Política 29/11/2019

Exparlamentaris del PSOE i la UCD s'uneixen contra les negociacions amb ERC

Mig centenar de membres de les Corts constituents demanen als socialistes un acord amb el PP i Cs

Ara
2 min
Una gallina prediu el futur d'Urdangarin

MadridEl PSOE ha rebut aquest divendres més pressió per trencar les negociacions amb ERC i prioritzar "la unitat d'Espanya" amb un gran pacte d'estat amb el PP i Cs. Mig centenar de parlamentaris de les Corts constituents, entre els quals hi ha els socialistes Alfonso Guerra, Nicolás Redondo i Juan José Laborda i els exmembres de la Unió de Centre Democràtic (UCD) Marcelino Oreja i Landelino Lavilla, han signat un manifest en què es demana als partits constitucionalistes que acordin un govern que no depengui de l'independentisme, segons informa Efe.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Fem una crida respectuosa als diputats i senadors de l'actual legislatura perquè el pròxim govern pugui exercir plenament les seves funcions dins la Constitució, sense dependre de grups polítics que no l'accepten o volen abolir-la per procediments il·legals i il·legítims", diu el text signat pels parlamentaris del 1977. El manifest assegura, a més, que la resolució dels conflictes que avui amenacen la convivència en alguns territoris d'Espanya –en referència a Catalunya– només es poden aconseguir mitjançant el pacte de partits que accepten el marc constitucional i el respecte a "l'imperi de la llei i del dret".

Els coordinadors del manifest, signat a títol individual i obert a altres parlamentaris de les Corts constituents, han sigut els exministres Oreja i Soledad Becerril (UCD), l'expresident del Senat Juan José Laborda (PSOE) i l'exdiputada de la UCD Elena Moreno. Entre els signants socialistes també hi ha exministres com Virgilio Zapatero, Enrique Múgica, Javier Sáenz Cosculluela i Jerónimo Saavedra, l'expresident extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra i l'ex fiscal general de l'Estat Leopoldo Torres. També el signa Ramón Tamames, que va ser diputat del PCE a les Corts constituents.

Tots expressen la "profunda preocupació" arran de "l'hora difícil" que viu Espanya a l'espera de formar un nou executiu, i recorden "l'altura de mires, generositat i renúncia" que va permetre la Constitució "de la concòrdia". Criden, amb tot, a arribar a un nou acord que trenqui amb "l'inquietant bipolarització ideològica". "Només serà possible aquest gran acord –diu el manifest– mitjançant la formació d'un govern amb ampli suport parlamentari i fermament fonamentat en la Constitució". Els signants demanen, en aquest context, deixar de banda les discrepàncies i interessos electorals en pro d'un programa centrat en enfortir l'estat social i democràtic de dret per garantir la unitat d'Espanya i la convivència.

Aquest acord se suma al que prop de mig miler de persones han signat en suport del lobi unionista La España que reúne i que adverteix el "gravíssim error polític" que suposaria un govern format exclusivament pel PSOE i Unides Podem, que "posaria en perill les llibertats i la convivència ciutadana". Intel·lectuals com Fernando Savater, l'exministre socialista César Antonio Molina, exdirigents socialistes com Joaquín Leguina, Nicolás Redondo Terreros i José Rodríguez de la Borbolla, així com Manuel Valls i el fundador de Cs, Francesc de Carreras, són alguns dels principals signants d'aquesta Carta a los españoles.

Carta a los Españoles
stats