Rajoy anuncia que plega: “És el millor per a mi, per al partit i per a Espanya”
Es mantindrà a la presidència del PP fins a la convocatòria d’un congrés extraordinari
MadridMariano Rajoy abandonarà la presidència del PP un cop el partit hagi convocat un congrés extraordinari. Així ho ha anunciat el líder popular aquest dimarts davant del comitè executiu nacional del seu partit, convocat de manera extraordinària, després de ser destituït per la moció de censura del PSOE.
L’expresident espanyol i president del PP ha centrat la primera part del seu discurs a criticar amb duresa Pedro Sánchez per haver fet un govern amb el “suport d’extremistes” que són “pèssims companys de viatge” i que inclouen “els independentistes i Bildu, ni més ni menys”. I ha obert el camí cap a la seva successió, que serà triada en un congrés extraordinari, encara sense data, que quedarà convocat per una junta directiva nacional en les pròximes setmanes. Segons Rajoy, la decisió és el millor per a ell, “el país i el partit”. “Ha arribat el moment de posar punt final” a 14 anys de presidència popular, segons ha dit.
Fins a la tria d’una nova direcció, Rajoy no té previst fer canvis ni en l’estructura organitzativa de la formació conservadora, ni en els equips dels grups parlamentaris. Això vol dir que una de les aspirants per succeir-lo, l’exvicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, arribarà al congrés sense cap poder orgànic dins del partit i havent-lo perdut en el govern espanyol. Els altres aspirants a la successió són el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, i la secretària general de la formació, María Dolores de Cospedal. El primer és el més ben situat en la cursa, mentre que la rivalitat amb Santamaría resta possibilitats a la segona. L’altra candidata, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, té el problema que si abandona el càrrec a la cambra baixa, el PP arrisca la seva majoria a la mesa, el gran actiu parlamentari per fer oposició a Sánchez.
“Tenim dirigents preparats i una militància com cap altra, per tant, no hi ha cap motiu per al desànim”, ha dit, abans de demanar als seus que defensin l'obra de govern davant la tasca de “demolició”. “Aquest govern tindrà al davant una oposició foguejada”, ha assegurat el líder popular, que ha dit que el partit ha de defensar la seva “idea de país, valors, trajectòria i projectes de futur”.
Segons Rajoy, “el PSOE ha dilapidat tota la seva història”, i és “inquietant” la “fragilitat del nou govern tenint en compte la situació a Catalunya i sobretot als carrers de Catalunya”. Rajoy ha considerat que el fet que el PSOE governi sense “haver guanyat les eleccions” suposa un “greu precedent” per a Espanya.
Sobre corrupció, Rajoy ha dit que marxa del govern havent aprovat un dels “paquets de mesures més ambiciosos” per combatre-la i sense entrar a l’”i tu més”. Però no ha fet cap autocrítica, tot i que va ser la sentència del cas Gürtel el que l'ha descavalcat de la Moncloa.
De fet, la situació catalana ha centrat bona part de la seva càrrega de les crítiques, i Rajoy ha defensat la seva acció a Catalunya, que segons ell ha servit per impedir una declaració d’independència i que Carles Puigdemont sigui president, i per assegurar que hi hagi un govern de gent “amb disposició de governar”. L’ex cap de l’executiu també ha criticat Ciutadans, qui, ha dit, va tenir una victòria electoral a Catalunya que “no ha servit per res”.
L’expresident espanyol també s'ha vantat de la seva gestió econòmica i ha assegurat que reivindicar l’obra de govern tindrà rèdit electoral en el futur. Davant dels quadres del partit, que l’han rebut amb un fort aplaudiment, Rajoy ha tret pit també de la dissolució d’ETA, que segons ell no s’hauria produït de la mateixa manera si haguessin caigut “en la temptació de negociar”.
El discurs, en general, ha estat una reivindicació del seu estil de govern i ha fet gala del seu immobilisme, passat de moda “en els temps líquids en els quals vivim”. I ha demanat als seus que no oblidin que els espanyola “mai” els han retirat la confiança.