La Fiscalia dóna per feta la inhabilitació d'Homs, que es referma que la sentència ja està dictada
El portaveu del PDC al Congrés afirma que torna a passar com en el franquisme: "Abans que hi hagi judici ja saps quina sentència et cau"
Barcelona / MadridTot sembla indicar que Francesc Homs no serà condemnat a presó però sí inhabilitat per la seva implicació en el 9-N. Segons explica l'ACN, la Fiscalia dóna per feta la inhabilitació de l'exconseller de Presidència, però en canvi no preveu una condemna que impliqui una pena de presó, un fet que també es descarta per a l'expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau.
En aquests tres casos, la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja ha retirat l'acusació de malversació (l'única que pot comportar penes de presó), i les mateixes fonts indiquen que els arguments per mantenir la imputació d'aquest delicte per a Homs són dèbils -el jutja el Suprem perquè és aforat.
En tot cas, el Suprem disposa d'un document probatori contra Homs: la carta que va signar i fer arribar a l'empresa informàtica T-Systems perquè continués amb els treballs per fer la consulta malgrat la prohibició del Tribunal Constitucional. Així, la Fiscalia dóna per feta una condemna d'inhabilitació per a Homs per les acusacions de desobediència i prevaricació, mentre que podria ser que l'escrit final que el fiscal presentarà al Suprem no inclogui (com ha fet el TSJC) l'acusació de malversació de fons.
Aprofitant un acte del PDC sobre infraestructures en què els diputats al Congrés i els senadors del partit han tornat a reclamar el traspàs a la Generalitat de totes les infraestructures ferroviàries, Homs ha respost que aquestes informacions sobre la seva possible inhabilitació corroboren la seva sospita que la sentència ja està escrita.
Homs ha criticat que s'imposin criteris polítics i no de dret, i ha tornat a fer una crida perquè "tots els demòcrates" siguin conscients de la magnitud de la situació, amb "la maquinària del PP esclafant adversaris". En ser preguntat sobre si notícies com aquesta fan més urgent fer fora Mariano Rajoy de la Moncloa, Homs ha respost que el que es fa evident és "la necessitat de tenir un estat independent a favor de Catalunya".
En la mateixa línia, i amb l'objectiu de dissipar els dubtes sobre si el PDC està disposat a renunciar al referèndum per facilitar la investidura del PSOE, ha subratllat que no hi ha cap negociació amb els socialistes perquè Pedro Sánchez sempre ha dit no al referèndum, i ha demanat als barons del PSOE que no atiïn la por a un suposat acord de PSOE i PDC per dissimular que el que realment volen és que el PP segueixi a la Moncloa.
La Fiscalia dubta de la via penal contra Forcadell
Encara sobre la judicialització del procés, les mateixes veus expressen dubtes sobre l'objectiu del govern espanyol d'encausar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per la via penal per haver permès la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent, perquè la seva actuació, admeten, s'emmarca en la dinàmica de funcionament de la cambra.
A l'escrit d'incident d'execució de sentència que l'advocat de l'Estat va presentar davant el TC, l'executiu de Rajoy va demanar als magistrats que "deduïssin testimoni" a la Fiscalia, és a dir, va instar el ministeri fiscal a obrir la via penal contra Forcadell. Una petició que el TC podria atendre quan abordi el cas Forcadell un cop hagi resolt en les pròximes setmanes els recursos del govern basc i la Generalitat contra la reforma de la llei orgànica del TC que li atorga la potestat d'inhabilitar, suspendre o multar els càrrecs que no compleixin les seves sentències.
Quan abordi el cas Forcadell, el TC tindrà l'opció d'utilitzar les capacitats sancionadores que quedin vives i, complementàriament, donar llum verda a la petició del govern espanyol per traspassar el cas a la Fiscalia, de manera que la decisió sobre Forcadell hauria passat del govern espanyol al TC i del TC a la Fiscalia. Amb tot, fonts de la Fiscalia apunten que és un cas molt menys clar que els de Mas, Ortega, Rigau i Homs, i expressen dubtes que es pugui sostenir per la via penal: primer, perquè s'emmarca en el funcionament de la cambra, i segon, perquè la mateixa Forcadell va advertir els diputats de les possibles conseqüències de la votació.