Calvo proposa que el Valle de los Caídos sigui un espai de "memòria i justícia pels dos bàndols"

La vicepresidenta insinua una relació del cop d'estat i el Procés per l'"incompliment de les lleis"

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, en una imatge d'arxiu
Ara
24/10/2019
4 min

Madrid / BarcelonaEl dia que finalment s'exhumarà Franco del Valle de los Caídos, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha relacionat de forma implícita el que va suposar el cop d'estat perpetrat pel dictador Francisco Franco amb el Procés independentista. "Avui hauria de ser una dia per a la reflexió profunda, per endinsar-nos en què representen els cops d'estat, l'incompliment de les lleis", ha afirmat en un tuit. "No hi ha res més democràtic que complir les normes i respectar les institucions", ha afegit.

En declaracions als mitjans, Calvo ha assegurat que l'exhumació de Franco és un primer pas per fer justícia amb les víctimes de la dictadura però ha admès que "hi ha moltes coses a fer". "El Valle de los Caídos serà en el seu moment un lloc de memòria, honradesa i de justícia per a tothom, pels dos bàndols, perquè hi ha més 30.000 restes dels dos bàndols", ha assenyalat. La vicepresidenta ha apuntat a "l'obscurantisme i la ingomínia" que representa que Espanya sigui el segon país del món amb més morts no identificades i ha insistit que "queda molta feina per endavant".

El líder del PSC, Miquel Iceta, s'ha referit a l'exhumació del dictador en una entrevista a La Ser, en què ha assegurat que, malgrat que el franquisme va acabar fa temps, "segur que queda alguna reminiscència". A més, ha criticat aquells que els retreuen als socialistes haver procedit a fer l'exhumació poc abans de les eleccions generals. Preguntat pel retret explícit del líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, que no era el dia per fer-ho, Iceta ha respost: "No era el dia perquè no era el seu aniversari? ¿Volia un dia especial?", i ha assegurat que el PSOE era el primer que volia dur a terme l'exhumació el més aviat possible.

A banda de les crítiques per electoralisme, Iglesias ha apuntat que avui cal "donar les gràcies a les associacions de víctimes i col·lectius de memòria que han empès per la dignitat i la justícia". Amb tot, ha assenyalat que les restes del dictador "no són a Cuelgamuros, sinó a les oligarquies que es van enriquir amb la dictadura i en part dels aparells de l'Estat". En la mateixa línia, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha indicat que cal "exhumar Franco del moll de molta gent d'aquest país, d'algunes comissaries, d'alguns jutjats i fins i tot d'alguns parlaments". Al seu torn, la líder de JxCat a la cambra baixa, Laura Borràs, també ha destacat la "incapacitat" de l'estat espanyol de "reparar el que el franquisme arrossega".

La indignació de Vox

L'exhumació de Franco ha indignat l'extrema dreta, representada per Vox, que per boca del seu president, Santiago Abascal, ha qualificat de "campanya d'odi" la decisió del govern del PSOE. "Als morts se'ls respecta", ha anotat en una piulada a Twitter, en la qual ha qualificat de "vergonya el silenci còmplice de PP i Cs, la via lliure del Tribunal Suprem i la Junta Electoral Central per cometre aquesta extorsió".

La dreta, incòmoda amb el debat sobre el franquisme, busca treure aquesta qüestió de l'agenda i el president de Cs, Albert Rivera, ha atacat Sánchez per l'exhumació. "Espanya té l'atur més alt d'Europa, un desafiament separatista que fa cremar els carrers de Catalunya, la segona natalitat més baixa de la UE i la caixa de les pensions buida. La prioritat no haurien de ser els ossos d'un dictador mort fa 44 anys", ha asseverat en una entrevista a Telecinco.

Rivera i Casado insisteixen en què no era una qüestió prioritària

Els líders del PP i Ciutadans també han reaccionat l'exhumació de Franco en la línia del que ja havien expressat en les últimes setmanes. El líder de la formació taronja, Albert Rivera, ha dit, en una entrevista a Telecinco, que els dictadors no li agraden "ni vius ni morts, i tampoc els seus ossos" i, per això, no ho troba prioritari.

Per la seva banda, el president del PP, Pablo Casado, ha recordat l’historiador Santos Juliá, que "deia en una frase meravellosa que el passat és passat, i que malgrat que tenim l’obligació de conèixer-lo no ens podem deixar enredar en les seves xarxes, perquè avui no és ahir". En aquest sentit ha afirmat que ell defensarà els "interessos del futur" i es comprometrà "amb la Transició i la concòrdia", però "el 10-N no es vota sobre el nostre passat, sinó sobre el nostre futur, les preocupacions reals i l’Espanya que hem de deixar als nostres fills".

Iglesias diu que és una "bona notícia", però que "no n'hi ha prou"

Per la seva banda, el secretari general d'Unides Podem, Pablo Iglesias, ha qualificat de "bona notícia" l'exhumació del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos però ha advertit que "arriba tard" i que amb aquesta acció "no n'hi ha prou". El líder de la formació morada ha dit que la exhumació és una victòria dels col·lectius per la memòria històrica però ha avisat que queda "molta feina a fer". En aquest sentit, ha explicat que aquest dijous s'ha tret del mausoleu "la mòmia" de Franco, però no les restes, que considera que estan "a una part de l'aparell de l'Estat i de l'oligarquia". "Són les restes el que cal desterrar de la nostra democràcia", ha dit.

En una roda de premsa a Barcelona al costat del cap de llista d'En Comú Podem, Jaume Asens, i la líder dels comuns i alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, Iglesias ha dit que aquest dia, com a "net i fill de persones que han estat a les presons de Franco", és "emocionant". Tot i això ha insistit que Espanya és el segon país del món amb més desapareguts després de Cambdoja i que no s'ha acompanyat com calia a les víctimes del franquisme. També ha criticat que Espanya ha condecorat personatges com Billy el Niño i que es va negar a l'extradició de Martín Villa per crims contra la humanitat.

Per la seva banda, Colau ha dit que aquesta acció "arriba tard" i creu que era un pas "imprescindible" però no suficient. Així, ha indicat que el que cal ara és exigir que tots els familiars puguin recuperar les víctimes de les cunetes per fer "memòria i reparació".

stats