ERC situa tres experts al Govern
Els assessors elegits pels republicans fiscalitzaran el desenvolupament de les estructures d’estat
BarcelonaEl president d’ERC, Oriol Junqueras, ha repetit des del setembre per activa i per passiva que vol entrar al Govern. Primer era per assegurar el 9-N i després per garantir que es manté el rumb sobiranista. Davant les reticències que aquesta opció generava en Artur Mas, l’acord segellat el 14 de gener per celebrar els comicis amb llistes separades el 27-S -gestat sota l’arbitri dels líders de l’ANC, Òmnium i l’AMI- incloïa el compromís que els republicans proposessin independents per contribuir a edificar les estructures d’estat. Una opció que ha trigat gairebé dos mesos a materialitzar-se i que, des de llavors, ha patit algunes modificacions. Ahir, però, va transcendir que finalment ERC nomenarà tres experts perquè fiscalitzin tres àrees del Govern claus per al procés. Ara bé, no formaran part de l’executiu ni rebran cap remuneració.
Des que Mas i Junqueras van sortir de Palau amb l’acord pel 27-S sota el braç, les dues parts han explorat diverses fórmules per satisfer la voluntat dels republicans de vetllar pel compliment dels pactes en matèria d’estructures d’estat. El mateix Junqueras va insistir en la voluntat d’entrar al Govern com a partit, però també hi ha hagut sobre la taula la possibilitat de nomenar un conseller d’ERC, elegir alguns alts càrrecs republicans o crear una comissió externa que fes el seguiment de les diverses iniciatives. Finalment l’opció escollida ha sigut situar tres experts externs a l’executiu per fiscalitzar la seva acció.
Una fórmula amb riscos
Aquesta opció, però, alguns dirigents d’ERC no la veien clara arran d’experiències anteriors. I és que a l’inici de la legislatura el secretari de política econòmica dels republicans, Albert Castellanos, ja es va incorporar com a assessor a jornada completa al departament d’Economia d’Andreu Mas-Colell, amb l’objectiu de vetllar pel compliment del pacte d’estabilitat i donar suport precisament a l’edificació de les estructures d’estat. La fórmula, però, no va reeixir i Castellanos va deixar el càrrec. ¿Tindran més èxit els tres experts des de fora del Govern, compaginant la tasca de seguiment amb les respectives ocupacions?
Sigui com sigui, aquests nomenaments van ser un dels elements que van desencallar Mas i Junqueras en la reunió que van mantenir a finals de la setmana passada. “Per vetllar pel pacte cal entrar al Govern, però no ens hi volen”, lamenta una font dels republicans, que confia que la fórmula funcioni millor que experiències anteriors. La lentitud amb què ERC percebia que el Govern impulsa les estructures d’estat, de fet, era un dels motius habituals de tensió entre els socis.
L’advocada i diputada independent per ERC Gemma Calvet serà l’encarregada de fiscalitzar els avenços en matèria de transparència i el desenvolupament de la llei catalana d’aquesta matèria, que ella mateixa va negociar per part dels republicans fins que es va aprovar, el 18 de desembre. Al seu torn, el treballòleg Josep Ginesta seguirà el procés d’implantació de la Hisenda pròpia i la planificació de la futura seguretat social catalana. Finalment, Marcel Coderch, enginyer, doctorat al presitigiós Institut Tecnològic de Massachusetts i exvicepresident de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions, seguirà les actuacions en matèria d’infraestructures estratègiques.
Excepte Calvet, els altres dos experts estaran especialment atents a si el Govern dóna resposta a les esmenes incorporades amb CiU -i l’aval de la CUP i Marina Geli- a la llei d’acompanyament de pressupostos i que preveu planificar els pròxims mesos una futura assumpció de competències en matèria fiscal, de protecció social, d’infraestructures i d’energia. Com ho faran? Encara no ho saben. Dimarts vinent tenen una reunió a la Generalitat en què se’ls detallaran les tasques.
Els escollits
Josep Ginesta (HISENDA I SEGURETAT SOCIAL)
Aquest treballòleg serà l’encarregat de seguir el procés d’implantació de la Hisenda pròpia i la seguretat social catalana. És director de l’àrea laboral i de capital humà d’una consultora, professor en diverses universitats i president de la sectorial de treball, autònoms i economia social d’ERC. Ha assessorat el partit al Parlament i al Congrés.
Gemma Calvet (TRANSPARÈNCIA)
La diputada Gemma Calvet serà l’ alter ego republicana de Núria Bassols, a qui acaben de nomenar comissionada per a la Transparència. S’encarregarà de fiscalitzar el correcte desplegament de la llei de transparència i altres polítiques en aquest àmbit. De fet, Calvet va ser la diputada d’ERC que va negociar aquesta norma en comissió al Parlament. Abans d’arribar a la cambra catalana de la mà de Catalunya Sí, havia desenvolupat una llarga carrera com a advocada i consultora i va ser directora general de Drogodependències del govern basc, entre altres col·laboracions amb diverses institucions públiques.
Marcel Coderch (INFRAESTRUCTURES ESTRATÈGIQUES)
L’assessor d’ERC en matèria d’infreaestuctures estratègiques és enginyer de telecomunicacions, doctor en enginyeria elèctrica i ciències informàtiques per l’Institut Tecnològic de Massachusetts i expert en matèria energètica i de sostenibilitat. Coderch també va ser president de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions.