Cs busca el suport dels comuns per presidir la mesa del Parlament
El PSC defensa que el partit taronja encapçali l’òrgan rector de la cambra
Madrid / BarcelonaCiutadans intenta treure rèdit a la seva victòria a les eleccions del 21 de desembre i respondre a les crítiques del PP per no provar de bastir una alternativa a l’independentisme. Tot i que els números no li surten, el partit taronja vol aspirar a presidir la mesa del Parlament. Per aconseguir-ho necessita el suport dels comuns, i aquesta tarda es reuniran representants del partit taronja i de Catalunya en Comú al Parlament per explorar les possibilitats que José María Espejo-Saavedra pugui ser el president de la cambra. Amb els vots gairebé segurs del PSC i el PP, Cs necessita que els vuit diputats independentistes a Brussel·les o a la presó no puguin votar i rebre el suport dels comuns, que en reiterades ocasions s’han desmarcat de la possibilitat de facilitar cap posició de privilegi als d’Inés Arrimadas. En roda de premsa ahir a Madrid, Albert Rivera va anunciar la reunió d’avui, amb l’objectiu de deixar clar si l’equip de Xavier Domènech “està amb el bloc constitucional” o amb els “separatistes”.
Tot i les insistències del PP perquè Arrimadas intenti formar govern, des de Cs són conscients que amb la suma de Junts per Catalunya i Esquerra, a més de la CUP, és inabastable. “Ho assumim”, va admetre ahir Rivera, després d’analitzar els resultats del 21-D en la primera trobada de l’executiva del 2018. El que sí que va reivindicar, com a força més votada, va ser la presidència de la mesa del Parlament. Al seu parer, que Cs obtingués aquesta posició suposaria una “tornada al respecte per la democràcia”.
Una proposta “molt coherent”
Un respecte que, al parer dels partits unionistes, es va perdre els dies 6 i 7 de setembre de l’any passat, quan la majoria independentista va permetre el debat i la votació de les lleis del referèndum i transitorietat. Així ho destaca constantment el PSC, que ahir va donar suport a la proposta de Cs per presidir la cambra catalana. “No tindríem cap inconvenient a donar suport a José María Espejo-Saavedra si aconsegueix una majoria suficient”, va admetre Miquel Iceta. D’aquesta manera, va argumentar, s’asseguraria que el Parlament “desenvolupi les seves funcions dins del marc constitucional i estatutari”. “És molt important assegurar que el Parlament funciona des del ple respecte a legalitat”, va insistir Iceta, que va qualificar de “molt coherent” la candidatura d’Espejo-Saavedra.
Conscient de les dificultats que prosperi, Iceta va instar els d’Arrimadas a parlar amb tots els grups per intentar forçar la complicada majoria necessària. Tanmateix, la realitat és que al ja difícil suport dels comuns s’hi ha d’afegir que com a mínim cinc diputats independentistes a l’exili o a la presó no puguin participar en la votació. Si la CUP votés amb el bloc independentista i els comuns amb l’unionista, hi hauria un empat a 65 que beneficiaria el candidat de Cs perquè va ser el partit més votat. Alguns dels consellers a Brussel·les ja sospesen renunciar a l’acta de diputat, mentre que Oriol Junqueras sol·licitarà avui