El Govern intenta recusar el jutge del Tribunal Constitucional Andrés Ollero per "animadversió contra Catalunya"
El magistrat va parlar de "supremacisme" en un vot particular sobre el Codi Civil de Catalunya
BarcelonaEl Govern ha acordat aquest dimarts reclamar la recusació del jutge del Tribunal Constitucional (TC) Andrés Ollero per haver inclòs "expressions que revelen una animadversió manifesta contra el govern de la Generalitat de Catalunya, contra Catalunya i contra els catalans" en el seu vot particular en la sentència del recurs d'inconstitucionalitat contra el llibre sisè del Codi Civil de Catalunya. Un llibre que, tot i el vot en contra d'Ollero, l'alt tribunal va acabar avalant amb la seva sentència.
"Utilitza expressions com «supremacista»", ha denunciat Budó en roda de premsa, recordant que el magistrat es refereix d'aquesta manera als que "se senten humiliats si se'ls tracta com si fossin com els altres", en clara referència als partidaris del Codi Civil català. "Galícia i València s'han hagut de conformar amb menys", insistia Ollero. Per a l'executiu, el vot particular va "més enllà de constituir una opinió personal". En aquest sentit, el Govern defensa que les seves paraules demostren la "pèrdua d'imparcialitat i un interès personal en les causes en què és part el Govern" i, per tant, considera que l'actitud d'Ollero "vulnera el principi d'imparcialitat que ha de respectar com a membre del Tribunal Constitucional".
La Generalitat impulsarà l'incident de recusació contra Ollero en els processos d'inconstitucionalitat que actualment estan en tramitació al TC contra el Codi Tributari de Catalunya, l'Agència Catalana de Protecció Social, la llei de comerç, serveis i fires, i en els conflictes de competències presentats per la Generalitat contra el reglament d'adopció internacional i el Pla Estratègic d'Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea.
Exdiputat del PP
Nascut a Sevilla el 1944, Ollero va ingressar al TC l’estiu del 2012, a proposta del PP i en la quota dels quatre jutges designats pel Congrés. Catedràtic de filosofia del dret, forma part del bloc conservador del tribunal. De fet, va ser diputat dels populars durant 17 anys –entre el 1986 i l’estiu de 2003, poc abans de la fi de la segona legislatura de José María Aznar–. El seu nomenament al TC va generar crítiques en alguns sectors de l’oposició i en alguns mitjans que consideraven que el seu pas per la política l’inhabilitava com a magistrat.
Membre de l’Opus Dei i antiavortista, Ollero va protagonitzar una altra polèmica el 2015, quan el PSOE i diverses entitats li van demanar que s’inhibís de ser ponent en la sentència sobre la llei de l’avortament del govern socialista, davant la qual el PP havia presentat un recurs. A hores d’ara, el recurs continua irresolt al Tribunal Constitucional, sense vistes que es resolgui a mitjà termini, entre altres coses per la manca de consens entre els magistrats.