La Moncloa insisteix que vol "mantenir el diàleg dins la Constitució" amb l'independentisme
Isabel Celaá reclama a Podem oblidar-se de propostes "absurdes i buides de contingut"
MadridLa portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, ha dit aquest divendres que la Moncloa vol "mantenir el diàleg entre les institucions dins la Constitució" amb la Generalitat. En la roda de premsa posterior al consell de ministres, ha criticat "la voluntat d'assolir la independència de manera unilateral" i ha assegurat que l'executiu en funcions és "conscient" de les intencions del moviment. "No és qüestió d'himnes ni banderes; aquest diàleg dins la Constitució, la interlocució obligada, la volem seguir treballant", ha insistit. Unes paraules de Celaá que arriben després que la portaveu del Govern, Meritxell Budó, reiterés aquest dijous en l'acte institucional de la Diada a Madrid que la Generalitat manté la porta oberta al diàleg.
La jornada també està marcada pel desencontre entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias per formar un executiu que desencalli la investidura. Aquest mateix divendres Iglesias ha dit que Unides Podem s'abstindrà en un hipotètic debat d'investidura, que només es produirà si Sánchez accepta l'encàrrec de Felip VI. Celaá, però, ha subratllat la necessitat que es configuri un govern "de seguida" i s'iniciï una "legislatura estable". "Pensem que és important passar ja a l'última fase. No caiguem en debatre una proposta que és absurda i buida de contingut, ha indicat en referència a la proposta d'Iglesias de pactar una coalició de prova d'un any.
"Centrem-nos en el que queda com a principal disjuntiva: és evident que no hi ha la confiança mínima per a un govern de coalició estable. Podem ha de decidir si vol enfrontar els problemes laborals o vol eleccions, si vol lluitar contra els lloguers desorbitats i oferir oportunitats o prefereix eleccions, si vol una llei que derogui la Lomce i obri un marc d'equitat o vol eleccions, si vol una llei de lluita contra el canvi climàtic o eleccions. Podem ha de decidir si tornarà a unir-se a les tres dretes per impedir un govern progressista", ha reblat.
Tot i que ha apuntat que "mentre hi ha temps, hi ha esperança", la també ministra d'Educació ha assenyalat que no li consta que s'hagin de produir altres reunions, però les ha conduït a la taula de negociació entre els partits. Tampoc ha indicat que el PSOE tingui la intenció de presentar una nova oferta per desbloquejar la investidura i ha considerat que la ciutadania "ho entendrà" si s'acaben repetint les eleccions. "La ciutadania entén les coses millor del que pensem, i entendrà cada dia més per què no interessa un govern dèbil que no aporta estabilitat", ha reiterat. La portaveu del govern espanyol en funcions ha volgut diferenciar la "responsabilitat" –i ha admès que Sánchez en tindrà si no hi ha investidura– de la "culpabilitat", que ha atribuït a les formacions que no volen anar a eleccions però que, en canvi, no estan oferint l'abstenció per desbloquejar la situació.
Celaá ha advertit que no comparteix la proposta que han deixat caure alguns 'barons' socialistes de bastir un govern de coalició en diferit: primer un executiu en solitari del PSOE i deixar per al futur la coalició. La portaveu en funcions ha tirat pilotes fora i ha assegurat que "no es veu cap possibilitat de construir res en ferm aquí". A preguntes sobre les intencions d'Iglesias de tornar a reclamar la coalició en cas de noves eleccions i de ja no acceptar el veto a ser al consell de ministres, Celaá no ha volgut entrar en "futuribles" i tampoc a insinuar si en aquest nou escenari Sánchez miraria cap a la dreta.