DEBAT INTERN

Pols entre Pascal i Puigdemont pel seu relleu

La coordinadora general es nega a acceptar un rol secundari malgrat les pressions de l’expresident

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, juntament amb altres membres de l’executiva, en la inauguració de l’assemblea del partit al Palau de Congressos de Catalunya (Barcelona).
Núria Orriols
21/07/2018
3 min

BarcelonaTot obert a l’assemblea del PDECat: el futur de Marta Pascal, que manté un pols amb l’expresident Carles Puigdemont, com a coordinadora general del partit, està en suspens. Quan falten 48 hores per escollir una nova direcció i decidir si la formació se suma a la Crida Nacional per la República de Puigdemont, Pascal i els sectors crítics intensifiquen els contactes per no escenificar la divisió durant l’assemblea, però ara per ara no es descarta que hi acabi havent dues candidatures. Segons fonts del partit, els exconsellers presos –Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn–, l’expresident Puigdemont i el sector crític han ofert a Pascal un pacte que consistiria en una nova direcció presidida per David Bonvehí –que fins ara ha fet tàndem amb Pascal– que integrés els crítics i que la situés a ella en un rol secundari. En aquesta direcció també continuarien els membres de l’actual, si ho volguessin. Pascal va abordar aquesta proposta a Lledoners, amb els exconsellers empresonats.

Tanmateix, l’actual coordinadora general no està disposada a marxar i ha fet una contraproposta als crítics per blindar el seu paper. Ahir, en declaracions públiques, es va mostrar partidària de continuar negociant amb totes les famílies. Ho feia després que els consellers Miquel Buch i Damià Calvet –enquadrats en el sector crític i estrets col·laboradors de Turull i Rull, respectivament– també acudissin a la presó. I és que la falta de consens ara per ara dona ales a la presentació de dues candidatures: l’entorn de l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, afirma que si Pascal no s’aparta presentarà una candidatura alternativa. I, segons l’entorn de Pascal, ella farà el mateix si no s’accepta que continuï com a coordinadora general.

Un dels que tenen més reticències que Pascal segueixi liderant el partit és Puigdemont. L’expresident, que va rebutjar ser el màxim càrrec del partit de Pascal i va presentar el seu nou moviment just abans del congrés, ha pres posicions en el conclave perquè l’actual coordinadora no segueixi. La direcció actual no comparteix el plantejament que fa Puigdemont sobre la Crida, ja que ell, juntament amb Jordi Sànchez, vol crear un nou espai polític des de zero: volen recollir adhesions i aplegar tots aquells que s’hi hagin apuntat en una convenció a la tardor per fundar una nova formació política. En canvi, Pascal, tot i que ahir en el seu discurs davant l’assemblea es va mostrar partidària de sumar-se “inequívocament” a la Crida, vol mantenir un PDECat “fort”. “Fer compatible la militància de país amb la militància de partit”, va dir a través de Twitter.

El debat sobre la Crida

La proposta dels exconsellers i Puigdemont aniria acompanyada de la creació d’una comissió liderada per Rull, Turull, Forn i l’exconseller Lluís Puig, exiliat a Brussel·les, per incloure el PDECat dins la Crida de Puigdemont.

Serà aquest debat, de fet, el que ocuparà els gairebé 2.000 associats que avui debatran el futur de la formació. Ara per ara, la ponència política no fa referència a la Crida, però els crítics volen aprofitar una de els esmenes ja presentades sobre “confluir al màxim” amb JxCat per marcar el camí cap al nou moviment. Els militants del partit han presentat unes 1.500 esmenes als textos que va preparar la direcció, la majoria de les quals, segons expliquen fonts coneixedores a l’ARA, estan dirigides a deixar més clar el compromís de partit a reivindicar el referèndum de l’1 d’octubre i “fer efectiva la República” proclamada al Parlament.

La distància actual entre Pascal i Puigdemont i el seu entorn es va fer visible en la inauguració de l’assemblea: l’expresident no va intervenir-hi (ni està previst que ho faci durant tot el congrés) ni tampoc hi va participar l’actual cap de l’executiu, Quim Torra.

stats