Calvo anuncia que les acusacions als presos polítics se sabran al voltant del 2 de novembre

La vicepresidenta espanyola defensa, com Sánchez, que no es pot parlar de cop d'estat

Calvo avança que les qualificacions dels delictes de l'1-O es donaran a conèixer "al voltant" del 2 de novembre
Ara
25/10/2018
3 min

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha avançat que l'Advocacia i la Fiscalia de l'Estat donaran a conèixer les qualificacions del cas sobre l'1-O "al voltant del 2 de novembre". En una entrevista a Onda Cero, Calvo ha afirmat que qualsevol pronunciament que faci tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat no suposaran cap canvi perquè serà el primer que faran.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Com que no hi ha hagut qualificacions provisionals, no hi haurà cap canvi ni en una direcció ni en una altra", ha respost quan se li ha preguntat si es mantindrien les acusacions de rebel·lió. També ha assegurat que ella, com a vicepresidenta, no aniria a la presó de Lledoners a reunir-se amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i ha remarcat que el seu homòleg és el vicepresident del Govern, Pere Aragonès.

Calvo ha defensat, com ja va insinuar ahir dimecres el president espanyol, Pedro Sánchez, que a Catalunya no es va produir un cop d'estat sinó un "cop contra la Constitució i l'Estatut", tot argumentant que per aquest motiu es va aplicar el 155. Segons Calvo, es va tractar simplement d'una "ruptura de les obligacions constitucionals i estatutàries". En aquest sentit, ha afirmat que el concepte de "cop d'estat" és en l'imaginari del país "de manera molt dura", i ha afegit que encara estan esperant que el PP condemni el cop d'estat del 18 de juliol del 1936. Segons la vicepresidenta, els populars encara no han entès que han sortit del govern per un "procediment democràtic normal", en referència a la moció de censura.

Arran de la negativa del govern espanyol a instar la fiscalia a retirar les acusacions per rebel·lió, el vicepresident Pere Aragonès va afirmar fa una setmana que l'estat espanyol podia fer-ho a través de l'Advocacia de l'Estat. "En tot el procediment s'ha posicionat a favor de la presó preventiva", va explicar en una entrevista a la Cadena SER, però va recordar que sí que podia influir en aquest òrgan. "El govern espanyol és part d'aquest procediment judicial, i com a part s'hi pot posicionar. Després el jutge decidirà el que cregui convenient". Ara bé, l'Advocacia de l'Estat només s'ha personat en l'acusació per malversació dels líders independentistes i no per rebel·lió.

Calvo ha defensat així mateix que es parli amb els líders independentistes i li ha recordat al PP, davant les seves crítiques pel diàleg a Catalunya, que durant l'etapa de José María Aznar, el govern del PP va negociar amb ETA. "On és el problema en què Joan Rossell o qui sigui vagi a parlar amb qui té peces per moure?", s'ha preguntat Calvo, que tot i això ha dit que ella com a vicepresidenta no aniria a la presó perquè té altres interlocutors en les institucions catalanes.

"En això hem d'ajudar tots", ha subratllat sobre la crisi a Catalunya, i ha recordat que davant el desafiament que va suposar el terrorisme d'ETA la "immensa majoria" dels espanyols es va unir i, a part de la via judicial, es va dialogar amb la banda. "Fins a la dreta va entendre que s'havia de parlar", ha recalcat. "¿Recordem quan era un moviment d'alliberament i Aznar tenia a la seva mà dreta negociant?", ha recordat la número 'dos' de Moncloa, rebatent els retrets dels populars per la trobada del líder de Podem, Pablo Iglesias, amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, a la presó de Lledoners per negociar els pressupostos.

stats