RESPOSTA A LA SENTÈNCIA

El Govern aparca la proposta de Torra i aposta per pressionar pel diàleg

El PSOE atia la divisió entre els socis de l’executiu i insta Esquerra a retirar el suport al president

El president, Quim Torra, amb el vicepresident, Pere Aragonès.
Núria Orriols / Laia Forès
22/10/2019
3 min

Barcelona / MadridLa resposta del Govern a la sentència del Tribunal Suprem passa pel diàleg i es desmarca de qualsevol via unilateral. Després que el president, Quim Torra, exposés la setmana passada al Parlament la seva proposta de tornar a votar sobre la independència, ahir el consell executiu va optar per anar per un camí diferent i va aprovar un acord de govern que ho centra tot en apel·lar a les converses amb la Moncloa. “Instem el govern de l’Estat a iniciar un diàleg sense condicions. En aquest diàleg, el Govern defensarà l’exercici de l’autodeterminació com a via per decidir el futur polític de Catalunya”, subscriu l’acord del consell executiu que va exposar el mateix president al costat de la portaveu, Meritxell Budó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Torra va defensar aquest acord en roda de premsa malgrat que la setmana passada ell mateix parlava d’unilateralitat: va proposar tornar a exercir l’autodeterminació en aquesta legislatura i fonts del seu entorn van aclarir que es tractava de fer un nou referèndum unilateral o unes eleccions “plebiscitàries” a falta d’un acord amb l’Estat per a una consulta. No ha obtingut el suport de JxCat, d’ERC ni tampoc de la CUP, que ahir van presentar una resolució a la cambra catalana que no posa dates i es limita a reiterar que Catalunya ha de poder decidir el seu futur polític a través de l’autodeterminació -malgrat l’avís del Tribunal Constitucional.

Preguntat per aquest canvi, el president va donar suport a la resolució i va justificar que la seva havia estat una opinió personal, que continuarà defensant quan s’abordi “l’acord per a l’autodeterminació”, en el qual estaran convidats partits i entitats. Fonts governamentals expliquen que el “marc” oficial de la resposta institucional a la sentència del Suprem serà la resolució que s’aprovarà d’aquí un parell de setmanes al Parlament i també l’acord de l’executiu subscrit ahir, que també “condemna la violència” i “es congratula de les marxes cíviques i pacífiques” de la setmana passada. La proposta de Torra, que va obrir una crisi amb ERC i també a dins de JxCat -no en tenien constància- ha quedat, doncs, “superada”, afirmen les fonts consultades.

Quarta trucada a Sánchez

El president va centrar la seva compareixença en posar de manifest la manca de diàleg per part de Pedro Sánchez, que just el dia abans havia visitat Barcelona i no havia ni agafat el telèfon a Torra. “És una irresponsabilitat”, va expressar el cap de l’executiu, després d’explicar que ahir havia telefonat per quart cop a la Moncloa sense èxit. Difícilment Sánchez canviarà d’actitud abans del 10-N. Ahir fins i tot es va permetre la llicència de ridiculitzar Torra per “anar fent trucades cada dia”. En un míting a Huelva, Sánchez va dir que, si vol trucar a algú, a qui primer ha de trucar Torra és “a la convivència” entre catalans.

A les portes de la campanya electoral, el president de l’executiu socialista es mostra públicament inflexible amb l’independentisme, però de portes endins, l’estratègia és una altra. La Moncloa intenta que el conflicte territorial no li exploti a la cara i ho fa amb converses més o menys discretes amb ERC, pressionant els republicans perquè deixin caure el president de la Generalitat.

Per a l’executiu espanyol, el problema és Torra. “No està a l’altura de les seves responsabilitats”, va dir ahir el líder del PSC, Miquel Iceta. De fet, va admetre que “s’han produït alguns contactes amb ERC”, sobretot amb Pere Aragonès. També la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va insistir en la mateixa idea, ara ja de manera pública: “Esquerra s’ha de preguntar què fa mantenint Torra”. De moment, els republicans no mouen fitxa.

Tardà reclama per a ERC el lideratge del Procés

L’exportaveu d’ERC al Congrés Joan Tardà ja fa temps que demana eleccions catalanes anticipades i ahir hi va afegir un nou motiu: perquè Esquerra tingui més protagonisme que l’actual. En una entrevista a Ràdio 4, va assegurar que “el Procés no avançarà fins que no el lideri ERC”. També va defensar que uns nous comicis permetrien “ampliar majories” i encarar els propers mesos amb un govern de “front ampli” format per JxCat, ERC, els comuns i la CUP. Malgrat veure el seu partit en una bona dinàmica, va matisar que JxCat encara té “l’hegemonia cultural”, fet que, segons ell, es va demostrar amb el pacte a la Diputació de Barcelona dels postconvergents amb el PSC. “Si ho haguéssim fet nosaltres, ens haurien cremat la seu”, va dir. Tardà va ser diputat al Congrés entre el 2004 i el 2019 i en les últimes generals va decidir no repetir a les llistes, malgrat que el partit tornava a comptar amb ell. Ahir va pronosticar que ERC, amb Rufián al capdavant, repetirà la victòria electoral a Catalunya que va aconseguir en les espanyoles de l’abril.

stats