La dona de Forn denuncia que tenir presos a Madrid i no a Catalunya "és part del càstig i l'escarment"
Assegura que els presos seran "ostatges fins que es cregui que ja no hi ha ningú que pensi com ells"
BarcelonaLa dona de Joaquim Forn, Laura Masvidal, denuncia que el fet de tenir quatre líders independentistes a presons de Madrid i no a Catalunya "forma part del càstig i de l'escarment". "Ja els va bé que les famílies patim això", assegura.
En una entrevista a l'ACN, critica que el magistrat Pablo Llarena no hagi acceptat traslladar els presos a centres penitenciaris catalans i explica que –en referència a l'excarceració– el conseller Forn s'ha adonat que "gaire més recorregut no hi ha" després de la interlocutòria judicial de divendres. Masvidal admet que les famílies "necessiten uns dies per refer-se" de l'última decisió del jutge Llarena.
Segons la seva dona, el conseller d'Interior i la resta de presos "han entès" que són "ostatges" i que la seva causa "és del tot política". Malgrat això, reconeix que tenen "un cert pànic per com pot acabar o com de llarg pot ser". De fet, Masvidal creu que "pot ser que els tinguin com a ostatges fins que algú consideri que a fora ja no hi ha ningú que pensi com ells".
Conseqüències econòmiques
Una de les conseqüències més negatives per a les famílies és la complicada situació econòmica. La dona de Joaquim Forn assegura que tot i tractar-se de famílies "acomodades", ara "s'han quedat a un nivell d'ingressos sota mínims". També recorda que els consellers no tenen dret a l'atur i que només poden optar a una "pensió com a exconsellers", limitada en el temps. Tot i ser "petita", la família de Forn s'hi ha acollit i ja l'està cobrant.
A més, Masvidal recorda la gran despesa que suposen les visites tant a les presons d'Estremera com a Soto del Real, a una distància de més de 650 quilòmetres des de Barcelona. "La despesa dels advocats també pot acabar sent exagerada", apunta la dona de Forn, i matisa que les defenses pretenen iniciar accions judicials a Europa i que això costarà diners. "Aquest país és solidari, si ho necessitem farem crides, i arribarem fins a on arribem", afegeix.
Solidaritat ciutadana
En la mateixa línia, Masvidal explica que al novembre es va crear l'Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC), "per canalitzar la solidaritat" i que engloba 15 famílies tant dels líders independentistes empresonats com en llibertat sota fiança o dels exiliats a Brussel·les.
L'entitat va establir uns "barems d'ajuda" a partir de les necessitats de cada família i segons ha afirmat Masvidal, aviat s'anunciaran més esdeveniments per recaptar fons.