Cuevillas creu que Puigdemont podria encapçalar una llista electoral tot i la seva situació judicial

L'advocat del president apunta que probablement seria suspès del càrrec en ser escollit

L'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, davant la presó de Neumünster
Ara
27/04/2018
2 min

BarcelonaL'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, considera que si el Tribunal Suprem suspèn preventivament del càrrec de diputat el president de la Generalitat, aquest podria encapçalar igualment una llista electoral en cas de noves eleccions. En una entrevista a 'Nació Digital' rebutja que el cap de files de Junts per Catalunya pugui ser suspès del càrrec en aplicació de l'article 384 bis del Codi Penal, ja que considera que el text està pensat per a terroristes i persones que es troben a la presó. Tanmateix, Cuevillas no descarta que el Suprem faci un "ús incorrecte" de la legislació i suspengui de diputat Puigdemont, cosa que, al seu entendre, no impediria que fos candidat en uns hipotètics nous comicis el pròxim 16 de juliol. Tot i això, un cop fos escollit també seria suspès, reconeix.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'advocat veu complicat que el judici oral comenci a la tardor, tal com semblava que estava previst, sobretot després que la justícia alemanya hagi allargat el procediment d'extradició de Puigdemont. Tal com explica Cuevillas, es tracta d'uns tràmits que en un mes acostumen a estar enllestits, però creu que en aquest cas s'estan prolongant pel seu "caràcter polític". A més, també veu "excepcional" que no s'hagi admès a tràmit una part de l'euroordre, com és el cas de l'acusació de rebel·lió.

Sobre aquesta qüestió Cuevillas adverteix que el tribunal alemany "no està condicionat" per la seva pròpia decisió de descartar la rebel·lió, però "no és una resolució final, no és una cosa jutjada". "Ara bé, si les proves són les mateixes i els fets són els mateixos, el resultat ha de ser el mateix", avisa.

L'advocat confia que no hi hagi extradició tampoc per malversació, i subratlla que si la justícia alemanya no trasllada Puigdemont a Espanya seria "lògic" que el Tribunal Suprem "reconsiderés" la seva posició. "En el possible escenari que un, dos o tres països diguin que no hi ha rebel·lió, i malgrat això el tribunal espanyol insisteix en aquest marc, caldria que s'ho replantegessin, perquè els jutges que s'ho miren desapassionadament no troben aquest delicte", apunta. Si el Suprem segueix imputant i condemnant per rebel·lió, diu Cuevillas, "les armes" que les defenses tindran "de cara al recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg seran molt més potents". "Resultarà que al president no se l'haurà jutjat per rebel·lió i que potser s'acaba jutjant i condemnant consellers que estaven per sota del president", critica.

En relació a la disputa entre Llarena i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, Cuevillas subratlla que el govern espanyol té intervinguts els comptes des del 2015 "i amb molta intensitat des d'abans del referèndum". "I amb l'aplicació del 155 té el control absolut del departament d'Economia: han escodrinyat totes les factures", afegeix. L'advocat assevera que el requeriment que el Suprem fa al ministeri és "doblement incorrecte" perquè fa la petició directament al ministre –ho hauria de fer al ministeri– i perquè demana una "provació diabòlica". "Un fet negatiu no es pot provar. Jo no puc provar que no he robat mai cremes en un súper, qui digui que sí que ho he fet ha de presentar un vídeo conforme les he robat", posa com exemple.

stats