Llarena, a Boya: "Si vol, la processo per rebel·lió"
Vila ha defensat al jutge que cap membre del Govern ha gastat ni un euro públic en l'1-O
MadridCompareixences llampec al Tribunal Suprem. En poc més d'una hora el jutge Pablo Llarena ha confirmat aquest dimarts el processament per malversació i desobediència dels membres del Govern que no estan a la presó o a l'exili. Els consellers Carles Mundó i Meritxell Borràs, que van passar un mes empresonats a Madrid, s'han limitat a negar els delictes i a remetre's a la declaració que van fer el novembre passat a l'Audiència Nacional. L'exconseller Santi Vila –que està en llibertat provisional després de passar una nit a Estremera i pagar 50.000 euros de fiança– ha fet el mateix, confirmant la presentació del recurs de reforma a la interlocutòria de processament del jutge Llarena.
Vila, a més, "ha subratllat la convicció" que ni ell ni cap membre del Govern "es van gastar ni un sol euro de diner públic de l'administració en l'organització de l'1-O". Per això s'ha mostrat convençut en declaracions als mitjans a les portes del Suprem que "es demostrarà que l'acusació de malversació és infundada".
Tant Borràs com Mundó no han fet declaracions a la sortida. "'Lo bueno, si es breve, dos veces bueno'", ha assenyalat l'advocat de la consellera, Xavier Melero, defensant que la cosa més "lògica" en una declaració indagatòria és no declarar, i més si la interlocutòria de processament ja està recorreguda i s'exposen tots els motius.
Boya: "La sentència ja està dictada"
Qui sí que s'ha allargat, tal com va fer ahir el diputat dels comuns i exmembre de la mesa del Parlament, Joan Josep Nuet, és Mireia Boya, expresidenta del grup parlamentari de la CUP i actualment portaveu del secretariat nacional de la formació anticapitalista. Segons ha explicat ella mateixa en sortir de la declaració, i han confirmat fonts presents a la sala, Boya ha assegurat que "la sentència ja està dictada" i que "el judici real serà a instàncies internacionals". "Aquest judici no hauria d'existir, mai hi ha hagut violència", ha assenyalat en declaracions als periodistes, assegurant que el procés judicial és una "pantomima".
Tal com ha fet Llarena en cadascuna de les declaracions indagatòries quan els líders independentistes se li han encarat, el jutge no ha pogut evitar donar-se per al·ludit i respondre. Boya li ha retret que un "senyal inequívoc de la parcialitat no només del jutge, sinó de tota la sala", és que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, estigui processada per rebel·lió per haver permès el debat de lleis, mentre que ella ho està "només per desobediència" tot i haver registrat propostes de lleis com a presidenta del grup de la CUP. "M'ha dit si la meva intenció era declarar-me culpable de rebel·lió com Forcadell, i jo li he dit que just al contrari; que la meva intenció era demostrar que Forcadell és innocent, que se l'està jutjant de forma parcial i que hauria d'estar fora de la presó", ha assenyalat l'exdiputada cupaire.
Segons d'altres fonts presents en la declaració, Llarena ha dit que si Boya volia "podia processar-la per rebel·lió", però que a diferència del que ha ha defensat la cupaire, ho ha dit referint-se a que no podia mencionar a d'altres encausats i que només es podia defensar a ella mateixa. Ara bé, aquestes fonts apunten que han tingut la sensació que el jutge posava cara d'espant quan Boya li ha advertit que "el judici real serà en instàncies internacionals".
A diferència de fa tres setmanes, quan van declarar els presos polítics –i van optar per acusar Llarena d'estar creant un procés "injust"–, les declaracions indagatòries d'aquesta setmana han estat majoritàriamenr de tràmit. Tres dels cinc exmembres de la mesa no van estar-se ahir al Suprem ni cinc minuts declarant, mentre que el diputat dels comuns Joan Josep Nuet va optar per un perfil més polític. Tots ells –falta encara la compareixença per videoconferència de Ramona Barrufet prevista per al 21 de maig– van esgrimir que van tramitar les lleis de desconnexió creient que els emparava la inviolabilitat parlamentària.
Un cop comparegui Barrufet, s'acabaran les declaracions indagatòries. Llarena, doncs, haurà de resoldre sobre els recursos de reforma en la interlocutòria de processament mentre espera una resposta de la justícia alemanya per a l'extradició de Carles Puigdemont. L'advocat de Santi Vila, Pau Molins, ha assenyalat aquest dimarts que espera que la confirmació de la interlocutòria de processament vagi per llarg perquè encara estan pendents de la resposta a la justícia Alemanya sobre la malversació després que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, hagi enviat l'informe requerit. Si rebutja els recursos, tal com ja va avançar durant les declaracions dels presos polítics, s'hi haurà de pronunciar la sala d'apel·lacions com a última instància.
Aquesta mateixa sala farà dimecres una vista per estudiar els recursos contra l'empresonament dels consellers Bassa, Rull, Turull i Romeva i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell. Tots ells van tornar a ser empresonats el 23 de març i ara els tres magistrats d'apel·lacions en revisaran la llibertat. Tant Bassa, com Rull i Romeva han demanat no ser presents a la vista i, per tant, no ser traslladats des de les seves respectives presons.