El Govern no dona cap credibilitat a l'operació Volhov i defensa els treballadors públics investigats
Els comuns tampoc se la creuen, però en canvi Cs hi veu una evident "trama corrupta"
BarcelonaCap credibilitat. Això és el que pensa el Govern de l'operació Volhov de la Guàrdia Civil d'aquest dimecres, que es va saldar amb 21 detinguts, entre ells treballadors públics de la Generalitat. El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha argumentat aquest dijous que la part de la investigació que fa referència als 10.000 soldats russos en disposició d'anar a Catalunya a defensar la independència és la prova més evident que tota l'operació hauria de quedar desacreditada. Ho ha reduït tot a "meres conjectures".
Per tant, el Govern assegura no es creu la investigació per la part que fa referència al Procés, però tampoc per la part en què la Guàrdia Civil investiga un presumpte tràfic d'influències i pressions d'alguns dels detinguts –principalment David Madí i Xavier Vendrell– cap a membres del Govern. "Tot comença amb una notícia que hi ha 10.000 soldats russos disposats a intervenir a Catalunya. A partir d'aquí ja es pot imaginar la credibilitat de la resta de conjectures que fa aquesta investigació", ha exposat Aragonès. Madí i Vendrell ja no formen part de l'administració pública i estan al sector privat, però alguns dels investigats són càrrecs de la Generalitat. Aragonès ha expressat que "els treballadors públics que s'han vist involucrats tenen tota la confiança del Govern".
Per a Aragonès, no és ni de bon tros la primera intervenció judicial feta a partir de "conceptes fragmentats i escoltes fragmentades que intenten construir un relat fals". Per al vicepresident ja van ser un exemple d'això les investigacions sobre el 20-S i l'1-O. També ha recordat que algunes vegades "s'ha desmuntat" tot, com per exemple en el recent judici de l'absolució al major dels Mossos Josep Lluís Trapero. "Ho hem vist moltes vegades. Fan un gran espectacle policial que acaba en no res", ha resolt.
Comuns i Cs: visions contraposades
Després de guardar silenci ahir, els comuns també han parlat de l'operació i opinen com el Govern: consideren que no té fonament i pronostiquen que quedarà en "no res". "És un totum revolutum amb informacions creuades i pròpies d'una pel·lícula", ha afirmat la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach. A més, també hi veuen l'intent de certs poders de l'Estat de torpedinar els pressupostos generals de l'Estat, que per ser aprovats podrien necessitar els vots independentistes. A diferència d'Aragonès, però, Albiach ha opinat que sí que s'hauria de mantenir la part de la investigació que fa referència a la presumpta corrupció.
En canvi, Cs ha fet el diagnòstic contrari. El líder dels taronges al Parlament, Carlos Carrizosa, ha considerat que l'operació policial ha servit per destapar una "trama corrupta" que hauria de fer "caure el Govern". També ha acusat els mitjans públics catalans de voler "desviar l'atenció" del cas posant el focus en les presumptes relacions entre l'independentisme i el govern rus que apareixen a la interlocutòria del jutge, i que van provocar un comunicat irònic de l'ambaixada russa a Espanya.