Acte al Congrés

Dreta i esquerra espanyola pugnen per la patrimonialització de la Constitució

Batet insta els polítics a fer una lectura "integradora" del text i a no tractar-se "d'enemics"

Acte de commemoració del 42è aniversari de la Constitució a les portes del Congrés.
Mariona Ferrer I Fornells
06/12/2020
4 min

MadridEl Congrés de Diputats ha celebrat aquest diumenge una commemoració atípica de la Constitució. En primer lloc, per la pandèmia, que ha obligat a portar l'acte a peu de carrer, a la Carrera de San Jerónimo amb la Porta dels Lleons com a faristol per al discurs de la presidenta de la cambra, Meritxell Batet, i que no hi hagués el típic refrigeri posterior que permetia als periodistes copsar el clima polític a Madrid amb converses informals. I en segon lloc, perquè cada cop són més els representants que s'absenten a l'acte. Ja no són només l'independentisme i el nacionalisme basc, sinó també el líder de Vox, Santiago Abascal, i la de Ciutadans, Inés Arrimadas, que els dos han commemorat la Constitució en actes a Barcelona. El president del partit ultra ha punxat en l'acte organitzat davant del Palau de la Generalitat, a la plaça Sant Jaume.

A això s'hi ha sumat que és el primer cop que a la Moncloa hi ha un partit plenament republicà que aposta per la reforma de la Constitució en sentit plurinacional. Però aquest ja no és el debat, amb un PSOE tancat en banda ara mateix en obrir el meló de la carta magna, sinó la patrimonialització de la interpretació de la carta magna. Durant l'únic discurs que s'ha pronunciat durant l'acte, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha instat els polítics a fer una lectura "integradora" del text i a no tractar-se "d'enemics", convertint el text en una "bandera i patrimoni partidista". "Fa molt de temps que sabem de les conseqüències nefastes de considerar l'adversari polític un enemic, de negar-li la legitimitat, d'assumir un enfrontament constant i incondicional. L'objecte del debat polític democràtic no és eliminar el contrari, sinó integrar-lo i transformar les seves posicions", ha afirmat.

Però la crida de Batet ha servit de poc. El líder del PP, Pablo Casado, ha assenyalat que aquest és un "any especial", en "negatiu" perquè per "primer cop els que es declaren enemics de la Constitució estan a la direcció de l'Estat". Al seu torn, el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha afirmat que la carta magna "està en perill" perquè "avui els enemics de la Constitució estan al govern i a la direcció de l'Estat" –un discurs en sintonia amb el que ha dit Abascal a Barcelona–. A l'altra cara de la moneda, el portaveu d'Unides Podem, Pablo Echenique, ha assenyalat que la Constitució "està sent assetjada per dos cinquenes parts del Congrés", en referència a Vox, així com també al PP, per negar-se a desbloquejar la reforma de la cúpula del Consell General del Poder Judicial.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, durant l'acte de commemoració del 42è aniversari de la Constitució a la cambra baixa.

Sánchez: una Constitució que "salva vides"

Però si amb una cosa s'ha quedat Casado del discurs de Batet és en la crida a complir la Constitució de dalt a baix, un missatge en línia amb el president del govern espanyol i que per al PP és una alerta a ERC i EH Bildu que, en aquest cas, comparteix amb la Moncloa. "Mentre el PSOE sigui al timó de govern, la Constitució regirà d'est a oest", assenyala aquest diumenge el president espanyol, Pedro Sánchez, en una entrevista a El Periódico. En unes breus declaracions abans de l'inici de l'acte, el líder socialista ha assenyalat que "sobren les raons i els arguments per celebrar la vigència i la fortalesa de la Constitució". Però aquest any hi ha afegit dos arguments. D'una banda, el fet que la carta magna ha donat l'instrument de l'estat d'alarma que està permetent donar una "resposta eficaç a la pandèmia". De l'altra, l'aprovació d'uns nous pressupostos després de dos anys de "bloqueig" que permeten elevar a una "màxima categoria la part social de la Constitució". Per a Sánchez, són arguments suficients per "celebrar la vigència" de la Constitució i complir-la "cada dia de l'any", perquè és un text que "salva vides".

El Congrés s'ha despertat totalment blindat, en part també perquè el partit ultra ha convocat una doble manifestació a la plaça Neptuno, a prop de les Corts, i també a Sol coincidint amb l'acte, tot i que ha congregat poques desenes de persones –com el de Barcelona amb Abascal– i només s'han sentit algunes consignes durant els parlaments. La notícia de la regularització fiscal del rei emèrit que publica aquest diumenge El País ha sacsejat l'inici de l'acte, en què no sol participar Felip VI. Però cap membre del govern espanyol ha fet declaracions sobre l'assumpte. "Ves quin dia ha escollit Joan Carles I per confessar que ha defraudat Hisenda, el dia de la Constitució!", ha dit Echenique, mentre que tant Casado com diferents presidents autonòmics del PP s'han volgut cenyir al llegat polític del rei emèrit mentre va regnar.

Iglesias reclama una república

El vicepresident segon del govern espanyol i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, avui no ha fet declaracions, però sí que marca el camí del seu partit en una tribuna al diari digital Público, en què assenyala que "el millor homenatge que es pot fer avui als herois de la pàtria és aspirar a una altra república". El líder del partit lila reivindica que la república és "el destí històric constant dels demòcrates en els moments d'avançament d'Espanya" i assegura que els republicans celebren aquest 6 de desembre els passos endavant socials i democràtics de la Constitució.

En definitiva, la dreta i l'esquerra espanyola han reivindicat aquest 6 de desembre la seva lectura de la Constitució. Si l'acte els últims anys, quan governava el PP, era una manera del PSOE i Unides Podem de demanar la reforma de la carta magna, amb Sánchez a la Moncloa el PSOE prefereix avui no obrir aquest meló, per bé que admet que és reformable. No hi ha majories per a una reforma de calat, i fins i tot el debat obert pel mateix president espanyol sobre l'eliminació de la figura de la inviolabilitat del rei ha quedat en un calaix. Curiosament, el govern espanyol ha sigut el primer d'abandonar l'acte i la cúpula del PP, així com els seus barons, han sigut els últims d'abandonar la Porta dels Lleons. Una manera de reivindicar la defensa de la carta magna. "La Constitució la interpreta el Tribunal Constitucional, i no els polítics", ha dit un alt càrrec popular sobre el discurs de Batet i les declaracions de Sánchez. El president espanyol i el líder popular ni s'han saludat.

stats