Aragonès creu que el Suprem no hauria de dictar sentència abans que el TJUE opini sobre la immunitat de Junqueras

El vicepresident del Govern considera que seria "insòlit" i una "vulneració de drets"

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en una entrevista amb l'agència Efe
Efe
07/08/2019
2 min

BarcelonaEl vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d'ERC, Pere Aragonès, ha afirmat que el Tribunal Suprem no hauria d'emetre sentència sobre el Procés abans que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) es pronunciï sobre la situació d'Oriol Junqueras com a eurodiputat electe. En declaracions a Efe, Aragonès ha recordat que el TJUE acollirà el 14 d'octubre la vista sobre la qüestió prejudicial plantejada pel Tribunal Suprem a petició de la defensa, per aclarir l'abast de la immunitat de Junqueras, líder d'ERC, que es troba en presó preventiva a Lledoners (Bages) a l'espera de la sentència sobre el Procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'audiència del 14 d'octubre les parts presentaran les seves observacions i l'advocat de Junqueras farà l'exposició dels fets. Aragonès ha posat l'èmfasi en el fet que ha estat el Suprem el que ha plantejat una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que amb posterioritat al 14 d'octubre "emetrà la seva opinió en relació amb la immunitat d'Oriol Junqueras el fet de ser eurodiputat electe". Segons el seu parer, "no tindria cap sentit que abans d'aquesta data s'emetés sentència, perquè de fet és una qüestió prejudicial, prèvia a la sentència, que ha sol·licitat el mateix Tribunal Suprem per tenir tots els elements damunt de la taula a l'hora de fixar la seva posició en la sentència". "Si s'emetés la sentència abans, seria una clara contradicció i una vulneració de drets que nosaltres reclamaríem davant del Tribunal Europeu de Drets Humans", ha advertit.

Aragonès, a més, ha recordat que el pròxim 16 d'octubre "es compliran dos anys de la presó preventiva de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart" i que, "amb una aplicació estricta de la normativa d'enjudiciament criminal, haurien de poder sortir en llibertat". El mateix cas es repetirà amb Oriol Junqueras i Joaquim Forn el 2 de novembre, ha destacat. En les pròximes setmanes, segons Aragonès, "la independència del poder judicial de l'estat espanyol i els drets fonamentals dels ciutadans en un procediment penal es posaran a prova" i "es podrà comprovar si l'estat de dret existeix a Espanya quan es tracta de l'independentisme".

Junqueras no va demanar que s'aturi la sentència

Tot i les peticions d'Aragonès, la qüestió prejudicial elevada al TJUE no està relacionada amb el procediment judicial en la seva globalitat, sinó només amb allò relatiu a la immunitat de Junqueras. El que Manuel Marchena va suspendre amb la interlocutòria en què acceptava preguntar a Luxemburg va ser la resposta al recurs de súplica de Junqueras vinculat a la decisió del tribunal de no autoritzar-lo a assistir al Congrés per prometre la Constitució i recollir les credencials d'eurodiputat. De fet, la mateixa defensa del president d'ERC no va sol·licitar que el Suprem paralitzés l'emissió de la sentència en el recurs de súplica que va originar el cas.

Fonts acadèmiques consultades asseguren que el tribunal pot dictar la resolució del judici del Procés amb independència del que estigui estudiant el TJUE, per bé que en la sentència no hauria de fer esment a la situació de Junqueras respecte a la seva immunitat.

stats