Els jutges urgeixen a reformar el mètode d’elecció del CGPJ
Admeten que sempre es triaven a dit però “no tan descaradament”
BarcelonaEls missatges d’Ignacio Cosidó van ser el cop definitiu que va portar Manuel Marchena a renunciar a la presidència del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per preservar la seva “independència i honorabilitat”. Aquest és el diagnòstic compartit entre la majoria d’associacions de jutges i fiscals espanyoles, que davant el polèmic episodi viscut amb la renovació de la cúpula judicial van aprofitar ahir per reclamar una reforma a fons del mètode d’elecció del CGPJ, discutida de fa anys pel Consell d’Europa a través del Grup d’Estats contra la Corrupció (Greco).
“[Els whatsapps ] demostren una cultura política inacceptable de creure’s propietaris del sistema judicial”, opina a l’ARA la portaveu a Catalunya de Jutgesses i Jutges per la Democràcia, Montserrat Comas, que valora positivament que Marchena hagi decidit “plantar-se”. Coincideixen en la interpretació magistrats del mateix Tribunal Suprem consultats per Europa Press, que assenyalen que la “conxorxa” política feia inassumible que Marchena acceptés el càrrec. També apunten que va prendre la decisió per un “atipament personal” davant les crítiques rebudes els últims dies per ser protagonista del pacte opac entre el PP i el PSOE. Un acord entre els principals partits de l’Estat que aquestes fonts consideren inconstitucional perquè el nomenament del president del CGPJ correspon als vocals i no a les formacions polítiques. Tot i això, admeten que l’elecció del president sempre s’havia fet a través de negociacions a l’ombra entre els partits, per bé que mai s’havia oficialitzat “tan descaradament”.
De fet, membres de la sala penal del Suprem asseguren que la demanda que vol presentar l’Associació Francisco de Vitoria contra la renovació del govern dels jutges podria tenir recorregut. Precisament el portaveu d’aquest col·lectiu, Raimundo Prado, va advertir en declaracions a Europa Press que la demanda tirarà endavant igualment perquè no anava dirigida concretament contra la figura de Marchena sinó contra el sistema d’elecció de la cúpula judicial.
La determinació d’evidenciar el control de la justícia que exerceix el poder polític és especialment rellevant en el cas del col·lectiu Fòrum Judicial Independent (FJI), que va demanar als candidats a ocupar una vocalia del consell que es retiressin per trencar el pacte entre populars i socialites. “No podem ser còmplices d’aquest sistema; no podem avalar amb els nostres actes o amb el nostre silenci aquesta greu situació”, va clamar aquesta associació a través d’un comunicat. Una de les principals organitzacions de magistrats, la conservadora Associació Professional de la Magistratura, també va voler remarcar que la política no pot “dominar” la justícia i que no s’ha d’admetre “cap pressió ni ingerència de cap grup o responsable de cap àmbit aliè al que marca la llei”.
Marchena “no queda en entredit”
Contràriament a l’opinió dels presos polítics, que ahir van demanar en bloc la recusació de Marchena, els representants de les diferents associacions de jutges i fiscals consideren que el president del tribunal que jutjarà l’1-O surt “reforçat” i “dignificat” del pas enrere. La defensa de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull argumenta que Marchena prèviament ja havia acceptat ser president del CGPJ, fet que demostraria la seva falta d’imparcialitat. No ho veu així Comas, que apunta que, per aquesta regla de tres, els vocals seleccionats pels partits també haurien de rebutjar ser proposats. “La sala segona no queda en entredit”, afirma amb convenciment la portaveu de Jutges per la Democràcia, i deixa clar que “una cosa és la pretensió d’un partit [de “controlar pel darrere”] i una altra l’afectació real al principi d’independència”. En la mateixa línia, la presidenta de l’Associació de Fiscals, Cristina Dexeus, afegeix en declaracions a l’ARA que no veu parcialitat en Marchena perquè va renunciar a un càrrec més alt.
Malgrat les esperances que les formacions polítiques facin una “reflexió” i abordin una reforma del mecanisme d’elecció de la cúpula judicial, alguns es mostren resignats. Prado creu que els partits “tornaran a intentar” pactar un nou president però amb més “discreció”, tot i el trencament expressat ahir per Pablo Casado. Els jutges aprofiten el descrèdit polític per reivindicar-se.