Espanya veu complicat aconseguir consens a la UE per reformar l'euroordre

Fonts diplomàtiques donen la benvinguda a la predisposició del futur comissari a abordar la qüestió

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont,  El 22 de gener passat a l’aeroport de Copenhaguen (Dinamarca) procedent de Brussel·les. 
 La fiscalia va demanar reactivar l’euroordre però el jutge Pablo Llarena va rebutjar-ho.
Júlia Manresa
03/10/2019
2 min

Brussel·lesEl govern espanyol és conscient que aconseguir el consens per reformar el sistema de les euroordres és complicat. Així ho han indicat aquest dimecres fonts diplomàtiques espanyoles l'endemà que el candidat a comissari de Justícia de la futura Comissió Europea, Didier Reynders, s'hagi mostrat disposat a tirar endavant una proposta de modificació de l'euroordre si així es resol en l'avaluació que està duent a terme actualment l'executiu comunitari. "La negociació ja va ser molt complicada i ara encara ho seria més", han apuntat fonts diplomàtiques espanyoles.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les mateixes fonts han donat la benvinguda a la predisposició mostrada per Reynders en les seves declaracions durant les audiències orals a l'Eurocambra, però asseguren "ser realistes", conscients que per modificar aquest sistema cal el consens de tots els països que integren la Unió Europea i hi ha qüestions polèmiques que van més enllà del conflicte entre Espanya, Bèlgica i Alemanya per l'extradició dels exiliats independentistes.

Espanya, doncs, està a l'expectativa del recorregut que pugui tenir una eventual proposta del comissari Reynders. "Estem disposats a ser actius i col·laboradors, però cal esperar que la Comissió Europea prengui la iniciativa", han detallat les mateixes fonts. Des de l'executiu espanyol a Brussel·les es fa una "ferma defensa" que el sistema de l'euroordre és "fonamental per a la cooperació judicial a Europa".

Actualment, la Comissió Europea està duent a terme l'avaluació pertinent i periòdica d'aquest sistema i, després de la pressió del PP i Ciutadans a Brussel·les, el futur comissari de Justícia s'ha obert a posar sobre la taula una proposta de millora si així es conclou en l'informe. Al mateix temps, però, va assegurar que el sistema "és una història d'èxit" i va condicionar qualsevol millora al resultat de l'estudi de la Comissió. A més, el TJUE ha recopilat jurisprudència amb casos en què ha hagut de resoldre conflictes diversos de l'aplicació de les euroordres per tenir una guia pràctica a tenir en compte en futures aplicacions.

stats