Almenys una desena d'ajuntaments catalans obriran les portes el 6-D
A més, molts regidors i alcaldes treballaran encara que els consistoris estiguin tancats
BarcelonaAlmenys una desena d'ajuntaments catalans obriran les portes aquest 6 de desembre, Dia de la Constitució. A més, en diversos municipis, els regidors de partits sobiranistes treballaran però els ajuntaments no estaran oberts, com és el cas de Barcelona. També se celebraran actes solidaris per tot el territori seguint les recomanacions de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que ha enviat a tots els càrrecs electes dels ajuntaments un manifest perquè el llegeixin el Dia de la Constitució.
Aquestes obertures simbòliques tenen lloc tot just dos mesos després del 12-O, en què diversos ajuntaments van decidir obrir les portes. El cas més mediàtic va ser el de Badalona, perquè va desobeir una prohibició judicial, que havia arribat a instàncies de la Delegació del govern espanyol a Catalunya, aleshores liderada per María de los Llanos de Luna, en què es demanava que s'impedís "a l'Ajuntament obrir les oficines municipals" durant el Dia de la Hispanitat.
Amb el relleu a la Delegació del govern espanyol, ara en mans d'Enric Millo, hi ha hagut un canvi d'actitud. El nou delegat ha dit que no actuarà contra els càrrecs electes que decideixin treballar, però sí que ho farà si s'hi obliga els empleats públics. Els sobiranistes han donat llibertat als funcionaris.
Per partits
La CUP i Demòcrates, a favor d'obrir; ERC treballarà, i el PDECat dóna llibertat per fer-ho
Els primers d'anunciar la seva decisió van ser els cupaires, que en una assemblea d'electes a Sant Celoni, el 16 de novembre, van coordinar-se per obrir els ajuntaments on governen i convertir la jornada en l'inici del procés constituent. Així, els 385 càrrecs electes de la CUP aniran als ajuntaments el 6-D "com qualsevol dia laborable". En total, la CUP és present en 148 consistoris dels Països Catalans (146 al Principat), en 30 d'aquests ajuntaments està integrada dins l'equip de govern i ostenta fins a 18 alcaldies.
Els ajuntaments governats per Demòcrates de Catalunya també obriran.
ERC va anunciar que els seus càrrecs electes treballaran, però no té una estratègia unitària i no ha donat cap consigna concreta.
Al PDECat han donat llibertat als seus càrrecs per decidir si treballen o no.
Barcelona i Badalona
Alguns regidors treballaran però l'Ajuntament no obrirà
A Badalona, ciutat que va centrar l'atenció el 12-O, no s'ha consensuat aquesta vegada cap acció concreta per reivindicar el caràcter laborable del festiu del 6 de desembre. Tot i això, hi ha membres del govern, com els regidors d'ERC i Guanyem Badalona, amb l'alcaldessa Dolors Sabater al capdavant, que sí que han anunciat que aniran a treballar al despatx. A diferència del Dia de la Hispanitat, durant la jornada del Dia de la Constitució ho faran a títol individual i a porta tancada.
Aquesta serà la pràctica que adoptaran la majoria d'ajuntaments amb governs de majoria sobiranista a l'àrea metropolitana de Barcelona, on els regidors es reivindicaran anant a treballar, però mantindran tancades les portes de l'Ajuntament. És el cas també de la capital catalana. A Barcelona qui s'ha pronunciat obertament és el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, que reconeix que hi ha "poques raons" per celebrar la Constitució.
Ajuntaments gironins
Una desena d'alcaldes aniran a treballar
Més d'una desena d'alcaldes aniran a treballar i també donaran l'opció de fer-ho als regidors i treballadors. Així ho han decidit els quatre ajuntaments governats per la CUP: Celrà (Gironès), Viladamat (Alt Empordà), Verges (Baix Empordà) i Mieres (Garrotxa). En el cas de Celrà i Viladamat també hi aniran treballadors, que tenen l'opció de canviar el dia i fer festa en un altre moment. A més, Celrà ho aprofita per canviar el nom de la plaça Constitució (on no hi ha veïns) pel de la poetessa Maria Mercè Marçal, un acte on assistirà la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.
A d'altres municipis, l'Ajuntament també estarà obert i hi haurà treballadors, com és el cas de Sant Julià de Ramis (Gironès).
A Castelló d'Empúries (Alt Empordà), Bàscara (Alt Empordà), Salt (Gironès), Torroella de Montgrí (Baix Empordà) i Begur (Baix Empordà) els càrrecs electes aniran a treballar però l'Ajuntament no estarà obert al públic. Aquest també és el cas de la capital gironina, on l'alcaldessa, Marta Madrenas, ja ha anunciat que treballarà i també ho faran els regidors d'ERC, la CUP i CiU, que participaran en la lectura d'un manifest al migdia a la plaça del Vi. A més, Madrenas té intenció de participar en un porta a porta per explicar directament als veïns de la ciutat els motius per voler la independència de Catalunya.
Tarragona i les Terres de l'Ebre
Deltebre se suma als Guiamets i la Vilella Alta i també obrirà
Els dos únics consistoris on governa la CUP a la demarcació de Tarragona, als Guiamets i a la Vilella Alta, tots dos al Priorat, obriran portes seguint l'acord pres per la formació. Van ser els únics que ja van obrir el 12 d'octubre. A aquests consistoris, però, aquest 6-D s'hi sumarà l'Ajuntament de Deltebre (Baix Ebre), que ha decidit obrir les portes del consistori, on 16 dels 17 regidors atendran la ciutadania. La decisió l'ha pres l'assemblea territorial de l'ANC a Deltebre juntament amb els grups municipals del PDECat, Compromís d'Esquerres-Socialistes per Deltebre, ERC i la CUP.
També han anunciat que treballaran els membres del govern municipal de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar i Valls, així com els representants de Montblanc i Móra la Nova, entre altres.
Ponent
Juneda, Bell-lloc i Soriguera, oberts
A Lleida ciutat, els tres regidors d'ERC i els dos de la Crida-CUP aniran a treballar com un "dia laborable normal" aquest 6-D. Per la seva part, el grup municipal del Partit Demòcrata i Unió a l'Ajuntament ha decidit aprofitar el 6-D per fer una jornada de portes obertes i ha convidat la ciutadania a visitar les dependències municipals.
D'altra banda, a Juneda, a les Garrigues, on governa el PDECat, l'Ajuntament estarà obert de les 09.00 a les 13.00 per fer un recapte d'aliments en favor de Càritas Parroquial i un esmorzar popular. A més, a les 12.00 es llegirà un manifest per reivindicar els drets nacionals de Catalunya i el "bloqueig que la Constitució espanyola suposa en l'avenç nacional i social del país".
A Linyola, al Pla d'Urgell, on el 12 d'octubre l'Ajuntament, governat per ERC, va treballar amb normalitat amb la pràctica totalitat de la plantilla de funcionaris, aquest 6-D s'aprofitarà per treballar en les tasques de preparació del pessebre vivent de la població i també es farà un esmorzar popular, però les dependències municipals no comptaran amb treballadors públics operatius. L'Ajuntament de Bell-lloc obrirà per atendre els veïns a l'Ajuntament, on hi haurà l'equip de govern, independents afins a ERC.
Finalment, a Soriguera, al Pallars Sobirà, l'únic municipi de la demarcació de Lleida on governa la CUP, l'Ajuntament obrirà les portes i l'atenció al públic serà com la d'un dia laboral normal, de les 09.00 a les 14.00.
Catalunya Central
Regidors i alcaldes, a treballar amb els ajuntaments tancats
La majoria de capitals del territori tindran tancats els ajuntaments, però els alcaldes i alguns regidors aniran a treballar. A Igualada (CiU), l'alcalde i els regidors tenen previstes diverses reunions; a Solsona (ERC), els càrrecs electes faran feina de despatx; a Vic (CiU), l'alcaldessa i els regidors atendran les seves funcions amb normalitat; a Berga (CUP), també aniran a treballar l'alcaldessa i els regidors, tot i que el consistori no s'obrirà al públic; a Manresa (CiU i ERC), en canvi, encara no han decidit oficialment la seva postura, tot i que segurament organitzaran alguna activitat paral·lela tal com va proposar l'AMI.
L'Ajuntament de Viladrau (ERC), que ja va treballar el 12-O, ha decidit tornar a obrir les portes dimarts. En aquesta ocasió, però, el motiu és la celebració d'una votació popular per escollir les propostes a què es destinarà la partida de pressupostos participatius.
Altres ajuntaments donen llibertat als funcionaris per decidir si volen acudir al lloc de treball. És el cas dels consistoris anoiencs de Capellades (amb govern de la CUP i ERC) o de la Torre de Claramunt (CiU). També a Prats de Lluçanès (ERC) l'equip de govern i els regidors atendran les consultes ciutadanes i la mateixa situació es repetirà a Navàs (CUP), al Bages.