ERC i el PSOE topen per la unilateralitat en el tram final de la negociació

Torra es compromet a reimpulsar un nou rumb cap a l'autodeterminació a principis del 2020

Qui és qui en la negociació PSOE-ERC
Q.bertomeu / O.serra / N.orriols / M.toro
18/12/2019
3 min

Barcelona / MadridSotrac en les negociacions entre el PSOE i ERC per la investidura a compte de la unilateralitat. Els socialistes han obert la polèmica assegurant que els republicans han renunciat a aquesta via per assolir la independència. El partit d'Oriol Junqueras ho ha negat i ha avisat que declaracions com aquesta "allunyen" l'acord. Picabaralles a banda, però, les negociacions continuen i el pacte per investir Sánchez encara és factible, segons les dues parts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La controvèrsia l'ha obert per segona vegada en quatre dies el ministre de Foment en funcions i negociador del PSOE, José Luis Ábalos, que ha assegurat en una entrevista a TVE que els republicans havien assumit aquesta renúncia. "Sí, crec que sí. Estic convençut que sí, que hi han renunciat. La trobada forma part d'aquesta conclusió". El comentari ha fet enfadar Esquerra, per a qui aquest és un tema sensible. La secretària general adjunta, Marta Vilalta, ha negat la major. "Ábalos no és el portaveu d'ERC", ha avisat, i ha garantit que el seu partit "mai renunciarà a cap via democràtica i política per aconseguir la República".

Però, en quins termes es mou ERC respecte a la unilateralitat en els darrers temps? En efecte, el partit no ha renunciat mai a aquesta via, però l'ha refredat. De fet, la ponència política que el partit debatrà en el seu congrés d'aquest dissabte n'és una mostra. El document que se sotmetrà a votació –que encara podria ser esmenat– posa el focus en tres vies per aconseguir un referèndum i una d'elles és fer-lo "independentment de l'existència de l'acord amb l'Estat". Per tant, unilateralment. El text, però, no explicita la possibilitat d'una declaració d'independència, com la que va quedar fixada en un anterior document estratègic, d'ara fa un any i mig.

La taula de negociació

Malgrat les noves turbulències d'aquest dimecres, les negociacions per a la investidura continuen. Fonts del PSOE treuen ferro a l'incendi i confirmen l'optimisme respecte a les negociacions amb els republicans. Atribueixen les paraules d'Ábalos a una "impressió personal". "No hi ha intencionalitat", comenta un càrrec intermedi de Ferraz, que també puntualitza que el PSOE no demana a ERC que renunciï als seus plantejaments, cosa que no vol dir que un referèndum o la via unilateral no quedi fora d'una futura negociació. Fonts d'ERC assenyalen que les converses "anaven relativament bé" abans de les paraules d'Àbalos i asseguren que, malgrat el disgust, continuen parlant. El punt clau és l'encaix jurídic que ha de tenir la taula de negociació entre governs per abordar el conflicte català que reclama ERC a canvi de facilitar la investidura de Sánchez. Ábalos ha explicat avui que els dos equips "estant intercanviant papers per concretar l'acord" i que "hi haurà un document que serà públic". Des d'ERC ho confirmen i exposen que esperen la proposta definitiva dels socialistes sobre el disseny d'aquesta taula.

Els temps de la negociació també hi juguen un paper important. El PSOE insisteix en voler una investidura abans que acabi l'any. Des d'ERC rebaixen les expectatives. Els republicans no volen prendre una decisió definitiva abans de conèixer aquest dijous la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat de Junqueras. Els republicans preveuen que aquí poden tenir un triomf, ni que sigui parcial, i volen veure com reacciona l'Estat abans de lligar-se a un acord amb el PSOE. Tampoc volen pronunciar-se abans del congrés de dissabte.

L'aposta de Torra

Mentre es coïa el conflicte entre ERC i el PSOE per la unilateralitat, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha plantejat des del Parlament el seu propi full de ruta, que passa per "traçar un rumb comú" cap a l'autodeterminació. Sense concretar com ni quan, s'ha compromès a buscar un "acord nacional" sobre la qüestió en el "termini més breu possible". Passades les festes nadalenques, convocarà partits i entitats per explorar aquest horitzó. ERC ha donat la benvinguda a la proposta. Com encaixarà reimpulsar l'autodeterminació i, a la vegada, pactar la investidura amb el PSOE, està per veure.

El TC torna a anul·lar resolucions

El Tribunal Constitucional (TC) s'ha tornat a pronunciar aquest dimecres contra dues resolucions del Parlament. Torna a posar límits, doncs, sobre què pot i què no pot aprovar la cambra. Aquesta vegada, els magistrats han declarat nuls diversos punts de dues iniciatives en què el Parlament defensava el dret a l'autodeterminació de Catalunya i reprovava el rei Felip VI. El TC ha actuat de nou a instàncies del govern de Pedro Sánchez, que va presentar els incidents d'execució contra les resolucions del Parlament el juliol passat. Llavors, l'executiu socialista mantenia una línia dura contra l'independentisme que ha corregit des de les eleccions del 10 de novembre. De fet, des que el PSOE i ERC negocien un possible acord d'investidura, el govern espanyol no ha actuat contra cap iniciativa del Parlament, tot i que la cambra ha tornat a aprovar noves iniciatives –declaratives, no efectives– vinculades a l'autodeterminació.

stats