La Generalitat es personarà finalment en la causa del 3%
Torra vol tenir accés al sumari abans de decidir si la Generalitat serà acusació particular
BarcelonaLa Generalitat es personarà finalment en la causa del 3%. El president català, Quim Torra, ha demanat aquest dimarts al director del Gabinet Jurídic de la Generalitat, Francesc Esteve, que la institució es personi en la causa per poder accedir a la instrucció del cas i al sumari. Segons ha explicat en un comunicat l'oficina del president, aquest pas "és del tot necessari perquè els serveis jurídics de la Generalitat puguin fer una anàlisi del material incorporat a la causa i avaluar si hi pot haver perjudici patrimonial a la Generalitat". Si s'accedeix a aquestes diligències i se'n desprèn que hi ha hagut un perjudici per a la Generalitat, es formularà escrit d’acusació.
El 30 de juliol el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va dictar la interlocutòria de processament del cas, i va deixar a les portes del judici oral els exgerents de Convergència Democràtica de Catalunya Daniel Osàcar, Andreu Viloca i Germà Gordó –conseller de Justícia amb Artur Mas–, així com l'exresponsable jurídic de la formació Francesc Sánchez. A més, el magistrat processa també 28 persones físiques i 16 de jurídiques per delictes d'organització criminal, frau a les administracions públiques, suborn, tràfic d'influències i blanqueig de capitals en el denominat cas 3%, l'estructura posada en marxa per finançar "il·legalment i de manera encoberta" la citada formació política. El magistrat dirigeix la causa contra diversos ex alts càrrecs polítics i funcionaris d'administracions públiques de Catalunya, la mateixa CDC, el PDECat, les empreses Teyco, Urbaser, Fundación ACS, Grup Soler Constructora o Copisa, entre d'altres.
En l'escrit que Torra ha fet arribar al cap dels serveis jurídics, el president considera necessari que la Generalitat comparegui en aquest procediment "en defensa dels seus interessos", ja que interpreta que del conjunt de fets, dades i circumstàncies obtingudes durant la fase d'instrucció se'n podrien derivar fets constitutius de delicte que hagin produït un perjudici a la Generalitat".
Per això, demana que la Generalitat comparegui com a acusació particular per determinar si realment hi ha hagut aquest perjudici i que, en cas afirmatiu, "s'exercitin les accions oportunes contra les persones directament responsables dels fets constitutius de delicte, així com qualsevol altra persona que per la seva relació directa amb els fets investigats hagués col·laborat de manera activa i conscient en la comissió del delicte".
La pressió d'Aragonès
La setmana passada, amb motiu de la roda de premsa de balanç del curs després de l'últim consell executiu abans de les vacances, Torra va anunciar que la Generalitat es personaria en el cas si es comprovava un possible perjudici a la Generalitat, i divendres passat –en el ple monogràfic al Parlament sobre la crisi de la monarquia– la cambra catalana va aprovar per unanimitat una proposta de resolució que instava el Govern a personar-se com a acusació particular en aquest cas.
La pressió sobre Torra per personar-se a la causa, però, va arribar també des de dins del mateix Govern. El vicepresident, Pere Aragonès, ho va exigir el 2 d'agost, i ho va portar a debat en la reunió del consell executiu de la setmana passada.