Brussel·les demana a Espanya que utilitzi l’euroordre de manera "adequada i transparent"
Espanya millora però continua a la cua d'Europa en la percepció de la independència judicial
Brussel·lesLa Comissió Europea ha tornat a defensar aquest dilluns el funcionament de les euroordres i ha enviat un missatge al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena: "Confiem que els estats membres utilitzin l’euroordre de manera adequada, legal i transparent", ha dit la comissària europea de Justícia, Vera Jourová, quan la premsa li ha preguntat específicament pel cas de les ordres de detenció europees contra polítics catalans. "És el que esperem de tots els actors d'aquest cas concret", ha matisat.
Jourová ha negat que hi hagi una falta de confiança entre les justícies de diferents estats membres i ha demanat a Espanya que "superi" els problemes del seu sistema judicial. "El que esprem del govern espanyol i del sistema judicial espanyol és que superin les situacions difícils. Així els altres hi podran confiar", ha dit en clara al·lusió a les crítiques de la justícia espanyola pel rebuig de l'euroordre contra Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig per part de la justícia belga.
Espanya suspèn en independència judicial
La Comissió Europea ha publicat un informe aquest dilluns sobre la justícia en què Espanya no en surt ben parada. La percepció de la independència de la justícia espanyola que tenen els ciutadans ha millorat en l'últim any, però l'Estat continua a la cua d'Europa. Segons el rànquing que ha publicat Brussel·les, Espanya és el sisè estat membre amb més ciutadans que consideren que la independència judicial al seu país és dolenta o molt dolenta.
La percepció ciutadana de la independència judicial només és pitjor a Eslovènia, Itàlia, Bulgària, Eslovàquia i Hongria. Alemanya, el Regne Unit i Bèlgica –països que han rebutjat o estan estudiant les euroordres contra polítics catalans– estan entre els 10 socis de la Unió Europea amb més separació entre el poder judicial i el polític, sempre segons la percepció dels ciutadans.
L'Estat millora respecte a l'any passat
Les dades que inclou Brussel·les al document es basen en enquestes fetes durant el mes de gener d'aquest any. En comparació amb el rànquing del 2017, Espanya ha millorat lleugerament en la percepció de la independència judicial i ha passat de ser el tercer per la cua a ser el sisè també per la cua.
Segons l'enquesta, els espanyols assenyalen les interferències dels governs i dels polítics com a principal problema de la justícia en matèria d'independència. En el cas d'Espanya, la xifra arriba gairebé a un 40% dels enquestats, molt per sobre del 12% d'Alemanya i del Regne Unit i del 15% de Bèlgica. En el cas d'Alemanya, els ciutadans no assenyalen com a principal problema les interferències polítiques sinó les pressions dels poders econòmics.