El Govern refreda el diàleg amb l'Estat després de la inhabilitació de Torra
No garanteix que hi hagi una nova taula de diàleg ni assistir a la conferència de presidents
BarcelonaPrimera conseqüència pràctica de la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, en el discurs del Govern: la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, ha refredat aquest dimecres una mica més la possibilitat d'establir un diàleg amb l'Estat. De quina manera? Doncs no ha garantit que hi torni haver una nova reunió de la taula de diàleg –paralitzada des del 26 de febrer–, ni tampoc ha assegurat l'assistència de cap membre de la Generalitat a la conferència de presidents que ha anunciat aquest dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.
Pel que fa a la taula de diàleg, Budó ha argumentat que la sentència del Suprem que ha escapçat el Govern "no és un senyal gaire facilitador del diàleg i l'entesa", sinó més aviat un exemple que hi continua havent una "repressió contínua" de l'Estat. Tot i això, no ha descartat del tot que aquesta taula negociadora es torni a reunir, però per desencallar-la el Govern vol un ordre del dia en què es reflecteixin dos conceptes clars: el dret d'autodeterminació i la llei d'amnistia. Hi han de sortir "sí o sí", ha emfatitzat Budó. Si no, doncs ja serà el Govern que surti de les pròximes eleccions catalanes el que decidirà què cal fer.
Un dels molts serrells oberts d'aquesta taula perennement qüestionada és qui seran els membres que hi aniran del govern espanyol i de la Generalitat. Malgrat que a la roda de premsa de després de la reunió del Govern se li ha preguntat més d'una vegada, Budó no ha aclarit si es preveia que Torra sigui un dels integrants de la part catalana. "La delegació de la part catalana la decidirà la part catalana", ha respost, i ha recordat que els integrants de la taula no han de ser forçosament membres de l'executiu. No és un detall menor, perquè el govern espanyol ja ha dit en més d'una ocasió que, un cop inhabilitat Torra, no l'hi vol veure.
Desenllaç en l'aire
No és l'únic espai de diàleg a l'horitzó que hi ha ara mateix entre la Generalitat i l'Estat. També hi ha la conferència de presidents que ha anunciat Pedro Sánchez per abordar el repartiment dels fons europeus per fer front a la pandèmia, i el Consell de Política Fiscal i Financera. Doncs bé, tampoc en aquests fòrums la Generalitat garanteix ara la seva presència. Especialment delicat és el de la conferència, perquè ara mateix Catalunya no té president. Qui hi hauria d'anar, en representació de la Generalitat? De nou, Budó ha deixat en l'aire el desenllaç argumentant que, sense més detalls de la trobada, no prendrien cap decisió: "Quan sapiguem l'ordre del dia i el format de la reunió decidirem qui hi va i si s'hi va".
Tampoc ha estovat la Generalitat el fet que el govern espanyol hagi decidit suspendre les regles fiscals i hagi obert la porta a més despesa pública. Això permet una flexibilització de l'objectiu de dèficit, cosa molt demanada pel Govern, però Budó s'ha limitat a constatar que era una qüestió que "sempre s'havia reclamat".
Un consell executiu diferent
Tot això ha passat en la primera roda de premsa del Govern després de la inhabilitació, dilluns passat, del president de la Generalitat, Quim Torra. Aquest dimecres s'han celebrat dos consells executius, el primer extraordinari per confirmar que el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, exercirà des d'avui fins que hi hagi eleccions com a "president substitut", assumint parcialment les funcions del president inhabilitat. El consell executiu s'ha celebrat un dia més tard del que és habitual després del conflicte obert sobre si el cessament de Torra s'havia de publicar al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) o no. Budó ha defensat que la Generalitat hagi decidit procedir amb la substitució de Torra malgrat que l'Estat no l'hagi publicat al BOE.
No commemorarà l'1-O
Aquest dijous és 1 d'octubre i, per tant, el tercer aniversari de l'1-O. Per primera vegada el Govern ha decidit no fer cap acte propi per commemorar-ho. Es podria pensar que el motiu és la pandèmia, però Budó ha explicat que consideren que no fer res és "la millor manera d'evidenciar que la repressió continua". També ha empès el Govern a prendre la decisió el fet "de no haver-hi president", cosa que és en si mateix un recordatori que la repressió continua. La portaveu sí que ha previst que els consellers assisteixin a actes que convoquin els partits i les entitats.