Rigol confia que la reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir escenifiqui la unitat per al 9-N

La diputada del PSC Marina Geli assisteix per primera vegada a la trobada com a representant de Moviment Catalunya

Tercera reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir / CRISTINA CALDERER
Ara / Agències
24/10/2014
2 min

BarcelonaEl coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir i expresident del Parlament, Joan Rigol, espera que la reunió que ja està en marxa aquest divendres al Parlament serveixi per evidenciar la recuperació de la unitat al voltant de la consulta alternativa del 9 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Jo espero que la reunió d'avui sigui la visualització, no cal la fotografia, d'aquest redreçament amb l'enriquiment dels matisos, que això també és positiu", ha dit aquest matí a 'Els Matins' de 'TV3'.

"No és el mateix un partit que l'altre", però l'important, ha defensat Rigol, és constatar que tots estan alineats amb el 9 de novembre, i s'ha mostrat convençut que la plena sobirania només s'adquireix a base d'un procés molt fet i pensat.

La reunió d'aquest divendres del Pacte Nacional del Dret a Decidir se celebra després que CCOO i UGT hagin demanat a Rigol una reunió per analitzar el nou escenari després de la suspensió del decret de convocatòria de la consulta per part del Tribunal Constitucional (TC).

Per primer cop a aquesta reunió ha assistit la diputada Marina Geli com a representant del Moviment Catalunya. Tot i això, no deixa de ser paradoxal que ho faci sent membre encara del PSC, partit que no es va adherir al Pacte Nacional. Tot i això, tant Moviment Catalunya com NECat i Avancem estan negociant fer pinya en un sol partit per concórrer a les eleccions.

Querellar-se contra Rajoy

La reunió analitzarà la possibilitat que el 9-N, a banda de les urnes del procés participatiu, hi hagi una segona mobilització –que s’està acabant de perfilar– amb l’objectiu d’assenyalar el govern de Mariano Rajoy com el principal culpable que els catalans no puguin celebrar una consulta homologable. Tal com explica avui l'ARA, els ciutadans que vulguin podran denunciar l’executiu del PP davant les instàncies judicials europees per haver impedit, amb les seves impugnacions davant del Tribunal Constitucional (TC), la votació que va acordar una majoria àmplia del Parlament. Així ho han aparaulat en els últims dies, a instàncies d’ICV-EUiA, els partits i les principals entitats sobiranistes, que tant dimarts com ahir es van reunir amb l’objectiu de llimar asprors i encarar la reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. La reunió al Parlament, per tant, es planteja com un primer pas per recompondre la unitat, almenys per al 9-N, i fer una crida a la participació.

Serà la quarta reunió del pacte, l'última va ser el passat 18 de juliol, quan la situació política era molt diferent de l'actual i tota l'atenció estava posada en la reunió entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy.

És la primera trobada del Pacte des que el president Mas va anunciar que no se celebrarà la consulta tal com estava previst al decret de convocatòria, sinó un procés participatiu amb la mateixa pregunta i possibles respostes.

stats