La Moncloa "respecta" la decisió de Joan Carles I i tanca files amb Felip VI
Iglesias discrepa de Sánchez, qualifica d'"indigna" la fugida i veu "compromesa" la monarquia
BarcelonaLa decisió del rei emèrit Joan Carles I de traslladar-se a viure fora d'Espanya en un intent de distanciar la seva figura, ara tacada per presumptes casos de corrupció, de la del seu fill Felip VI i la institució de la monarquia, ha indignat una part dels partits, que li reclamen rendició de comptes, però no el govern espanyol. La Moncloa s'ha limitat a mostrar "respecte" per la decisió de Joan Carles I en un comunicat que ha aprofitat per tancar files amb l'actual rei tot reivindicant-ne el "sentit d'exemplaritat i transparència des de la seva arribada a cap d'estat".
El posicionament del PSOE concorda amb el del PP, que ha fet una crida a la unitat entorn al cap d'estat i ha insistit en la seva "lleialtat a Espanya, la monarquia i el rei" tot reivindicant el paper de Joan Carles I en l'arribada de la democràcia. També amb el de Cs: el portaveu al Congrés, Edmundo Bal, ha expressat tot el "suport a Felip VI i la Constitució". Però, en canvi, xoca amb l'opinió dels seus socis de govern: Unides Podem reclama rendició de comptes al rei emèrit.
El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha considerat que la fugida de Joan Carles I és "indigna" i que deixa la monarquia "en una situació molt compromesa". En un fil de Twitter, el líder de Podem ha afirmat que la "pretensió d'impunitat" produeix un "dany enorme" a la democràcia. "Un govern democràtic no pot mirar cap a una altra banda ni molt menys justificar comportaments que soscaven la dignitat del cap de l'Estat i són un frau a la justícia", afegeix.
El portaveu al Congrés, Pablo Echenique, ha remarcat que la fuga de Joan Carles I no millora el descrèdit en què es veu immersa la monarquia. "La gent no estava demanant que marxés d'Espanya. La gent demana que es conegui la veritat sobre les seves activitats presumptament corruptes, que pagui pels delictes que hagi comès i que torni els impostos evadits", ha dit. Echenique s'ha preguntat si, amb les possibilitats econòmiques que té el rei emèrit i les causes pendents, la justícia permetrà que abandoni el país. "¿Això no podria dificultar les investigacions? Esperem que no sigui precisament aquest el motiu de la decisió i, si és així, se li impedeixi fugir", ha assenyalat, i ha volgut deixar clar que la seva formació seguirà explorant "totes les vies" perquè "es posi fi a la impunitat".
Colau exigeix un referèndum sobre la monarquia
"La corrupció s'ha de sotmetre a judici. I el suport a la monarquia, a referèndum", ha sentenciat al seu torn l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: "Permetre la fugida de Joan Carles I suposa un frau a la democràcia i a tota la ciutadania espanyola". També des de Catalunya en Comú - Podem, el diputat i secretari primer de la mesa del Congrés, Gerardo Pisarello, ha considerat que el rei emèrit "marxa acorralat per la justícia europea i repudiat per la ciutadania", i ha reclamat a la institució que demani perdó "a tots els que hem patit censura o presó per criticar aquestes actuacions impresentables", ha dit en un missatge a les xarxes socials.
Per la seva banda, el líder de Més País, Íñigo Errejón, ha criticat que Joan Carles I marxi d'Espanya "sense retre comptes" i ha qualificat "d'escandalós" que argumenti que ho fa per "prestar el millor servei als espanyols". "Com a mínim que torni els diners, que bona falta li fan al nostre país", ha piulat a Twitter.
L'independentisme acusa el rei emèrit de fugir
"Com Alfons XIII", ha expressat el president Quim Torra a Twitter, en al·lusió a l'avi del monarca, que es va exiliar un cop es va proclamar la Segona República, el 1931. Minuts després el seguia l'expresident Carles Puigdemont. "Avui és un dia per recuperar muntanyes d'hemeroteca, hores de tertúlies i quilòmetres de xarxes socials des de finals d'octubre del 2017", ha dit: "I per guardar els silencis i les hipocresies d'alguns servils". Així, el líder de JxCat ha reivindicat: "República sí. Però catalana, que ja se sap que els Borbons sempre acaben tornant".
"Uns van haver de marxar a l'exili per demòcrates, altres marxen per corruptes", ha etzibat per la seva banda el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en una piulada en què ha assegurat que Felip VI és des d'avui un rei "encara més còmplice" del llegat "fosc" del seu pare. En el mateix sentit s'ha expressat el president del Parlament, Roger Torrent, que ha insistit que "la fugida del rei emèrit no fa desaparèixer la necessitat d'investigar i jutjar les corrupteles de la monarquia". "Demostra encara més la necessitat d'una República del segle XXI", ha assegurat, mentre que des de la CUP el diputat Albert Botran ha advertit que la marxa del rei emèrit és una manera "d'aïllar" Felip VI d'una institució "estructuralment corrupta". "L'única manera de conèixer tota la veritat és que caigui", ha assegurat en declaracions als mitjans.
"Un cap d'estat aplaudint la fugida d'un corrupte", ha lamentat Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural: "De la impunitat n'han fet carta de presentació al món". Òmnium ha anunciat en un comunicat que ha posat en marxa els seus serveis jurídics per exigir mesures cautelars contra Joan Carles I "davant la voluntat de fuga que ell mateix ha expressat". Una fugida, al seu entendre, "orquestrada pels poders de l'Estat". Per la seva banda, l'expresident de l'ANC i dirigent de JxCat, Jordi Sànchez, s'ha preguntat què espera l'Audiència Nacional per retirar el passaport a Joan Carles I. "On és la justícia a Espanya?", s'ha preguntat.