Ábalos sobre els indults: "Tenim l'obligació moral d'alleujar tensions"
El ministre defensa que hi hagi gestos a favor de "la reconciliació i la convivència"
BarcelonaS'acosta l'hora en què el govern espanyol haurà de decidir si accepta o rebutja els indults per als presos polítics catalans. A hores d'ara estan en fase de tramitació i l'únic que sap és que la Fiscalia hi està en contra, però la decisió final correspon exclusivament a l'executiu de Pedro Sánchez. Què farà? Aquest diumenge n'ha parlat el ministre de Transports, José Luis Ábalos. No aclareix els dubtes, però tampoc descarta taxativament aplicar aquesta mesura de gràcia. "El govern té l'obligació legal de tramitar els indults i l'obligació moral d'alleujar tensions que puguin malmetre la convivència", ha dit en una entrevista amb La Vanguardia.
Ábalos, que també és secretari d'organització del PSOE i un dels col·laboradors més estrets de Sánchez, exposa que "dins del respecte per la Constitució i les lleis" s'ha de fer tot el possible per "reenganxar Catalunya al projecte comú". "Qualsevol gest que contribueixi a la normalitat política i a la reconciliació i a la convivència és positiu", ha defensat. Així, el ministre socialista no es mulla sobre quin serà el desenllaç, però no descarta que puguin ser concedits. En els últims deu anys només se n’ha concedit un 5%, en contra del criteri dels tribunals i la Fiscalia.
A part de l'indult, hi ha dues vies més que podrien canviar la situació dels presos. La preferida per l'independentisme és la de l'amnistia per a tots els represaliats en causes vinculades al Procés. JxCat, ERC i la CUP ja han anunciat que el 15 de març registraran una llei d'aquest tipus al Congrés perquè comenci a tramitar-se. No sembla que el PSOE estigui disposat a negociar-la, i encara menys a votar-hi a favor. Quan li han preguntat sobre aquesta qüestió, Ábalos ha declinat pronunciar-s'hi: "No estem en aquest escenari".
Finalment hi hauria una tercera via, que és la reforma del delicte de sedició al Codi Penal. El ministre socialista ha recordat que el govern espanyol ja ha fet els primers passos en aquesta línia, tot i que ha admès que no han anat amb la rapidesa amb la qual s'havien compromès. "No puc precisar el moment exacte, però es farà més aviat que tard", ha dit. Per a Ábalos, aquesta reforma hauria de corregir el Codi Penal i equiparar-lo als estàndards d'altres estats europeus, on els delictes de sedició "no protagonitzats per militars no són castigats amb més de quatre anys de presó". En definitiva, si algun dia la reforma veiés la llum, podria beneficiar retroactivament els presos.
Sigui quin sigui els desenllaç de tot plegat, Ábalos ha confiat que les eleccions del 14-F serveixin per obrir una nova etapa política a Catalunya que permeti "començar a soldar la fractura social i política que la unilateralitat va provocar". "Començar a cosir les ferides i inaugurar una nova etapa a Catalunya", ha resumit. També ha assegurat que els socialistes catalans, de la mà de Miquel Iceta, aspiren a "guanyar" els comicis i en cap cas donen per fet que el 14-F sigui només un cara a cara entre ERC i JxCat. Si guanya ERC, Ábalos descarta que el PSC vulgui oferir-se per governar en coalició amb els republicans. "El PSC no pactarà amb cap partit que defensi la independència, i això implica que no formarà part d'una coalició amb ERC ni segellarà amb els republicans un acord de legislatura", ha conclòs.
El PP s'enfada
Les paraules d'Ábalos sobre els indults han fet enfadar el PP. La responsable de política social del partit i exministra, Ana Pastor, ha considerat "lamentables i vergonyoses" les declaracions del dirigent socialista. Per als populars, el govern espanyol hauria de rebutjar sense matisos els indults i interpreten que si no ho fa és perquè "ha de pagar els favors als seus socis independentistes".