ERC mira d'apaivagar les crítiques: "No hi ha dicotomia entre fer govern i fer República"

Aragonès garanteix que el nou executiu "no serà mesell ni sotmès"

Pere Aragonès a la seu d'Esquerra aixecant un llaç groc abans de començar la seva intervenció durant el consell nacional de la formació
Ot Serra
13/05/2018
3 min

BarcelonaEsquerra tanca files amb la idea a què s'ha aferrat els últim mesos. "Hem anat dient que ens cal un Govern efectiu", ha repetit almenys dues vegades el president adjunt d'ERC, Pere Aragonès, en la seva intervenció que ha donat inici al consell nacional del partit d'aquest diumenge. El nou líder de la formació –forçadament, per l'absència d'Oriol Junqueras i Marta Rovira– ha enviat un missatge al sector de l'independentisme que ha criticat que els republicans hagin acotat el cap amb la repressió i s'hagin decantat per prioritzar la recuperació de les institucions en lloc d'abonar-se a la via legitimista. "Si tot va bé aquesta setmana s'aixecarà el 155 i això en si mateix és una bona notícia", ha apuntat Aragonès, que no ha fet cap referència explícita a la decisió que la CUP ha de prendre aquest mateix diumenge a Cervera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En resposta a "alguns que han criticat" l'aposta de "formar govern i fer República", l'encara secretari d'Economia de la Generalitat ha sigut taxatiu: "No hi ha dicotomia. Ens cal el Govern de resistència que ens ajudi a construir les parets mestres del nostre projecte, que es diu República Catalana". Aragonès s'ha estès en el seu discurs a parlar del que entén el partit per republicanisme i ha fet una crida a "posar-se a treballar per la República de les persones".

Així, ha assenyalat que cal recuperar la gestió del dia a dia per "prendre la iniciativa". "És el moment de passar a una actitud d'acció política, fer valdre la majoria parlamentària i la força municipal de l'independentisme". Aragonès ha insistit que cal "obrir els llums i les portes del Palau de la Generalitat i els departaments" per governar "amb eficàcia i al servei de la ciutadania". "No serà un govern mesell ni sotmès", ha apuntat el líder d'ERC, que ha assenyalat que seria "herència" de l'obra de l'anterior executiu encapçalat per Carles Puigdemont. Tot plegat, després que la CUP protestés al primer debat d'investidura de Torra que JxCat i ERC fessin un acte de "vassallatge" renunciant a investir Puigdemont i aparquessin la desobediència.

República "transversal" i "integradora"

Amb la pressió mediàtica focalitzada en les polèmiques piulades de Quim Torra, Aragonès no ha deixat escapar l'oportunitat per subratllar el projecte de República que persegueix ERC. "Serà una República que doni drets o no serà, serà inclusiva, oberta i transversal o no serà", ha remarcat. Aragonès ha recordat Junqueras per apuntar que serà "abraçant" la gent "a qui encara no s'ha convençut" que s'aconseguirà sumar més suports a la causa.

Amb el mestissatge que dissabte al ple d'investidura Xavier Domènech va reivindicar davant de Quim Torra, ha volgut acabar el seu discurs Aragonès. "Som la diversitat, és el projecte que representem", ha sentenciat, després de recordar tots els càrrecs electes i membres del partit que tenen orígens de fora de Catalunya, d'Espanya i fins i tot d'Europa, com és el cas de Chakir El Homrani, Ana Surra i Najat Driouech.

Record pels presos i nous militants

La trobada dels consellers nacionals de la formació ha començat amb un record pels presos i exiliats, tant amb les primeres paraules d'Aragonès –ha deixat clar que ell no hauria d'estar prenent la paraula– com amb els crits de 'Llibertat' que han llançat els assistents. A les primeres files s'han deixat cadires buides amb llaços grocs per a Oriol Junqueras, Marta Rovira, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva, Toni Comín i Meritxell Serret. De fet, està previst que la secretària general del partit hi intervingui des de Suïssa per videoconferència, així com Comín i Serret des de Brussel·les.

L'acte ha començat amb un llarg aplaudiment quan han entrat els nous militants Ernest Maragall, Magda Casamitjana, Irene Fornós i Laura Castel, que han alçat llaços grocs en record dels presos i els exiliats.

stats