Colau proposa un pla de xoc a Barcelona de 160 milions d'euros per reduir l'atur i revertir les desigualtats
La líder de Barcelona en Comú defensa inversions prioritàries en drets socials bàsics per "recuperar l'orgull de la ciutat" i combatre la "mercantilització" de la capital catalana
BarcelonaBarcelona en Comú, la candidatura municipal de confluència de l'esquerra alternativa liderada per Ada Colau, ha presentat avui un pla de xoc pels primers mesos de mandat que posarà l'accent "en la lluita contra la desigualtat, l'atur i la mercantilització de la ciutat". El pla que preveu impulsar la coalició, d'una trentena de mesures, planteja crear ocupació "digna", garantir drets socials bàsics, revisar privatitzacions, auditar la institució i "acabar amb els privilegis". "Aquesta és una ciutat amb recursos, però que estan mal repartits", ha raonat Colau.
La portaveu de Barcelona en Comú ha exposat les mesures d'urgència que prioritzarà la coalició al costat de Gerardo Pisarello, coordinador de la redacció d'aquest pla de xoc i possible número dos de la candidatura de Barcelona en Comú. Colau ha subratllat que moltes de les mesures que proposen "no tenen cap cost", mentre que altres suposen una inversió aproximada de 160 milions d'euros durant l'últim trimestre del 2015 i el primer semestre del 2016. "És un pla pensat des del sentit comú i d'aplicabilitat immediata. I aquesta aplicabilitat només depèn de la voluntat política", ha defensat Colau, que ha recordat que les quantitats són molt "raonables". "Aquest pla de xoc és un primer pas per recuperar l'orgull de ciutat garantint els drets bàsics de la ciutadania", ha insistit la líder de Barcelona en Comú.
Municipalització del servei d'aigua
En matèria de drets socials bàsics, Colau es compromet a garantir el dret a l'alimentació durant tot l'any a tots els infants i adolescents que viuen per sota del llindar de la pobresa, revisar els barems d'accés a les beques menjador, introduir tarifes d'aigua més justes i iniciar els estudis per tornar a municipalitzar el servei, i imposar a les companyies elèctriques taxes per a l'ocupació de l'espai públic. La coalició proposa una renda municipal complementària inspirada en el model basc: beneficiaria totes les famílies sota el llindar de la pobresa que complementi les prestacions ja rebudes fins arribar al 60% de la renda mitjana de la ciutat (uns 570 euros).
En matèria de lluita contra l'atur, la coalició proposa un programa de formació i creació indirecta d'ocupació sostenible que permeti crear a curt termini 2.500 llocs de treball, amb una inversió de 50 milions d'euros. El pla de xoc també preveu investigar les condicions de "concessions qüestionables", com la de la marina de luxe del Port Vell i la T-Mobilitat. Barcelona en Comú també planteja reduir els salaris dels regidors, així com eliminar els cotxes oficials i les dietes "injustificades" i impulsar una auditoria dels principals ens públics de promoció econòmica i social de Barcelona, com la Fira de Barcelona o el Consorci de la Zona Franca.
Barcelona en Comú reunirà sota un mateix paraigua la plataforma Guanyem, així com ICV, EUiA, Podem, Procés Constituent i Equo. El projecte polític liderat per l’exportaveu de la PAH –per ser proclamada candidata oficial haurà de superar unes primàries que serviran per definir la llista definitiva– aspira a ser la veu “d’una majoria social que no està representada a les institucions” per “fer fora CiU” de l’Ajuntament.