Política 29/10/2019

La investigació interna als Mossos dona aire a Buch

Eduard Pujol, en les travesses d'un hipotètic relleu a Interior

Núria Orriols
3 min
La investigació interna als 
 Mossos dona aire a Buch

BarcelonaDues setmanes de protestes i aldarulls i d’actuacions policials polèmiques, arran de la sentència del Procés, han situat el conseller Miquel Buch a l’ull de l’huracà. Però les tensions internes, especialment entre ell i el president, Quim Torra, semblen haver trobat una sortida. Almenys de moment. La portaveu de l’executiu, Meritxell Budó, va anunciar ahir que el departament d’Interior ha detectat 15 accions dels Mossos d’Esquadra sospitoses de mala praxi. Aquests expedients administratius podrien acabar en sancions. “A mesura que es vagin revisant, es prendran les mesures”, va dir Budó, que va admetre que no els han agradat algunes imatges que s’han vist aquests dies per les xarxes socials. La també consellera de la Presidència va afegir un altre anunci en relació a la policia catalana: el Govern assumeix la proposta del president, Quim Torra, i impulsarà una comissió d’investigació al Parlament “sobre els fets ocorreguts” després de la sentència -un acord que l’executiu no va prendre la setmana passada i que, en canvi, sí que va prendre ahir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons diverses fonts governamentals, el president manté la pressió sobre el conseller d’Interior i la seva “incomoditat” segueix després del cap de setmana, quan en els aldarulls de dissabte també va detectar actuacions anòmales, a parer seu. De fet, des del seu entorn confirmen que en els últims dies s’hauria vist amb consellers i membres de JxCat per abordar la situació. Les mateixes fonts afirmen que hi ha hagut càrrecs que li han demanat que cessi Buch i altres que li han reclamat que tanqui files amb el conseller. Entre aquestes converses, fins i tot hauria sorgit, segons altres fonts, un nom per substituir-lo al capdavant de la conselleria: l’actual portaveu de JxCat, Eduard Pujol. Ara bé, l’entorn de Torra assegura que ell no ha posat cap relleu sobre la taula i que ara per ara manté la confiança en Buch. Precisament va ser aquest el missatge que va voler destacar ahir la portaveu.

“Interior està actuant en la línia del que ha demanat el president”, deien ahir fonts de Presidència, tot i que hi ha altres veus que asseguren que Interior ja feia dies que havia començat a investigar i que ahir només es va fer públic. El número quatre de JxCat al 10-N, Jaume Alonso Cuevillas, no es va mostrar satisfet amb les mesures i ahir a Ràdio 4 va opinar que Torra està “totalment aïllat” i que ha de donar “un cop sobre la taula”. Una decisió que, segons ell, passa per fer caure el conseller. De fet, algunes fonts també situen Cuevillas a les travesses, així com l’ex cap de gabinet de Torra Josep Rius.

L’avaluació “més important”

Després de l’anunci del Govern, Miquel Buch va comparèixer a la tarda en un acte de la campanya de prevenció d’accidents de trànsit. Segons ell, el Govern està fent “una de les autoavaluacions més importants” des que la Generalitat té competències en seguretat. Un fet que, des de l’entorn de Torra, celebren com un triomf propi. Entre les 15 actuacions que s’estarien investigant, hi ha l’atropellament d’un manifestant a Tarragona, la imatge d’una furgoneta dels Mossos circulant amb persones agafades al capó en l’ocupació de l’aeroport i el missatge que van emetre agents des d’un vehicle policial fent mofa de l’expressió “Som gent de pau” -informa Pau Esparch.

Malgrat que la comissió d’investigació i les mesures d’Interior donen marge a l’executiu, diverses fonts de JxCat admeten que venen dies difícils per a la policia catalana. La setmana que ve està previst que el rei sigui a Barcelona i avui mateix el president espanyol, Pedro Sánchez, serà a Viladecans en dues visites que generaran -assumeixen- noves protestes al carrer que poden derivar un altre cop en enfrontaments.

Però no s’acaba aquí. El Tsunami Democràtic ha anunciat accions per a la jornada de reflexió i els tres dies posteriors al 10-N i al Parlament hi haurà un debat sobre la continuïtat del conseller impulsat per la CUP i els comuns. Dins de JxCat i ERC hi ha opinions diverses i no es descarta que hi hagi diputats que optin per no seguir la disciplina de vot que els marquin. Buch agafa aire sabent que la polèmica tornarà i que el seu càrrec depèn del president.

stats