Joan Carles I es refugia als Emirats Àrabs

La Casa del Rei confirma el país on és l’exmonarca dues setmanes després que marxés

Joan Carles I a Abu Dhabi durant una visita als Emirats Àrabs el 2014.
Gerard Pruna
17/08/2020
3 min

BarcelonaJoan Carles I es refugia als Emirats Àrabs Units. Dues setmanes després, la Casa Reial va posar aquest dilluns punt i final a la incògnita que mantenia viva des que fa quinze dies va anunciar que el rei emèrit havia marxat d’Espanya. En un breu comunicat, la Zarzuela va confirmar que l’antic monarca s’està a Abu Dhabi des del mateix 3 d’agost, el dia que es va fer públic el comunicat que anunciava la seva fugida. La Zarzuela acabava així amb el serial sobre el parador de Joan Carles I, que havia donat peu a moltes especulacions en diferents mitjans de comunicació que el situaven a la República Domnicana, Portugal, els Emirats Àrabs o fins i tot Nova Zelanda.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El rei emèrit ha escollit, doncs, refugiar-se momentàniament a Abu Dhabi malgrat que va ser allà al costat -al país veí de l’Aràbia Saudita- on van començar els seus maldecaps amb la justícia pels 65 milions d’euros amb què el va obsequiar el 2008 el rei saudita Abdal·lah bin Abdulaziz. Tanmateix, Joan Carles I s’ha estimat més la comoditat que li ofereixen els Emirats Àrabs Units que no pas buscar un destí menys controvertit. Segons l’ Abc, el rei emèrit s’estaria a l’Hotel Emirates Palace, un dels més cars del món -la suite presidencial on s’allotja l’exmonarca costa 11.000 euros la nit- i que té més de 850.000 metres quadrats i una platja privada. Un indret que el blindaria també de les mirades indiscretes i els fotògrafs.

A Abu Dhabi -on, tal com es va veure en l’única fotografia d’ell que ha transcendit des que va marxar, va arribar després d’un viatge amb un jet privat- Joan Carles I gaudirà, a més, de la protecció de les famílies reials dels Emirats Àrabs, amb les quals manté molt bones relacions. Particularment amb el príncep Mohammed bin Zayed Al Nahian, que havia estat notícia per haver regalat dos Ferraris al rei emèrit i amb qui ha coincidit diverses vegades, també l’últim cop que va ser al país el desembre passat amb motiu de la celebració del Gran Premi de Fórmula 1.

Amb l’anunci d’aquest dilluns de la Casa del Rei, es resol, doncs, el principal interrogant al voltant de la marxa del rei emèrit. Fins ara la Zarzuela havia guardat silenci sobre el lloc on s’amagava Joan Carles I i, segons el comunicat difós ahir, si ara ho fa públic és perquè així l’hi ha indicat el mateix rei emèrit. El text no aclaria, però, si la idea de l’exmonarca és instal·lar-se llargament a Abu Dhabi o si en els propers dies té previst desplaçar-se a algun altre lloc.

Desgast del govern espanyol

El silenci al voltant d’on s’estava el rei emèrit s’havia convertit en una patata calenta per al govern espanyol, a qui tota la gestió de la marxa de Joan Carles I està desgastant de mala manera. En cada compareixença, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es veia obligat a tirar pilotes fora quan els periodistes li preguntaven per l’amagatall de l’exrei. L’última vegada dimecres a Palma, després de reunir-se amb Felip VI. Aleshores va deixar en mans de la Casa Reial tota informació que tingués a veure amb Joan Carles I, tal com va passar ahir.

La crisi oberta a la monarquia ha tensat de retruc les costures del govern de coalició, amb el PSOE i Unides Podem topant públicament sobre el model d’estat i el paper de la Corona. Així, el partit lila ha parlat obertament de “fugida” del rei emèrit i ha apostat per posar en qüestió la monarquia impulsant al Congrés el debat sobre alguns dels privilegis de què gaudeix, mentre que els socialistes han fet pinya amb el rei defensant que forma part del pacte constitucional i que cal garantir l’estabilitat.

Aquest dilluns el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va evidenciar aquestes diferències amb una defensa oberta de Joan Carles I. En una entrevista a la Cadena SER, el ministre va subratllar que el rei emèrit no té cap causa pendent ara mateix i que per tant és un “ciutadà més” amb llibertat de moviments. Després de defensar la presumpció d’innocència, Campo es va mostrar convençut també que en cas que la justícia acabi citant Joan Carles I en alguna de les investigacions obertes “no trigarien ni un segon a trobar-lo i ell mateix s’oferiria voluntari per comparèixer”. De moment, però, el rei emèrit s’està als Emirats Àrabs. Un país que, com va avisar dilluns Òmnium, no té tractat d’extradició amb Suïssa.

stats