clar que no podia repetir el mateix que havia al·legat la seva defensa.

stats