El Govern debat la compra d’urnes
Avui es concreta el traspàs de la competència de Processos Electorals de Governació a Vicepresidència
BarcelonaAvui serà el primer dia que els nous consellers s’asseuran a la sala Tàpies del Palau de la Generalitat, després que el president, Carles Puigdemont, anunciés divendres una remodelació de l’executiu que ha implicat la sortida de tres consellers del PDECat -Neus Munté, Meritxell Ruiz i Jordi Jané-. Les cares noves seran Jordi Turull (Presidència), Joaquim Forn (Interior) i Clara Ponsatí (Ensenyament). Serà una primera reunió en què el Govern haurà d’encarar la via per comprar les urnes. La reestructuració de competències ja serà una realitat: Vicepresidència, sota la batuta d’Oriol Junqueras, assumeix la de Processos Electorals -es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat d’avui- i, per tant, també es fa càrrec de la licitació de la compra d’urnes. L’acord marc que havia impulsat el departament de Governació, dirigit per Meritxell Borràs, va quedar desert, és a dir, que encara està pendent de resoldre un concurs clau per al referèndum a 75 dies de l’1-O. Amb la remodelació de l’executiu s’enfila el camí per solucionar aquesta qüestió però la carpeta no es tancarà avui.
Tot i que la setmana passada el mateix Junqueras i el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, van avançar que serien ells els que assumirien aquesta licitació i que farien una proposta de compra al consell executiu d’avui, fonts del Govern admeten a l’ARA que la remodelació de divendres modifica el calendari. Fonts coneixedores dels plans d’Economia asseguren que es plantejarà la compra d’urnes com a qüestió a debat en la reunió però la compra efectiva no serà avui. Seguint el criteri anunciat per Puigdemont i Junqueras, totes les decisions relacionades amb el referèndum seran col·legiades -per acord de l’executiu-, i això implica que els nous conselleres -argumenten fonts governamentals- també han de valorar com es materialitza ara el procediment. Per tant, l’inici de la compra d’urnes pot trigar encara uns dies. Tot i això, Junqueras va afirmar a RAC1 que es compraran “properament”.
La validació del consell tècnic
Fonts governamentals diferencien la decisió política de comprar les urnes -col·legiada- de la gestió del procediment tècnic. Més enllà del resultat d’avui al Govern -no està descartat que Junqueras i Romeva facin la proposta avui mateix-, qualsevol acord del consell executiu s’ha de validar prèviament al consell tècnic, un òrgan format pels secretaris generals que es reuneix els dimarts a la tarda. Per tant, encara que el Govern acordi avui activar la via per comprar les urnes, no es podrà fer efectiu fins a la setmana que ve.
Autoinculpació simbòlica de la CUP
La CUP va presentar ahir un escrit al jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona en què s’autoinculpa com a “coautora i cooperadora necessària” dels passos que està fent el Govern per celebrar el referèndum. Un gest simbòlic per demostrar que el partit “no s’amagarà” en el camí a l’1-O i per denunciar la persecució judicial del Procés, segons un comunicat del partit. El jutjat on van presentar l’escrit és el que té una causa oberta per les declaracions de l’exjutge Santi Vidal, un cas al qual han afegit més investigacions, com la de la web del Pacte pel Referèndum -en què la Guàrdia Civil va interrogar treballadors públics- o la de l’acte de Junts pel Sí al TNC. Segons el diputat de la CUP Benet Salellas, “l’actuació del jutjat 13” demostra que l’Estat és “antidemocràtic i autoritari”. “Hem de respondre sense por”, va afegir.