ERC avisa el PSOE i pressiona Unides Podem pels pactes amb Cs: "Tot no pot ser"
Sánchez ratifica de nou a ERC que té la intenció de reunir la taula de diàleg el juliol
MadridEsquerra Republicana torna a l'abstenció en la sisena pròrroga de l'estat d'alarma després d'haver negociat amb el govern espanyol, entre altres coses, que la taula de negociació amb la Generalitat es reprendrà quan se superi l'estat d'alarma. Un pacte que arriba un mes després que Cs es vanagloriés d'haver-la tombat en l'acord per a la quarta pròrroga, i així ho ha recordat el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián: "Els que hauran de donar explicacions davant els vampirs de la bandera són vostès", ha proclamat en la seva intervenció adreçant-se a la bancada de la formació taronja. Amb tot, Rufián ha dedicat bona part del seu discurs a advertir els socis de la coalició que han de triar amb qui volen fer camí en aquesta legislatura. "Tot no pot ser", ha avisat. O ERC o Cs.
El president espanyol li ha agraït de nou el to i la "utilitat del vot" amb una "abstenció constructiva" i ha ratificat un altre cop -ja ho va fer diumenge- la intenció de reunir la taula de diàleg el juliol si realment ha baixat la crisi sanitària. Sobre el pacte amb Cs, ha ratificat que no són socis amb el partit taronja i que manté intacte l'esperit de la investidura: "l'aposta pel dipaleg, la concòrdia i la convivència".
"L'estat d'alarma deixa més dubtes que certeses. Què volen ser PSOE i Podem? Si escullen 10 diputats de la dreta contraris al diàleg són i seran una cosa. Si n'escullen 13 del republicanisme, de l'independentisme català disposat a dialogar, en seran una altra", havia afirmat durant el primer torn de rèplica Rufián, que s'ha focalitzat en pressionar Unides Podem perquè condueixi els socialistes cap a l'esquerra. En aquest sentit, ha recriminat que el ministre de Consum, Alberto Garzón, s'obrís aquest dimarts a pactar els pressupostos amb Cs per fer les "reformes necessàries".
"Quines reformes? El contracte únic? ¿La laminació de competències autonòmiques? Ventres de lloguer? ¿Vetar comissions d'investigació? ¿Obrir bars i tancar ambulatoris com fa Isabel Díaz Ayuso? ¿Suprimir ajudes contra la violència masclista com pacta amb Vox a Andalusia? ¿Aquestes són les reformes necessàries? Entenc que en les seves consciències els incomoda. Els val la pena?", s'ha preguntat el portaveu dels republicans. Rufián ha evocat el conflicte que es viu als EUA i ha recordat que Cs estaria dient: "Ni la policia ni George Floyd, Amèrica".
L'acord amb la formació taronja ha donat més motius a JxCat per votar no a la sisena pròrroga de l'estat d'alarma. "Ja no és ni un accident ni una casualitat. És la nova normalitat, una estratègia i un avís per a navegants per als que es resisteixen a acceptar el naufragi de l'Espanya plural i el govern progressista". La laminació de competències ha sigut la raó principal per la qual s'ha oposat a l'estat d'alarma les últimes setmanes i la diputada independentista veu insuficient el retorn de la gestió del desconfinament a les comunitats. "No li donarem l'abstenció, com a molt li donarem les gràcies per tornar-los el que mai ens hauria d'haver pres", ha assegurat Borràs, que ha criticat el "demolidor atropellament" a l'autonomia.
L'altra formació independentista catalana de la cambra baixa, la CUP, ha confirmat la seva sisena negativa a l'estat d'alarma. La diputada anticapitalista Mireia Vehí ha advertit la resta de formacions d'esquerres que no es pot aguantar un govern del PSOE per evitar que ho faci la dreta, sinó que cal "arrossegar-lo perquè governi al servei de la classe treballadora". Després de lamentar que els socialistes s'oposin a investigar la presumpta corrupció de la monarquia, Vehí ha lamentat que el PSOE tingui per lema "ni roja ni rota". En aquest context, ha advertit que qui dona suport a l'executiu "o bé és ingenu o vol participar d'un govern que no vol tocar res".
Qui també opta pel no és el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví. Tot i que fins l'última pròrroga sempre havia donat suport al govern de Sánchez –ja va votar en contra de la cinquena–, Baldoví ha deixat encarir el seu vot davant la falta de diàleg amb el PSOE i Unides Podem. "Votem no perquè ens hi obligueu. Pacten i escolten a tothom menys als valencians", ha retret sobre el pacte amb ERC. Segons Baldoví, els valencians afronten la reconstrucció amb un 50% menys de recursos que la mitjana autonòmica degut a l'infrafinançament.
Retrets ERC-JxCat
Al debat s'ha reproduït a petita escala el xoc entre JxCat i ERC que es va viure el cap de setmana amb motiu del pacte dels republicans amb el govern espanyol. Rufián ha advertit que "per ERC parla i decideix ERC; des de Brussel·les fins a Martorelles, passant pel Parlament i el Congrés", després que el president de la Generalitat, Quim Torra, assegurés que el l'acord dels republicans "no vinculava el Govern". El portaveu republicà també ha replicat a qui compara ERC amb el pacte del Majestic. "No em consta que Jordi Pujol fos independentista, que fos d'esquerres i que haguem investit José María Aznar. Convergència sí", ha reblat.
Per a la portaveu de JxCat, Laura Borràs, ha sigut una "mirada al passat ofensiva i innecessària". Borràs ha expressat la seva incomoditat per l'exposició pública de la batalla interna entre els socis del Govern. "L'única opció és disposar d'un estat propi i només ho farem si anem junts. Hem de deixar d'atacar-nos a nosaltres mateixos per, en tot cas, assenyalar qui no vol i impedeix, utilitzant tots els seus paranys, que puguem sobreviure com a nació", ha remarcat Borràs. Rufián ha pregunta amb sarcasme a Borràs per què es donava per ofesa per parlar de Pujol. "Si no sou CDC no us heu de cabrejar", ha etzibat. Aquest no ha sigut el primer ple sobre l'estat d'alarma en què ERC llançava algun dard a JxCat, però Borràs havia optat per no alimentar els retrets, fins avui.