Sánchez es compromet a no obrir més “vies judicials” amb Catalunya
El president espanyol proposa que els catalans votin “alguna cosa” que permeti la Constitució
MadridPedro Sánchez no està disposat, aquest cop, a virar el seu discurs amb Catalunya en funció de la pressió del PP o Ciutadans, en plena competició per qui té una línia més dura. Creu que després d’haver-se empassat l’aplicació del 155 té prou galons per desplegar, ara sense complexos, la seva nova operació diàleg amb la Generalitat. Després de dos mesos al capdavant del govern espanyol, Sánchez va acomiadar-se ahir, abans de marxar de vacances, amb una extensa roda de premsa des del Palau de la Moncloa en què va garantir que no recorrerà més a la “via judicial” com va fer Mariano Rajoy contra el Procés. Descarta, així, tornar a aplicar l’article 155 com li demanen Casado i el líder del partit taronja, Albert Rivera, i creu que, amb “temps i paciència”, la seva recepta per solucionar la crisi catalana acabarà donant fruits.
La Moncloa malda per enviar un missatge de tranquil·litat a Catalunya davant d’una tardor que preveu calenta i després de l’amenaça del president de la Generalitat, Quim Torra, de convocar eleccions anticipades si no té pressupostos. Sánchez necessita els vots d’ERC i el PDECat per poder allargar la legislatura i aprovar els comptes del 2019. I la seva recepta “a mig termini” passa per “convèncer” l’independentisme que l’única solució és votar. Però en cap cas una “ruptura -tal com ja va advertir a mitjans de juliol durant la presentació del seu programa de govern davant del Congrés-, sinó un “acord polític” que sigui constitucional i que compti amb el suport d’almenys el 80% dels catalans.
De quina forma seria? Sánchez manté l’interrogant i en una conversa informal amb periodistes va assegurar ahir que no compta que la votació es produeixi aquesta legislatura. “Ha de ser alguna cosa que es pugui votar” dins de la Constitució, va assenyalar sense donar-ne gaires més detalls. Una de les opcions que hi hauria sobre la taula seria que se celebrés una consulta per decidir si es recupera l’Estatut original tombat pel Tribunal Constitucional. Una mesura que seria insuficient per a l’independentisme, però que Sánchez veu més viable que no pas votar un nou Estatut perquè considera que el Parlament no té ni tindrà més endavant una majoria de dos terços suficients per aprovar-lo.
És el màxim que Sánchez creu que pot plantejar durant aquesta legislatura, perquè per al president espanyol solucionar la crisi a Catalunya portarà anys. Per això va demanar ahir a Casado “paciència, generositat, altura de mires, lleialtat i una oposició d’estat”. En altres paraules, que acabi la competició amb Rivera per veure qui manté la línia més dura amb Catalunya. En aquest sentit, va posar el dit a la nafra i li va reclamar al líder de l’oposició -sempre amb un to afable, sense entrar en la desqualificació- que sigui “coherent” i tingui en compte que durant el mandat de Mariano Rajoy es van celebrar dues consultes a Catalunya: el 9-N i l’1-O.
El PSOE, per tant, no donarà suport a la reforma del Codi Penal que el PP portarà al Congrés al setembre perquè sigui delicte la convocatòria de referèndums il·legals. Sánchez fa marxa enrere -fa poc més de dos mesos i mig proposava reformar el delicte de rebel·lió al Codi Penal per “adaptar-lo al segle XXI- i insisteix que “la via judicial no és la solució”. A més, durant la conversa informal amb periodistes, va assegurar que les converses en privat amb els líders independentistes tenen un “pla diferent” al que expressa la Generalitat en declaracions públiques i que les relacions no estan tan malament com el xoc que es va mostrar durant la Comissió Bilateral. Uns treballs que creu que donaran “fruits” en la pròxima reunió, que preveu per a finals d’any.
“Aguantar, no; avançar, sí”
On tampoc va donar gaires detalls el president espanyol és en si té intenció de convocar eleccions anticipades aprofitant els bons resultats que li donen les enquestes, com l’últim baròmetre del CIS, que l’ha catapultat a primera força per primer cop en nou anys amb gairebé un 30% d’estimació de vot. Va exposar que el seu pla és intentar esgotar la legislatura, però també va apuntar que no vol atrinxerar-se a la Moncloa amb tot en contra. “Aguantar, no; avançar, sí”, va etzibar amb un somriure murri a l’allau de preguntes dels periodistes en aquest sentit. “La debilitat que més em preocupa és la de l’estat del benestar”, va afegir assegurant que portarà al Congrés els comptes del 2019.
Però Sánchez també sap utilitzar els seus minsos 84 escons al Congrés a favor o en contra segons el seu interessos. En el terreny econòmic, va carregar contra l’oposició per haver-li tombat el sostre de despesa i va tornar a demanar que se li aprovi quan el porti de nou al ple al setembre per poder fer uns pressupostos amb més marge de dèficit. Ara bé, després va dir que no pot impulsar una reforma de la llei d’estabilitat perquè el Senat -on el PP té majoria absoluta- deixi de tenir capacitat de veto sobre el sostre de despesa. També va tornar a deixar per després de les municipals i autonòmiques de la primavera la reforma del sistema de finançament autonòmic.
Sánchez marxa de vacances, però se li acumulen els fronts. Tant Casado com Rivera ja li han dit que no li donaran treva durant l’agost, i a la tornada la carpeta catalana -de la qual, segur, parlarà dilluns amb el rei durant la visita que li farà al Palau de Marivent a Mallorca- tornarà a estar ben candent sobre la seva taula. De moment, però, Sánchez intenta rebaixar la tensió i aturar la via judicial.