Política04/11/2014

"Abús de poder, exercici antisocial": la Generalitat carrega contra l'Estat davant del Tribunal Suprem

El Govern presenta una denúncia de 32 pàgines en què lamenta que el govern espanyol "hagi superat els límits de l'ordenament jurídic" en la seva lluita contra el 9-N

Oriol March
i Oriol March

BarcelonaL'ofensiva legal del Govern contra l'executiu espanyol per la seva bel·ligerància contra el procés participatiu ha dut el gabinet jurídic de la Generalitat a presentar una denúncia davant del Tribunal Suprem. El text, que ocupa 32 pàgines i al qual ha tingut accés l'ARA, sosté que el govern de Mariano Rajoy "ha superat els límits de l'ordenament jurídic en pretendre exercir una acció davant del Tribunal Constitucional (TC) que suposa un abús de dret i un exercici antisocial del mateix". La denúncia arriba just el dia que el TC ha suspès el procés de convocatòria que el Govern prepara per a aquest diumenge i que ja encara la recta final.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La Generalitat està plenament legitimada per exercir totes aquelles accions que considera oportunes en defensa dels drets i els interessos dels catalans", defensa la denúncia, que cita l'Estatut: "Els poders públics de Catalunya han de promoure les condicions per tal que la llibertat i la igualtat dels individus i dels grups siguin reals i efectives; han de facilitar la participació de totes les persones en la vida política, econòmica, cultural i social, i han de reconèixer el dret dels pobles a conservar i desenvolupar la seva identitat". El text presentat pel Govern també insisteix que aquesta "legitimació" de la Generalitat per "actuar en defensa dels seus ciutadans" ja va ser reconeguda pel Tribunal Suprem en una sentència del 5 de juny del 2003.

Cargando
No hay anuncios

"Un govern té legitimació per actuar processalment quan estimi que s'ha lesionat el crèdit, dignitat, prestigi i autoritat moral de les institucions d'un Estat i, en particular, la dignitat d'un poble", assenyala la denúncia per justificar la posició de la Generalitat en contra del recurs presentat pel govern espanyol contra el procés de participació i que ja va ser qualificat d'"abús de poder" per part del president de la Generalitat, Artur Mas.

La denúncia del Govern fa servir l'hemeroteca per mirar de deixar en evidència l'executiu espanyol. "Es va arribar a qualificar el procés participatiu d'ocurrència del president de la Generalitat, de proposta ridícula, de viatge a l'edat mitjana o bé d'acte mesquí", assenyala el document, que aporta un annex amb declaracions de dirigents del PP en què es menystenia el procés de participació. "El govern espanyol fa servir el Constitucional per a una discussió política, que no jurídica, amb l'única finalitat matussera d'aconseguir la suspensió automàtica d'un procés democràtic", afegeix el text.

Cargando
No hay anuncios

El text redactat pel gabinet jurídic de la Generalitat indica que "el dret de participació no se circumscriu només a la democràcia representativa exercida per mitjà de representants lliurement escollits i al referèndum, sinó que la jurisprudència del Constitucional ha admès que existeixen altres formes de participació democràtica la finalitat de les quals és permetre que els ciutadans es pronunciïn sobre diversos aspectes de la vida pública". "La impugnació del procés participatiu i la subsegüent suspensió de les actuacions impugnades implicaria un trencament de les regles de la bona fe que, segons l'article 11.1 de la llei orgànica del poder judicial, han de presidir tot procés jurisdiccional, i suposaria també un ús desproporcionat i abusiu del dret a la tutela constitucional", afegeix el text.

Si això és així, sosté el Govern, és "en la mesura que en la implantació per part del govern de l'Estat pot implicar, sense necessitat de rectificació ni de ratificació mitjançant resolució jurisdiccional motivada, la suspensió d'unes actuacions referides a un procés participatiu destinat a facilitar l'exercici de la llibertat ideològica i de la llibertat d'expressió".