La nova fiscal general de l'Estat, al Congrés: "És inadmissible un ministeri fiscal teledirigit des del govern"

Recorda, però, que ella va votar a favor de la querella contra Mas pel 9-N

El Congrés ha examinat aquest dijous la nova fiscal general de l'Estat proposada pel govern espanyol, Consuelo Madrigal. EFE
Mariona Ferrer I Fornells
08/01/2015
2 min

MadridLa nova fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrid, s'ha examinat aquest dijous davant de la comissió de Justícia del Congrés. I ho ha fet amb un discurs de gairebé una hora molt ben estructurat tot i no tenir ni un sol paper sobre la taula, en un gest molt poc freqüent a la cambra baixa, en què gairebé tots els ministres i representants d'institucions de l'Estat acostumen a llegir una presentació o un balanç que el mateix cap de premsa ja dóna embargat a la premsa minuts abans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Madrigal, que substitueix a Eduardo Torres-Dulce després de les pressions per impulsar una querella contra la Generalitat per l'organització del 9-N, ha titllat "d'inadmissible un ministeri fiscal teledirigit des del govern, polititzat o al servei de determinades conviccions". Tot i això i responent a una pregunta del portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha recordat que ell va votar a favor de la querella contra Mas pel 9-N seguint principis judicials. Ha admès, però, que "tem ingerències tant del govern espanyol com de les institucions i els mitjans" durant el seu mandat, però que procurarà "sortejar-les" gràcies a una "millor preparació tecnicojurídica" del seu equip.

En resposta al diputat d'IU Gaspar Llamazares, ha assegurat que el govern espanyol no li ha exigit res per accedir al càrrec i ha defensat que l'equip de Rajoy podria haver escollit un perfil més polític però ha optat per ella, un de més tècnic, que només té la política com a "afició".

Lluita contra la corrupció

De la mateixa manera que el seu predecessor, ha demanat més "autonomia pressupostària" del ministeri fiscal ja que la mitjana de fiscals per cada 100.000 habitants a Espanya és la meitat que el d'Europa. Però tot i els problemes de pressupost, ha anunciat tot un seguit de prioritats titllades de complicades veient els recursos per part de l'oposició.

Per una banda, la lluita contra la corrupció, amb una resposta "taxativa i immediata", dividint les macrocauses i creant unitats d'investigació de suport amb fiscals, policies i tècnics. Per una altra, la necessitat d'especialització dins dels fiscals, com també acabar amb el paper a través de l'expedient electrònic entre totes les fiscalies.

Pel que fa el terrorisme internacional, ha assegurat que des de la fiscalia es treballa per a la prevenció però que és necessari tant el suport exterior com també del mateix govern espanyol.

stats