MadridL'exemplaritat que va demanar aplicar al seu govern tot just arribar a la Moncloa s'ha convertit en una pedra a la sabata per a Pedro Sánchez. Els escàndols entre ministres s'han multiplicat i el president del govern espanyol ha optat per mantenir intacte el seu gabinet després de les marxes forçades de Màxim Huerta i Carmen Montón. La Moncloa va sortir ahir en defensa de Josep Borrell després que fos multat amb 30.000 euros per "una infracció molt greu" per la venda d'accions d'Abengoa quan n'era conseller fent ús d'informació privilegiada. Tant Podem –fins ara soci preferent de Sánchez– com el PP van pressionar ahir perquè Borrell marxi de l'executiu, mentre que Ciutadans es va limitar a demanar la seva compareixença urgent al Congrés.
Inscriu-te a la newsletter Política
Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi
Concretament, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va imposar la multa a Borrell el 27 de setembre passat per la venda "a compte d'un tercer" –la seva exdona, Carolina Mayeur– de 10.000 accions per valor de 9.030 euros "fent ús d'informació privilegiada", segons explicava ahir la nota publicada al 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE). Era el 24 de novembre del 2015 i llavors Borrell encara era membre del consell d'administració de la multinacional andalusa. Justament dos dies després, Abengoa va presentar un preconcurs de creditors i les accions van caure un 52,07%. Mayeur va aconseguir desprendre's de les accions gràcies a la maniobra de Borrell, segons la CNMV.
Una "quantitat menor"
Ahir la Moncloa va voler treure importància a l'afer i fonts del govern espanyol van mostrar el seu "absolut" suport al ministre d'Exteriors. Des de Barcelona, la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, va destacar la tasca "impecable" de Borrell i va considerar que té "plenes capacitats" per continuar com a ministre. És més, Batet va valorar positivament que el ministre ja anunciés el 17 d'octubre passat que "assumiria" la multa, informa Marc Toro.
Llavors Borrell va anunciar que no presentaria un recurs al ministeri d'Economia d'un govern del qual forma part perquè podria generar un "conflicte d'interessos". El ministre d'Exteriors sí que va reconèixer que la venda "no va ser adequada" ni pel moment ni per "l'aparença d'irregularitat" que va generar, però va considerar-ho "un problema de quantitat menor" que no afectava la seva "idoneïtat". Ahir fonts pròximes a Borrell van insistir que la multa de la CNMV és "la conseqüència lògica" de no haver presentat el recurs a la sanció.
El líder de Podem, Pablo Iglesias, va ser el primer a carregar contra Borrell. En un missatge a Twitter, va demanar-li que dimitís malgrat respectar "la seva intel·ligència i altura política". "Aquest govern no es pot permetre un ministre sancionat per la CNMV per la venda d'accions amb informació privilegiada", va assenyalar.
Una "escopinada" de veritat
De campanya per Andalusia, el líder del PP, Pablo Casado, va evitar demanar la dimissió de Borrell però sí que va exigir a Sánchez que el cessi perquè ha quedat "deslegitimat". Més suau va ser la líder de Cs al Parlament, Inés Arrimadas, que ho va considerar un tema "lleig i greu" i es va limitar a demanar la compareixença urgent del ministre al Congrés. Des d'ERC, el diputat a la cambra baixa Jordi Salvador –a qui Borrell va acusar la setmana passada d'haver-li escopit– va replicar que la sanció de la CNMV "sí que és una escopinada de veritat a tota la societat espanyola i un insult al socialisme i als seus votants de bona fe".
Ara Sánchez té a la corda fluixa un dels ministres més respectats pel PP i Ciutadans, pels seus continus atacs a l'independentisme.
Els altres escàndols econòmics
Màxim Huerta
Es va convertir en el ministre més efímer de la democràcia després de dimitir al cap d'una setmana de ser nomenat quan va transcendir que havia sigut condemnat per haver defraudat Hisenda.
Pedro Duque
El ministre de Ciència va estar en el punt de mira per haver construït una societat patrimonial amb la seva dona en la compra d'un xalet a Xàvia.
Assegura que no ho va fer per pagar menys impostos.
Nadia Calviño
És un cas semblant al de Duque. La ministra d'Economia va comprar un habitatge a Madrid l'any 2000 a través d'una societat creada pel seu marit. El 2004, quan va entrar en política, va desvincular-se'n.
El ministre: "L'únic que van fer als EUA va ser matar quatre indis"
Les polèmiques s'acumulen per a Josep Borrell. Ahir també van transcendir unes controvertides declaracions que dilluns va fer en un acte a la Universidad Complutense de Madrid, on va assegurar que els Estats Units van independitzar-se després de "matar quatre indis". "[Els Estats Units] van fer la independència pràcticament sense història. L'únic que havien fet era matar quatre indis, però a part d'això va ser molt fàcil...", va argumentar el ministre d'Exteriors.
L'afirmació la va fer en un moment en què opinava sobre per què els Estats Units tenen més integració política que països com Espanya, Itàlia, Alemanya, Bèlgica o el Regne Unit, on "hi ha tendències centrífugues i alguns no se senten part de la comunitat". Va considerar així que la integració als Estats Units prové del fet de tenir un "mateix idioma". La seva recepta per a Europa és una "enorme inversió en educació" per "modelar socialment" les identitats.