Mascarell prioritzarà el consens a les sancions per normalitzar el català
El conseller de Cultura destaca que un 13% de castellanoparlants s'han passat al català i que un 97% dels joves de 19 anys saben escriure en català, "un èxit de la immersió"
BarcelonaEl conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presentat aquest matí l'informe de política lingüística 2010 després d'entregar-lo a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. En roda de premsa, Mascarell ha assegurat que "la política de sancions [per normalitzar la situació de la llengua] és bona si no hi ha possibilitat de consens" i, per aquest motiu, ha explicat que el Govern "sempre" intentarà que "el consens sigui la primera opció". En aquest moments, l'executiu està negociant amb els distribuïdors i els exhibidors de cinema per aplicar sense conflictes la llei de cinema i incrementar el nombre de pel·lícules en català en cartellera. Una de les opcions és ajudar les sales en el procés de digitalització, malgrat el mal moment econòmic actual. Pel que fa a la llei del codi de consum, que des de principis de 2011 havia de garantir l'etiquetatge de tots els productes en català, el Govern també està estudiant amb les empreses afectades "de quina manera és convenient aplicar-ho".
El conseller, que ha celebrat que "el català camina a bon ritme", ha destacat que un 13% de castellanoparlants s'hagin passat al català o que un 97% dels joves de 19 anys saben escriure en català. És "un èxit de la immersió", ha celebrat. Mascarell creu que "ningú pot dir que la societat catalana no sap administrar la pluralitat de les seves llengües", una realitat que ha contraposat amb les polítiques de Madrid, i ha destacat "l'escassa predisposició de l'Estat cap a la llengua catalana" amb les sentències del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut i les del Tribunal Suprem sobre la immersió lingüística.
Abans de finals d'any Mascarell presentarà noves mesures del Govern per avançar en la normalització lingüística, que contemplaran iniciatives per prestigiar-la i reconèixer-la internacionalment. L'aranès seguirà sent una llengua protegida, ateses les seves "enormes dificultats".