La CUP refusa per àmplia majoria presentar-se al 28-A
Creu que no es donen les condicions per a una “candidatura rupturista”
BarcelonaLa CUP seguirà sense presentar-se a les eleccions espanyoles. Així ho va decidir la formació independentista per àmplia majoria en un consell polític extraordinari celebrat ahir a la tarda a Barcelona en què va optar per centrar-se en les municipals. Els resultats van ser inapel·lables. Segons ha pogut saber l’ARA, 37 representants territorials i de les organitzacions que donen suport a la CUP van votar en contra de fer llista al Congrés, 20 ho van fer favorablement i 4 es van abstenir. Aquestes quatre abstencions també se sumaven al bloc del no i, per tant, la victòria dels defensors de centrar-se en les municipals encara és més significativa. La militància anticapitalista, segons va informar l’organització en un comunicat, opina que “no es donen les condicions necessàries per ser una candidatura autènticament rupturista i transformadora a l’estat espanyol”. Tot i descartar fer el salt a Madrid, en el comunicat els cupaires assenyalen que seguiran “abordant el debat estratègic de com convertir-se en un agent polític actiu”.
S’imposen així les tesis d’Endavant. I és que el debat sobre les eleccions espanyoles ha tornat a posar de manifest les divergències entre els dos grans sectors de la CUP. Endavant, amb presència important a les territorials de Barcelona, el Penedès o Tarragona, s’havia posicionat en contra de presentar llista a la cambra baixa perquè considera que “no servirà per accelerar el procés de ruptura amb l’Estat”. Poble Lliure, en canvi, defensava que calia assumir el repte i presentar-se amb una candidatura el més àmplia possible per agrupar el màxim de persones, col·lectius i sectors socials compromesos en la construcció republicana i contra el discurs reformista dels altres partits independentistes. L’organització independentista, arrelada al Maresme o Girona, apostava per una candidatura que servís per denunciar el caràcter “autoritari” de l’Estat i defensar el dret a l’autodeterminació, els drets socials i la fi de la repressió.
Bloquejar un govern antidreta
El document que ha estat refusat i que va avançar l’ARA, Cop de timó: la CUP, motor d’una candidatura per tombar el règim, remarcava que “cap trinxera pot ser abandonada i regalada a l’adversari per incompareixença”. L’objectiu en la pròxima legislatura al Congrés havia de ser “bloquejar qualsevol normalitat i governabilitat” a l’Estat fins aconseguir la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats o el reconeixement del dret a l’autodeterminació. Unes condicions que fins i tot es posaven per a qualsevol govern alternatiu a la dreta en una de les esmenes introduïdes a última hora. En aquest sentit, el document que ha estat rebutjat també avisava que els representants que sortissin escollits no entrarien en “la lògica parlamentària” ordinària, sinó que portarien a terme una confrontació política per “bloquejar tota estabilitat institucional” i no entrarien “en negociacions ni en la dinàmica parlamentària normalitzada”.
Els detractors de fer el salt al Congrés van presentar el document Són les lluites les que ens fan conquerir drets. Una campanya alternativa, una alternativa a la campanya, en què denunciaven que el Congrés i el Senat són institucions parlamentàries que “no es poden aïllar del marc general de poder ni entendre com un possible espai de transformació”, perquè “la capacitat material d’exercir el poder des de les cambres parlamentàries estatals és més que limitada”. Aquest sector ha proposat impulsar una campanya d’agitació durant les dues setmanes prèvies a la votació per teixir aliances a l’Estat contra el règim del 1978. “Des d’una perspectiva independentista és molt més efectiu generar moviment i agitació que tingui capacitat de posar contra les cordes el règim que tenir un espai al Congrés, per molt altaveu que ens doni”, exposa el document, que prioritza la lluita al carrer i que es podria quedar en un calaix per la voluntat de la CUP de centrar-se en les eleccions municipals.
Votació a contrarellotge
El posicionament adoptat per les bases es va aprovar a contrarellotge perquè els representants territorials van traslladar el sentit del seu vot en les assemblees territorials que es van convocar al llarg del cap de setmana. Algunes fins i tot es van celebrar ahir mateix, just abans de la trobada de l’òrgan de direcció dels cupaires, per manca de temps.