Demòcrates planteja que els consellers a Bèlgica deixin l'escó i siguin membres del nou Govern
Castellà no preveu que Puigdemont renunciï a l'acta de diputat
BarcelonaEl portaveu de Demòcrates i diputat electe per ERC, Toni Castellà, ha proposat aquest dilluns que els quatre consellers destituïts que són a Bèlgica renunciïn a l'acta de diputat i "automàticament" se'ls garanteixi un lloc en el pròxim Govern.
En roda de premsa després de reunir-se la Comissió Delegada del Comitè Nacional del partit, ha explicat que aquestes quatre renúncies –que no inclouen la del president destituït, Carles Puigdemont– permetrien a l'independentisme la garantia de "recuperar el control del Parlament".
Demòcrates proposa que el pròxim Govern estigui format per exactament els mateixos integrants que van ser destituïts en aplicació de l'article 155, i avalen que Puigdemont el torni a liderar i que Oriol Junqueras repeteixi com a vicepresident.
Castellà al·lega que per ser conseller no cal ser diputat (tot i que sí per ser president): "Tindria tot el sentit del món, per consolidar la majoria necessària per controlar el Parlament, que els consellers que són a Brussel·les renunciessin a la seva acta".
Demòcrates insisteix que Puigdemont sí que l'ha de conservar per repetir com a president, però no es pronuncia sobre com ha de ser investit –si tornant a Catalunya o a distància–, i considera que "ell ja deu haver pensat quins mecanismes hi ha per evitar una possible detenció".
Càlculs
Els independentistes tenen 70 diputats –dos per sobre de la majoria absoluta– però vuit són a la presó o a Bèlgica: Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez, a la presó; i Puigdemont, Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig, a Bèlgica.
Demòcrates creu que els que són a la presó podran assistir als plens i que Puigdemont ha de mantenir l'acta per ser investit, de manera que plantegen que només renunciïn a l'acta els quatre consellers que estan a Bèlgica.
En renunciar a l'acta, es convertirien en diputats altres candidats d'ERC i JuntsxCat sense problemes amb la justícia, i això garantiria que almenys 69 diputats –segons càlculs de Demòcrates– podrien assistir al ple de constitució del Parlament del dia 17.
Així, podrien acudir al ple 69: els 62 diputats independentistes que van ser elegits i que no estan a la presó ni a Brussel·les, més els 4 nous diputats que substituirien els consellers que renunciarien a l'acta, més els 3 que estan a la presó; i només quedaria el dubte de si hi podria anar Puigdemont.
Una taula amb els comuns
Castellà ha instat "les forces lleials a la República" –en al·lusió a ERC, Junts x Catalunya i la CUP– a tancar un pacte perquè l'independentisme tingui majoria a la mesa del Parlament: "No podem deixar ni un minut més la cambra en mans del PP i del president Mariano Rajoy".
Ha assegurat que formar aquesta mesa és un pas indispensable per fer les dues maniobres posteriors: restituir el Govern en ple que va ser cessat amb el 155, i després "buscar totes les vies possibles per fer efectiva la República" declarada el 27 d'octubre.
Demòcrates també vol deixar en "mínims de representació" a la mesa els partits que van avalar el 155, i ha recordat que, si l'independentisme pacta amb els comuns, es pot aconseguir una mesa amb quatre independentistes, un membre dels comuns i dos de Cs.
Si s'aplica l'artimètica parlamentària, a la mesa li correspondrien dos membres de JuntsxCat, dos d'ERC, dos de Cs i un del PSC, però Demòcrates planteja un pacte que forçaria que el representant del PSC en quedi fora i hi entri un dels comuns.
Demòcrates aposta perquè Carme Forcadell repeteixi com a presidenta de la cambra si ella ho desitja –encara no ha fet públics els seus plans–, i ha avisat que l'independentisme ha de continuar el camí sense comptar amb l'Estat, perquè no esperen "cap reacció per part del Govern de Madrid".