Artadi: "La decisió sobre qui serà el nou president no s'ha pres encara"
La portaveu de JxCat avança que el ple d'investidura serà dilluns vinent si es veta Puigdemont
BarcelonaLa portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha avançat avui que Carles Puigdemont encara no ha decidit qui serà el nou president de la Generalitat si es veta la seva investidura. "La decisió sobre qui serà el nou president no s'ha pres", ha subratllat Artadi, tot i revelar que el ple d'investidura se celebrarà com a molt tard el dilluns 14 de maig i que només queden sis dies. "La decisió correspon al president i és possible que ja ho tingui decidit, però nosaltres no ho sabem", ha matisat després. "Qui hagi de ser el candidat, serà el president qui l'hi explicarà", ha anotat la portaveu de JxCat sobre els dubtes que pot tenir la persona escollida. En el cas que fos ella, s'ha limitat a dir: "Tots estem a disposició del president Puigdemont". "Són moltes les qualitats que necessita un president de la Generalitat i s'ha de tenir en compte la dificultat del moment, perquè no és una legislatura normal i el perfil i les relacions que mantingui amb els altres partits s'ha de valorar", ha avisat. I ha descartat que acabi sent un president titella a les ordres de Puigdemont.
En tot cas, a l'entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio' ha reiterat que lluitaran perquè Puigdemont pugui ser elegit president més endavant. "Deixarem la investidura de Puigdemont per a més endavant, si no és possible, i el dilluns 14 es convocarà un ple per elegir un nou president, perquè la nostra voluntat és no anar a eleccions", ha augurat. Sobre el nom alternatiu, ha assenyalat que "l'acord amb ERC segueix en vigor i és que ells proposen el president del Parlament i nosaltres el president de la Generalitat". Pel que fa a la reunió a dues bandes d'ahir al Parlament, Artadi ha dit que "ja estava agendada des de diumenge".
Sobre la suspensió de la reforma de la llei de la presidència, Artadi ha afirmat: "Per suspendre una llei ha d'estar en vigor, però ja estem acostumats a aquestes interpretacions estranyes". La dirigent de JxCat ha reiterat que en aquest supòsit "el dia 14 s'investirà una altra persona". "Quan s'aprova divendres al Parlament ja s'havia de suspendre, però no ho van fer", ha assenyalat Artadi, que ha reclamat anar "pas a pas". "Els del bloc del 155 es pensaven que guanyarien les eleccions i ara decideixen qui pot ser o no president", ha lamentat la portaveu, que ha deixat clar que l'objectiu ha sigut fins ara denunciar el veto de candidats.
Sobre l'estratègia a seguir amb la resta de partits independentistes, Artadi ha afirmat: "És obvi que hem d'entrar en un camí diferent i en el fons enriqueix la diversitat, però hi ha consens amb el Procés Constituent, el Consell de la República i l'estratègia jurídica amb els dirigents que són a la presó o a l'exili". "Hem parlat poc del que ha de fer el Govern perquè hem estat massa centrats en la investidura", ha admès, i ha subratllat que la composició de l'executiu amb els republicans tampoc està tancada. Pel que fa a la possible creació d'una conselleria de Drets Humans, la portaveu ha afirmat: "Hem de veure on la posem, si al Parlament o a la Generalitat , perquè els ciutadans que hagin vist vulnerats els drets s'hi puguin adreçar". En referència a la unitat d'acció, Artadi ha remarcat que "sembla que la CUP, afortunadament, s'abstindrà i el consens ha de ser entre JxCat i ERC". La dirigent de JxCat s'ha mostrat contrària a la "desobediència simbòlica", en al·lusió a les demandes dels cupaires de desobeir. "El Procés Constituent és fer República i hem d'intentar involucrar-hi el màxim nombre de gent", ha sentenciat en aquest sentit.
Artadi també ha reconegut que no saben encara si assistiran a una cimera sobre finançament perquè entre altres coses no saben qui serà el nou conseller d'Economia. "On es tractin interessos de Catalunya s'hi ha de ser, però tots hem vist el recorregut de les reformes del finançament i estem en un altre moment polític en què calen reunions bilaterals", ha opinat sobre la presència de Catalunya en aquestes cimeres. Sigui com sigui, ha advertit: "No podem començar la casa per la teulada, quan es posi el focus sobre el presidenciable no sabem com reaccionarà el govern espanyol o el jutge Pablo Llarena, perquè tracten el nostre grup parlamentari d'organització criminal".
"S'ha d'oferir a totes les persones cessades pel 155 tornar a la feina i s'ha de reobrir el Diplocat, que no és un organisme únicament de la Generalitat, que potser tindrà una forma diferent perquè l'Estat no permetrà que tingui les mateixes funcions", ha criticat. Les primeres mesures que aplicarà el Govern per pal·liar els efectes sobre el 20% de la població que viu en risc d'exclusió social seran tornar a posar en marxa la renda garantida que Artadi ha denunciat que "l'aplicació del 155 ha deixat molt tocada". "És una de les nostres prioritats com les polítiques redistributives i la formació", ha afegit. També ha avisat que no pensen acceptar la impugnació de les lleis socials aprovades la legislatura passada. "Hem de trobar la manera perquè s'apliquin les lleis de pobresa energètica o habitacional, perquè no ens podem quedar de braços plegats i hem d'atendre la ciutadania", ha assegurat Artadi, que ha obert la porta a impulsar noves lleis en aquesta matèria.
Pujol recorda al Suprem que l’alliberament de Turull aportaria normalitat democràtica
El portaveu de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, ha afirmat aquest dimarts a les portes del Tribunal Suprem que l’alliberament del conseller destituït Jordi Turull per part del Tribunal Suprem –on aquest dimecres compareixerà juntament amb Carme Forcadell- aportaria un "canvi" i “un punt de normalitat a la vida democràtica catalana”. Segons Pujol, el Suprem “ha de valorar rigorosament l’actitud del conseller Turull, i la seva llibertat aportaria un punt de normalitat a la vida política catalana, obriria nous escenaris, i aquesta seria la pista d’aterratge que estan buscant tots els demòcrates espanyols”, ha dit. Pujol, que ha lamentat que el jutge Llarena hagi convertit en una “rutina” les compareixences de persones que “van donar veu al poble de Catalunya”, ha afirmat que el magistrat té una “bona oportunitat” per fer les coses “d’una altra manera”. Alliberar Turull, ha afirmat, permetria “canviar les coses, que en els últims mesos han anat molt malament per la vida pública catalana, per la política, pel país, per la democràcia i per la llibertat, i permetria veure un punt de llum al final del túnel”.
A les portes del Suprem –on ha acompanyat Borràs, Mundó i Vila i l’exdiputada Mireia Boya-, Pujol també ha “lamentat” que aquestes compareixences “de persones que van donar veu al poble de Catalunya” s’hagin convertit en una “rutina”. “Aquesta és una setmana molt moguda, amb moltes visites al Suprem, i esperem que algun dia es pugui acabar aquest malson per al poble de Catalunya, que és veure com els seus representants cívics han de continuar desfilant per aquest tribunal”, ha dit.
Pujol també ha insistit aquest dimarts que “abans del dia 14” hi haurà Govern a Catalunya. “Estem pendents de com pugui respondre el govern espanyol amb la tranquil·litat de saber que estem forçant totes les possibilitats després d’haver aprovat la modificació de la Llei de presidència perquè el president pugui ser restituït, i si no hi ha el compromís que abans del dia 14 hi haurà president”, ha dit. El portaveu de Junts per Catalunya ha recordat que la voluntat de Junts per Catalunya no ha estat mai forçar una repetició de les eleccions “perquè hem buscat sempre des del 30 de gener una investidura i no hi ha cap escenari imaginable que ens porti a la convocatòria electoral”.